Abbas ELMAS

KKTC’nin ilk Çalışma Bakanı Hasan Özbaflı, Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili Yeni Bakış’a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özbaflı Kıbrıs görüşmelerinde gelinen aşamada eşit, adil ve kalıcı bir barıştan çok uzak olunduğunu kaydetti. Çok uzun zamandan beridir Kıbrıslı Rumlar ve Türkler arasında Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini anımsatan  Hasan Özbaflı, sürekli olarak “anlaşma oldu”, “oluyor” şeklinde toplumlara mesajlar verildiğini söyledi. Gerek Kuzey'de, gerekse Güney'deki halklara doğru söylendiğine inanmadığını savunan Özbaflı, tüm çalışmalara karşın yakın bir gelecekte bir anlaşma olasılığından çok uzak olunduğunu iddia etti. Özbaflı, “Değil 5 ay, 5 yıl sonra barış olsa dahi gerekleri yerine getirilemeyecek. Barışın altyapısı hazırlanmamıştır. Hangi bölgelerin verileceği, takas iade ve tazmin konularının nasıl şekilleneceği belirlenmemiştir. Teknik konularda halka hiçbir bilgi verilmemiştir” diye konuştu.

Verilecek ipotekli mallar ne olacak?

Özellikle bir anlaşma olması halinde verilecek bölgeler arasında bulunan Güzelyurt bölgesinin, barış olmasından sonra terkedileceğini belirten Hasan Özbaflı, Güzelyurt bölgesinde bulunan vatandaşların çoğunun bankalara borçlandığını ve ellerindeki taşınmaz malların çoğunun bankalara ipotek edildiğini belirtti. Özbaflı, “Nasıl olacak bu iş, birine bilgi verdiler mi, birine söylediler mi? peki Güzelyurt’un iadesiyle malını alacak olan Rum ipotekli arsaya ya da eve mi geri dönecek? İpotekli malların ipoteklerinin kaldırılması için bir fon ayrıldı mı? Bütün açıklamalar hiç bir yerde yok” dedi.

Emeklilere ne olacak?

Avrupa Birliği’nde emeklilik yaşının 67 olduğuna dikkat çeken Hasan Özbaflı, buna karşın  KKTC’de bu yaşın  50 olduğunu ve KKTC’de 50 yaşında veya daha genç yaşlarda emekli olmuş on binlerce insan olduğunu ve bu insanların durumunun ne olacağı hakkında hiç bir açıklama yapılmadığını söyledi. Özbaflı, eğer bir anlaşma olacaksa bunların da detaylarıyla konuşulması ve halka açıklanması gerektiğini kaydetti.

Eşitlik konusu hala belirsiz

Kıbrıs Türk Toplumun kurulacak ortak devlette siyasal açıdan gerçekten eşit olacağının  belli olmadığını savunan Hasan Özbaflı, liderlerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hem değiştirileceği, hem de Kıbrıs Cumhuriyetinin devamı yönünde açıklamalar yaptığını söyledi. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı halinde Kıbrıslı Türklerin buraya yama olacağını belirten Özbaflı, Türk toplumunun iki kurucu devlete dayalı bir federasyondan bahsettiğini ancak, bunun net olmadığını kaydetti. Oluşacak federasyonun ise yaşayabilmesi için hiç bir altyapı çalışmasının yapılmadığına dikkat çeken Özbaflı, şu anda gerçekleşen görüşmelerin sadece lafla döndüğünü ve insanlara umut pompalandığını savundu.

Türkiyelilere kısıtlama getirilmek isteniyor

Vatandaşlık konularında  her 4 Rum vatandaşına 1 Türk vatandaşı uygulamasının ise gerçeklerle bağdaşmadığını  belirten Hasan Özbaflı, bu durumun kıstaslarının ne olduğunu sorarak, “Dünyadaki bütün Kıbrıslı Türklere ve Rumlara göre mi, yoksa sadece Kıbrıs adasında yaşayan Kıbrıslı Türk ve Rumlara göre mi ayarlanacak?” diye konuştu. Şu anda Kıbrıslı Türklerin nüfusunun 240 bin – 260 bin civarında açıklandığına dikkat çeken Özbaflı, dünya genelindeki Kıbrıslı Türklere bakıldığında 1.5 milyon civarında olduğunu söyledi. Bu bağlamda uygulanacak 4’e 1 uygulamasının Türkiye’den KKTC’ye gelerek vatandaş olan kişilere kısıtlama getirilmesi için yapılacağını ifade etti. TC kökenli KKTC vatandaşlarının da artık birer Kıbrıslı olduğuna işaret eden Özbaflı, “Burada hayat kurmuş veya burada doğup yaşamını sürdüren insanları ikinci sınıf vatandaş yerine koyamazsınız. Bu insanlar da barışın bir parçası olmalıdır” şeklinde konuştu.

“Akıncı yeterli bilgilendirme yapmıyor”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çok eski dostu olduğunu ifade eden Hasan Özbaflı, “Akıncı vatanı sattı, halkımızı sattı” düşüncelerine katılmadığını ancak, şu anda Akıncı’nın takındığı tavrın, siyasette tecrübeli bir toplum liderinin tavrı olmadığını söyledi. Akıncı’dan bütün düşüncelerini halk için ve halkla birlikte ileriye taşımasını beklediklerini ifade eden Özbaflı, bunların yapılmadığını ve halkın yeteri kadar bilgilendirilmediğini belirtti. Şu anda halkın görüşlerini cumhurbaşkanlığına taşıyacak bir temsilcinin  Akıncı’nın yanında bulunmadığına işaret eden Özbaflı, “Bu ülkenin kurucularından biriyim ve Akıncı’nın seçimlerdeki en büyük destekçilerinden biriydim ancak, bugüne kadar kimse bize neler olduğu hakkında en ufak bir bilgi vermedi” dedi.

İç sorunlara yeterli ilgi gösterilmiyor

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın sadece Kıbrıs sorununa odaklandığını ve iç meselelere ilgili tek bir adım dahi atmadığını iddia  eden Özbaflı, böyle bir durumda Akıncı’nın Eroğlu’ndan hiç bir farkı kalmadığını kaydetti. Şu anda da Akıncı’nın yakın çevrelerinden olmayan kişilerin müzakereleri yürüttüğünü belirten Özbaflı, CTP’li olan ve CTP’den Dışişleri Bakanlığı görevini bırakarak müzakerecilik görevi yapan Özdil Nami’nin müzakereleri yürüttüğünü söyledi. Akıncı’nın görüşmelere bir yenilik getirmediğini de savunan  Özbaflı, “Akıncı’nın tek yaptığı yenilik 5 ay içinde anlaşma olabilir demesidir. Yok öyle bir şey. Biz bunu söylediğimizde anlaşmaya karşı insanlar olarak söylemiyoruz. Kısa vadede ve 5 ay içinde yapılacak bir anlaşmanın Kıbrıs Türk halkına çok zararlar getirileceğine inanıyorum” diye konuştu.

Önce anlaşma için anlaşmak gerekir

Bir anlaşma isteniyorsa önce temelinden başlanması gerektiğini ifade eden Hasan Özbaflı, "Liderler önce anlaşma  için anlaşmalılar  ve daha sonra detaylara geçilmesi gerekİYOR" dedi. Akıncı’nın garantörlük konusunu en sona bırakmasının da çok büyük bir yanlış olduğunu belirten Özbaflı, “Garanti konusu bizim olmazsa olmazımızdır. Bizim ne NATO’ya ne de AB’ye güvenlik konusunda itimadımız yoktur. Kırmızıçizgiler garanti altına alınmadıkça ne referandum olur ne de anlaşma” diye konuştu.

Türk mallarına ne olacak?

Görüşmelerde sadece Kıbrıslı Rumların mallarının ne olacağı konuşulduğunu ancak, Rum bölgesinde kalan Türk mallarına ne olacağı hakkında hiç bir açıklama yapılmadığına dikkat çeken Hasan Özbaflı, böyle bir anlaşmanın söz konusu dahi olamayacağını kaydetti.

Barış olmazsa ikinci plan ne?

Kıbrıslı Türklerin barış olmaması halinde  bir B planı olması gerektiğine de işaret eden Hasan Özbaflı, KKTC’de yaşayanların ülkede yaşanan olumsuzluklar karşısında barışa odaklandıklarını söyledi. Özbaflı, Barış olmaması halinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın iç siyasileri bir araya toplayarak, yolsuzluklar, eğitim, sağlık, kültürel konularda AB standartlarında bir yapı oluşturmaları gerektiğini belirtti. Barış olmadan da huzur içinde yaşanabileceğine işaret eden Özbaflı, sadece barışa odaklanarak ülke sorunlarının çözülmeyeceğini, sorunların çözümü için ciddi bir iradeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kaynak: Yeni Bakış