Rana Sarro

Mecliste bir dönem milletvekilliği yapan Afet Özcafer, milletvekili olmadan önce her vekil gibi Meclis’e verdiği mal beyanını, vekilliği düştükten sonra yasal zorunluluğa rağmen Meclis’ten ayrılırken protesto maksatlı güncellemedi. Özcafer konuyu Meclis Başkanı’na bizzat iletmesine rağmen mal beyanıyla ilgili henüz hakkında yasal bir işlem yapılmadığı yönündeki iddialarını her platformda dile getirdi.  Bunun üzerinde Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan dün bir yazılı açıklama yapılarak, Meclis Başkanlığı tarafından, 9 Eylül 2014 tarihinde, Afet Özcafer hakkında, Başsavcılığa suç duyurusunda bulunduğu açıklandı. Konuyla ilgili Detay Gazetesi’ne konuşan Afet Özcafer, 4 buçuk yıla yakın milletvekilliği döneminde, mal varlığının artmadığını aksine azaldığını söyleyerek, bunu protesto maksatlı yaptığını vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı tarafından, Başsavcılığa suç duyurusunda bulunduğunun açıklanması üzerine Afet Özcafer, “bana şuana kadar herhangi bir tebliğ gelmiş değildir. 6 aydır beni bulamadılar mı? Beni bulmak bu kadar o kadar zor mu merak ediyorum” dedi.

Özcafer, “Nasıl olur da bir milletvekili kendi ağzıyla ‘beni denetleyin’, ‘karar verme mekanizmasındaki kişileri denetleyin’ diye istekte bulunuyor ve kimse beni denetlemiyor” diye de sordu.

AFET ÖZCAFER: “MAL BEYANINDA BULUNMADIM”

Milletvekillerinin, seçilip göreve başladığında mal beyanında bulundukları, daha sonra yeniden seçilmeleri halinde veya Meclis’ten ayrıldıkları zaman da mal beyanında bulunmaları gerektiğini kaydeden Afer Özcafer, son 2013 seçimlerinde, Meclis’ten ayrılırken mal beyanında bulunmadığını anlattı.

“AMACIM TEPKİ GÖSTERMEKTİ”

Milletvekilliğinin sona ermesiyle Meclis’ten ayrılırken, mal beyanında bulunmamasının protesto maksatlı olduğunu, kendisinin mal beyanı verme gibi bir korkusu olmadığının herkesçe bilindiğini ifade eden Özcafer, bu protestosunu da şöyle açıkladı:

“MAL BEYANI ÇALIŞMASI YAPILMIYOR”

“Çünkü biliyorum ki ülkemizde sadece milletvekilleri değil, tüm karar verme mekanizmasında bulunan kişilerin, herhangi bir menfaat sağlayıp sağlamadığını öğrenmek için herhangi bir çalışma yok. Ve sürekli halkın içerisinde siyasete ve siyasetçiye, siyasi partilere olan güvenin sarsıldığından bahsediyoruz. Ben de buna tepki göstermek için mal beyanında bulunmadım. Dedim ki, gerekli hukuki işlemi başlatınız. Eğer ciddi bir şekilde denetleyecekseniz, mal beyanında bulanayım. Yoksa bunlar alınıp kasaya atılacaksa ve hiçbir denetleme olmayacaksa, bu ülkede her şey böyle gelmiş böyle gidecekse, o zaman niye mal beyanında bulunayım diye bir tepki ortaya koydum.”

“HUKUKİ İŞLEM BAŞLATIN DEDİM”

Meclis’ten ayrılırken, mal beyanı formalarını doldurmasının istendiğini ancak doldurmadığını, tekrar Meclis’ten arandığını ve yine form gönderildiğini belirten Özcafer,  ‘güzellikle yapmıyorum, hukuki işlem başlatın dedim’ diyerek, ardından bunu birçok kez medyada gündeme getirdiğini de anlattı.

MECLİS BAŞKANLIĞI: BAŞSAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 25/2008 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Yasası’nın 8/(4) maddesi uyarınca, milletvekilliği görevi sona erenlerin bir ay içerisinde mal bildiriminde bulunmak zorunluluğu olduğuna dikkat çekilerek, Afet Özcafer’in milletvekilliği görevi sona erdikten sonra bu yasal görevini yerine getirmediği ve mal bildiriminde bulunmadığı belirtildi. Bunun üzerine,  Özcafer’e, Dr. Esat Ergün Serdaroğlu tarafından (Cumhuriyet Meclisi Geçici Başkanı sıfatıyla) bir yazı ile mal bildirimini Meclis Başkanlığı’na teslim etmesi yükümlülüğü yazılı olarak hatırlatıldığı belirtilen açıklamada, ancak Afet Özcafer’in yine mal bildiriminde bulunmadığı kaydedildi. İkinci bir yazı ile Mal Bildiriminde Bulunulması Yasası’nın 14’üncü maddesi uyarınca kendisine yazılı bir ihtar yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, yasa kuralları gereği ihtarın kendisine tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde mal bildiriminde bulunmasının talep edildiği, ancak Özcafer yine mal bildiriminde bulunmayınca, ilgili yasanın 14’üncü maddesinin emrettiği şekilde, 9 Eylül 2014 tarihinde Meclis Başkanlığı tarafından Başsavcılığa suç duyurusunda bulunduğu açıklandı.