“Günlerce Meclis'te tartışıldı ve bununla beraber Meclis kürsüsünden de benim açıklamalarım var. O dönem raporun hazırlanmaması için ellerinden gelen yapıldı”

“Şu ana kadar Meclis'te hangi komite kuruldu da, araştırıldı? Maalesef böyle bir şey yoktur”

“KTHY’nin bu durumlara nasıl geldiğini de herkes biliyor. Hepimizin tek istediği de bu yanlış ve kötü yönetimin ortaya çıkması ve kötü yöneticilerin ceza almasıdır”

“Taslak raporu, rapor haline getirdik ve Meclis'e sunduk. Fakat maalesef rapor okunmadı”

ÖZGE KİZİR

KTHY Araştırma Komitesi eski Başkanı Afet Özcafer, KTHY sorununun sürekli gündeme getirildiğini belirterek, “KTHY konusu gündeme geldiğinde, ‘biz de Meclis olarak bir şeyler yapıyoruz’ der gibi komiteler kurulmasını, vatandaşla dalga geçmek olarak adlandırabilirim” dedi.  Milletvekilliğinden ayrıldıktan sonra Meclis’i arayarak, “hazırladığımız rapor neden okutulmuyor” diye sorduğunu, kendisine “öyle bir rapor yok” yanıtının verildiğini vurgulayan Özcafer, “Komite raporu nasıl olur da kayıtlara geçmez bilemiyorum” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) sonlanan uçuşları hakkında Meclis araştırması açılması ve bu konuda komite kurulması oybirliğiyle kabul edilirken, Komite eski Başkanı ve Mağusa eski Milletvekili Afet Özcafer konu hakkında Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne çarpıcı değerlendirmede bulundu. Bu konunun günlerce Meclis'tetartışıldığını ifade eden Özcafer, “Bu, günlerce Meclis'te tartışıldı ve bununla beraber Meclis kürsüsünden de benim açıklamalarım vardır. O dönem raporun hazırlanmaması için ellerinden gelen yapıldı. Komitelerimiz 3 kişi Ulusal Birlik Partisi’nden, 2 kişi de Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden oluşmuştu. Taslak rapor hazırlanırken CTP komiteye girmeme kararı aldı. Dolayısıyla taslak raporu, rapor haline getirdik ve meclise sunduk. Fakat maalesef rapor okunmadı” şeklinde konuştu.

“Milletvekilliğinden ayrıldıktan sonra tekrar aradım”

Yeni hükümet döneminde komitenin tekrar kurulduğunu belirten Özcafer, “Milletvekilliğinden ayrıldıktan sonra tekrar aradım. Yeni hükümet döneminde tekrardan bir komite kuruldu. Ben bunun yanlış olduğunu söyledim. Ortada bir rapor varken komite kuruyorsak, orada bir yanlış vardır demektir. En azından rapor Meclis'e sunulur ve üzerinde tartışılır. Yanlış bir şey varsa da orada kalkılır konuşulur ve düzeltilir. Benim her zaman söylediğim bir şey vardır. Bütün bilgiler ve rakamlar KTHY’nin muhasebesinden alınan rakamlardır” ifadesini kullandı.

“HAVA-SEN sürekli konuyu sıcak tutuyor ve gündeme getiriyor”

Tekrar bir komitenin kurulmasına sıcak bakmadığını vurgulayan Özcafer, “Tekrar komite kurulması konusuna sıcak bakmadım. Fakat gördük ki o komite de çalışmadı ve ortadan kalktı. Şimdi tekrar bir komite kurulması konusunda HAVA-SEN sürekli konuyu sıcak tutuyor ve gündeme getiriyor. Hepimiz gibi halkımız da bundan bir rahatsızlık duyuyor. Çünkü KTHY bizim için çok özeldi. Onun bu hale gelmesi ve çalışanlarının ortada kalması gibi sıkıntılar yaşandı” dedi.

“Milletvekilliğinden ayrıldıktan sonra tekrar Meclis’i aradım”

KTHY sorununun sürekli gündeme geldiğini ifade eden Gürcafer, şöyle konuştu: 

“KTHY konusu sürekli gündeme geliyor. HAVA-SEN bunu gündeme getirdiği zaman ‘biz de Meclis olarak bir şeyler yapıyoruz’ der gibi komiteler kurulmasını, vatandaşla dalga geçmek olarak adlandırabilirim. 

Milletvekilliğinden ayrıldıktan sonra tekrar Meclis’i aradım. ‘Rapor neden okutulmuyor’ dediğim zaman bana ‘öyle bir rapor yok’ dediler. ‘Nasıl olur kayıtlara geçmedi mi’ dedim. Bilemiyorum. Artık Meclis’te de değilim maalesef, dışarıdan izliyorum.”

“Şu ana kadar Meclis’te hangi komite kuruldu da, araştırıldı?”

Komitelere ciddiyet gösterilmediğini, konuların yeterince araştırılmadığını savunan Özcafer, “Şu ana kadar Meclis’te hangi komite kuruldu da araştırıldı? Maalesef böyle bir şey yoktur. Ülkenin başı olan devlettir. Devlet eğer kendi içerisinde yapılan komitelere ciddiyet göstermezse, denetlemezse, araştırmazsa ve suçluyu bulmazsa tabi ki bu daha da aşağılara kötü bir örnek olarak yansır diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.
“Çalışmadan bir sonuç çıkacağını zannetmiyorum”

Özcafer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapılacak olan çalışmadan bir sonuç çıkacağını zannetmiyorum. Aslında o taslak rapor benim elimde var. Taslak raporda birisinin elden medyaya sızdırmasıyla da hatta o zaman CTP, ‘Afet Özcafer suçludur, raporu sızdırdı’ demişlerdi. Öyle bir şey olması mümkün değildir. Çünkü ben komitenin başkanıydım ve bu benim aleyhime olurdu. Benim de nasıl bir karakterde, nasıl bir insan olduğumu çok iyi biliyorlar. Ama muhalefet yapmak ve bir şeyleri gündeme getirmek için maalesef milletvekili arkadaşlarım bunu yapıyorlar.

“Hataların üzeri örtülüyor”

Vatandaş her şeyi görüyor ve biliyor. KTHY’nin bu durumlara nasıl geldiğini de herkes biliyor. Hepimizin tek istediği de bu yanlış ve kötü yönetimin ortaya çıkması ve bunu kötü yönetenlerin bir şekilde ceza almasıdır. Maalesef bizim ülkemizde böyle cezalar verilmiyor. Yapılan hataların üzeri örtülüyor ki, bu hataları da yapmaya devam ediyorlar.” 

“Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması gerekir”

Ülkede hesap verilebilirliğin ve denetim anlayışının olmadığını belirten Özcafer, “Ülkede hesap verilebilirlik ve denetim maalesef yok. Milletvekillerin mal beyanında bulunma durumu vardı. Onunla ilgili de benim sıkıntım oldu. Milletvekili girerken ve çıkarken mal beyanında bulunmak durumundadır. Bir menfaat sağlamadığını göstermek için mal beyanında bulunuyor. Mal beyanında bulunduğu, zaman denetlenmesi gerekiyor. ‘Eğer denetlenmiyorsa, neden mal beyanı veriyorum’ diye itiraz ettim ve denetlenmesi gerektiğini söyledim. Yasada düzenlenmesi gerekir. Hatta ve hatta bana göre milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması da gerekir” ifadesini kullandı.

“Denetimden kaçarak güvensizliği daha da artırıyorsunuz”

İtiraz ederek mal beyanında bulunmadığını, ancak mal beyanının hazır olduğunu vurgulayan Özcafer, “Mal beyanım zaten hazır, ‘veremeyeceğim bir hesap yoktur, gereken işlemi başlatın’ demiştim. Hukuki süreç sürüyor. Toplumda her şeye karşı büyük bir güvensizlik var. Denildiği gibi balık baştan kokar... Devletten, siyasetten ve Meclis'ten başlamamız gerekir diye düşünüyorum. Tüm milletvekilleri suçlandığı zaman onurunuz ve gururunuz tabiki rahatsız oluyorsunuz. Bunun daha denetlenebilir olması ve yapanın yanına kalmaması için ciddi bir denetim olması gerektiğine inanıyorum. Bunu da her zaman gündeme getirdim ve o açıdan mal beyanında da bulunmadım. Fakat orada bir düzeltme veya herhangi bir şey yok. Çünkü sürekli denetimden kaçarak halk içerisinde bu güvensizliği daha da artırıyor durumuna geliyorsunuz. Sırf bu denetimlerin gelebilmesi için hala daha elimizden geleni yapıyoruz.”