Duygu ALAN

Ercan Havaalanı’ndan KKTC’ye 26 Mayıs 2016 tarihinde tasarrufundaki 6 gram Bonzai türü uyuşturucu madde ile turist olarak giriş yapan ancak 31 Mayıs 2016 tarihinde Değirmenlik-Girne yolunda meydana gelen kazada üzerinde uyuşturucu madde bulması üzerine gözaltına alınan Hasan Özçelik, hakkındaki dava dün karara bağlandı.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen davada Özçelik hakkındaki kararı Mahkeme Başkanı Ömer Güran okudu.

Güran: En yaygın suç

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Güran, kararı okumadan önce Hasan Özçelik’e Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanıp yararlanmak istemediğini sordu.

Özçelik’in ilgili yasadan yararlanmak istemediğini mahkemeye beyan etmesinin ardından hakkındaki karar okundu.

Mahkeme Başkanı Ömer Güran, her meselede sanığa ceza takdir ederken işlenilen suçun ciddiyetinin ve yaygın bir suç olup olmadığının dikkate alındığını, sanık Özçelik’in işlemiş olduğu suçun en yaygın suç tipi olduğunu söyledi.

Sanığın mahkum olduğu suç tipinin uyuşturucu maddeler arasında en zararlı madde olduğuna da vurgu yapan Güran, sanığa işlemiş olduğu suçlardan 18 yıla kadar hapislik cezası verilebileceğini veya sanığın 100 TL para cezasına çarptırılabileceğini veya da her iki cezaya birden çarptırılabileceğini ifade etti.

“Ticaretini yapma niyeti yok”

Sanığa ceza takdir edilirken mahkum olduğu suçların ne kadar vahim olduğunun yanı sıra davaların şahsiliğinin ve sanığa özgü hususların da dikkate alındığını kaydeden Ömer Güran, sanığın konu uyuşturucu maddeyi başkasına vermek ya da ticaretini yapmak için değil, sadece içmek için ithal edip tasarrufunda bulundurduğuna bulgu yapıldığını, konu maddenin miktarının çok cüzi olmamakla birlikte abartılı bir miktarda da olmadığını söyledi.

Güran, ayrıca sanığın ilk ifadesinde polise yardımcı olduğu gibi, mahkemede de suçunu kabul ederek adaletin tecellisine katkıda bulunduğunu, mahkemeye de özürlerini belirttiğini ve sanığın yabancı uyruklu olduğunu kaydetti ve hiç sabıkasının bulunmadığına dikkati çekti.

“2 hapislik cezası”

Mahkeme Başkanı Ömer Güran, ayrıca sanığın böylesi bir suçtan ilk kez mahkeme huzuruna çıktığını ve işlemiş olduğu söz konusu suç nedeni ile 2 aydan beri Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olarak bulunduğunu kaydetti.

Güran, tüm bu hususlar da göz önünde bulundurularak, sanığın 2 ay hapislik cezasına çarptırılmasına karar verildiğini açıkladı.

Merkezi Cezaevi’nde 2 aydır hükümsüz tutuklu bulunan Hasan Özçelik, mahkemeden sonra gerekli yasal işlemlerin tamamlanması ile tahliye oldu.

Kaza yapınca uyuşturucu suçu ortaya çıkmıştı

Girne-Değirmenlik anayolunda 31 Mayıs 2016 tarihinde LB212 plakalı aracı ile seyreden Hasan Özçelik trafik kazası yapmış, polis meydana gelen kazanın ardından şüphe üzerine araçta arama yapmıştı.

Özçelik yönetimindeki araçta yapılan aramada polis, 5 gram ağırlığında bonzai türü uyuşturucu madde, içerisinde bonzai türü uyuşturucu madde kalıntısı olduğuna inanılan 2 adet yanık sigara izmariti bulunmuştu.

Polis, Hasan Özçelik’i gözaltına almış, Özçelik, polise gönüllü ifade vermiş ve söz konusu uyuşturucu maddeyi Ercan Havaalanı’ndan ülkeye soktuğunu beyan etmişti.

Yürütülen soruşturma neticesinde mahkeme, Özçelik’in yargılanıncaya kadar Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olarak kalmasına emir vermişti.