Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan ilk güncel konuşmalarda, özel sektördeki basın emekçilerinin sorunları ve daimi ikamet izniyle ilgili konular konuşuldu.

Toplantının başında bu yılın ilk 9 aylık bütçe uygulamaları da milletvekillerinin bilgisine getirildi ve bu konuda konuşmalar yapıldı.

DİNÇYÜREK, İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİNİN TOPLANTIYA KATILMAMASINI ELEŞTİRDİ

Toplantıda nisabın sağlanmasının ardından ilk konuşmayı yapan DP UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, hükümet partilerine bağlı milletvekillerinin Meclis oturumunda bulunmamasını eleştirdi.

Nisabın sağlanması için muhalefetin katkısına gerek duyulduğunu belirten Dinçyürek, bu konuda gereğinin yapılmasını istedi.

SİBER, VEKİLLERDEN RİAYET İSTEDİ

Bunun üzerine Meclis Başkanı Sibel Siber oturumda kaç izinli kaç mazeretli olduğunun sayılmasını istedi. Siber, saat 10.00’da nisabın sağlanması için zilin çalınacağını söyledi ve milletvekillerinden buna riayet etmelerini istedi.

Daha sonra sunuşlar bölümüne geçildi ve 2015 mali yılı bütçesi 9 aylık uygulama sonuçları milletvekillerinin bilgisine sunuldu.

TATAR: “TC’DEN AKTARILMASI GEREKEN RAKAM OLMASI GEREKENİN ALTINDA”

Bu konuda ilk sözü alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, bu yılın ilk 9 ayında bütçeye Türkiye’den aktarılması gereken katkıların olması gerekenin altında kaldığının görüldüğünü söyledi.

Bunun ekonomik programın uygulanmamasından kaynaklandığını kaydeden Tatar, 2016 bütçesine bakıldığında büyük bir açık olduğunun görülebileceğini dile getirdi.

Tahakkuk eden faizlerin bütçeye yansıtılmadığını dile getiren Tatar, bunun yanlış olduğunu kaydetti.

DİNÇYÜREK: “PROTOKOLÜN NETLEŞMEMESİ 2016 BÜTÇESİNİ ETKİLEYECEK”

DP UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek de konuşmasında 2016 bütçesine işaret etti, ‘Türkiye ile imzalanacak 2016-18 Ekonomik İşbirliği Protokolü’nün halen netleşmemesinin doğrudan 2016 bütçesini etkileyeceğini söyledi.

‘2016-18 yılında elektrik- su-tarım- turizm konularındaki hedeflerin belirlenmemesini’ eleştiren Dinçyürek, “Hükümet ülke gerçeklerini dikkate alarak hedef belirlemeli ve hangi alanlarda reform yapılacağını netleştirmeli” dedi.

SİBER SORULARIN YANITLANMASINI İSTEDİ

Ardından konuşan Meclis Başkanı Sibel Siber, yasamanın etkin denetim görevini yapabilmesinin önemli olduğunu, bu görevde milletvekillerinin hükümete yazılı sorular sorduğunu, bu soruların yanıtlarının 30 gün içinde gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Siber, bu soruların yanıtlanmasını rica etti. Soruların yanıtlanmamasının etkin denetim olmadığı anlamına geleceğini ifade ederek, bu konuda gereken hassasiyetin gösterilmesini isteyerek bundan sonra yanıtlanmayan soruların neden yanıtlanmadığının sorulacağını dile getirdi. 
Ardından güncel konuşmalara geçildi.

ÇELER, ÖZEL SEKTÖRDEKİ BASIN ÇALIŞANLARININ SIKINTILARINI ANLATTI

İlk güncel konuşmayı TDP Milletvekili Zeki Çeler, “Özel sektördeki basın çalışanlarının sıkıntıları” konusunda yaptı.

Basın çalışanlarının emeklerinin karşılığını alamadığına işaret eden Çeler, yasal çalışma sürelerinin haftada en az altı gün ve günde minimum 9 saat olduğunu kaydetti.

Basın çalışanlarının pek çoğunun sosyal yatırımlarının yapılmadığını anlatan Çeler, basın özgürlüğünün önündeki engellerin büyük bir çıkmaz yarattığını dile getirdi.

Basın İş Yasası’nın uygulanmadığına işaret eden Çeler, bunun gündemde de yer almadığını anlattı.

Mesleki ret haklarının uygulanmadığını, editoryal bağımsızlık olmadığını dile getiren Zeki Çeler, gazetecinin yaptığı haberlerin bazen editörler tarafından çarpıtıldığına işaret etti.

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, çoğu gazetecinin gayrı yasal şekilde çalıştırıldığını ve bu gazetecilerin geleceğinin patronunun iki dudağı arasına bırakıldığını dile getirdi.

Birçok gazetecinin eksik yatırımları nedeniyle emekli olamadığını belirten Çeler, basın çalışanlarının işlerinden olmamak adına kötü iş koşullarında çalışmayı kabul etmek durumunda kaldığını kaydetti.

Çalışma Bakanlığı’nın bir basın kuruluşunu en son ne zaman denetlediğini soran Çeler, Türkiye basının ile oluşan haksız rekabete de dikkat çekti. 
Çeler, Türkiye Cumhuriyeti ile reklam anlaşmasına gidilmesini de istedi.

AKANSOY: “SORUN VAR, DENETİM BAŞLATILDI”

Çeler’i yanıtlayan İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, basın çalışanlarının çalışma koşulları ve çalışma saatlerinde sorun bulunduğunu kaydetti.

Sorunun aşılması ve Basın İş Yasası’nın uygulanmasına yönelik Basın-Sen’le görüştüklerini belirten Akansoy, şu anda bir basın kuruluşunda toplu iş sözleşmesi yapıldığını; bir diğerinde sözleşme için çalışma başlatıldığını açıkladı.

Akansoy, basında denetimlerin başlatıldığını ancak bir basın kuruluşunda yaptıkları denetim üzerine konunun siyasi bağlama oturtulduğunu ve eleştiriler aldıklarını kaydeden Akansoy, “Tüm basın kuruluşlarında denetim yapılabilmesi programa bağlanmıştır, adım adım ileriye götürülecektir” dedi.

ÖZDENEFE: “ENDİŞELER YANLIŞ”

Ardından CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe “Daimi İkamet İzni Yasası” konusunda güncel konuşma yaptı.

Daimi İkamet İzni yasasının 3 ayaklı bir reform paketinin ilk ayağı olduğunu kaydeden Özdenefe, yabancıların çalışma izinlerini düzenleyen yasa ile Yurttaşlık Yasası’nın diğer adımlar olduğunu kaydetti.

Daimi İkamet İzni Yasası’nın vatandaşlık verilip verilmeyeceği bağlamına çekilmesinin doğru olmadığını dile getiren Özdenefe, bunun tedirginlik yarattığını kaydetti.

Müzakereler çerçevesinde tarafların birbirlerine vatandaş sayılarının iletmesinin bundan sonra başka vatandaşlık verilmeyeceği gibi yanlış bir endişe yarattığını anlatan Özdenefe böyle bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.

Özdenefe, görüşülen Yurttaşlık Yasası’yla ilgili bilgi vererek Komite’nin bu konuda titiz ve yoğun şekilde çalıştığını belirtti.