Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Çalışmalarına devam eden Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu toplantısında Girne 2. Bölge Emirnamesi Değişikliği ve eğitim konularının ele alındığı güncel konuşmalar yer aldı.

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Girne 2. Bölge Emirnamesi Değişikliği Süreci”ne ilişkin konuşmasında, son zamanlarda ülkeyi idare edenleri hukuk yoluna çağırmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Süreç içerisinde, “ülkenin yargı devletine dönüşmesine izin vermeyeceğiz” diye bazı söylemlerle karşılaştıklarını belirten Özdenefe, böyle bir kavram olmadığını “hukuk devleti”  diye bir tanım olduğunu belirtti.

Girne 2. Bölge Emirnamesi değişikliğinin Karşıyaka’dan Bahçeli’ye geniş bir alanı kapsadığını dile getiren Özdenefe, yapılacak değişikliklerin detaylı şekilde verilmediğini söyledi.

Danışma toplantılarının, hukuka, İyi İdare Yasası’na ve ilgili yasalara uygun şekilde yapılmadığını söyleyen Özdenefe, emirnamelerin var olan kat sayısını artırmaya gidemeyeceğine işaret etti.

Emirname değişikliğiyle yapılmak istenen düzenlemelerin kamu yararına aykırı olduğunu dile getiren Özdenefe, burada amaçlananın bazı özel kişililere verilen sözleri tutmak olduğunu savundu.

ÖZDENEFE: “ENDİŞEM ODUR Kİ MESELE YENİ BAŞLIYOR”

Emirname değişikliğinin iptal edildiğine işaret eden Özdenefe, “Endişem odur ki bu mesele daha yeni başlıyor. Yapılan konuşmalar, olayın daha vahim boyutlara taşınacağının sinyalini vermekte. Sayın Denktaş tüm emirnameleri kaldıracağım demiştir” diye konuştu.

İmarı ve çevreyi ilgilendiren konuların kapalı kapılar arkasında kararlaştırılamayacağını dile getiren Özdenefe, İmar Yasası’na göre, planlama makamının ülkesel fiziki plana göre imar planı yapmakla yükümlü olduğunu hatırlattı.

Ülkesel fiziki plana göre Girne’nin doyuma ulaştığını dile getiren Özdenefe, hükümet ve bakanların ülkesel fiziki planı dikkate almadığını kaydetti.

“Dağlar duru drabez” diyerek halkın dağlara çıkmaya çağrıldığını ifade eden Özdenefe, dağları koruyan, beyaz bölgeyi koruyan, doğayı koruyan emirnamelerin kaldırılamayacağını, buna izin vermeyeceklerini ifade etti.

Özdenefe, “Emirnameleri kafanıza göre kaldıramazsınız. Emirnameler konulduğu gibi kalkar. Kaldırmak için danışma toplantısı yapmanız ve kamu yararını gözettiğininiz kanıtlamanız gerekmektedir. Bunu da yapamazsınız çünkü halkın tepkisi ortadadır. Girne’nin içinde olduğu durum ortadadır. Kamu menfaatinin buna izin vermeyeceği de ortadadır” dedi.

“MEVZUATLARA, BİZE BOL GELDİ İDDİASIYLA GÖZÜNÜZÜ KAPATMA LÜKSÜNÜZ YOKTUR”

Fazilet Özdenefe, bakanlar kurulunun son dönemlerde kişiye özel kararlar aldığını iddia etti.

Emirnamelerin kaldırılmasının, önce Girne’de, sonra da tüm adada çevre felaketine yol açacağını savunan Özdenefe, “Sizler İmar Yasası’na, Çevresel Gelişim Yasası’na, Anayasa’ya ve ilgili AB yasalarına saygı göstermek zorundasınız. Bu mevzuatlara bize bol geldi iddiasıyla gözünüzü kapatma lüksünüz yoktur” diye konuştu.

Özdenefe hükümete emirname değişikliğinin iptali sonrası atılacak adımların ne olduğunu sorarak, “İyi İdare Yasası’nı değiştirseniz bile yine kamu yararına uygun hareket etme mecburiyetiniz vardır” dedi.

ATAOĞLU: “EMİRNAME SIK SIK DEĞİŞTİRİLDİ”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu de eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, Girne Emirnamesi’nin Annan Planı’ndan bu yana sık sık değiştirildiğini anlattı.

Çatalköy ve Beyarmudu imar planlarının devam ettiğini, burada kimsenin çıkarının gözetilmediğini dile getiren Ataoğlu, “Bahse konu yer ve kişiyle ilgili geçmiş hükümetlerde, geçmiş bakan ve başbakanlar tarafından verilen siyasi sözler olduğunu biliyoruz. Umarız önümüzdeki günlerde bununla ilgili yazıları gösterme şansı buluruz” dedi.

Haritaların sayısallaştırılması için çalışma başlattıklarını söyleyen Ataoğlu, okullarda 9. sınıf müfredatına Çevre dersi konduğunu dile getirdi. Ataoğlu, seçmeli ders olarak düşünülen bu dersi zorunlu hale getirdiklerini anlattı. Ataoğlu, okullara 3 gözlü çöpler yerleştirmeye başlanacağını da dile getirdi.

Bunun üzerine yerinden söz alan CTP Milletvekili Özdenefe’nin Fasıl 96’ya dönüş olup olmayacağı yönündeki sorusu üzerine Ataoğlu, bunu söz konusu olmadığını söyledi.

Ataoğlu, TDP Milletvekili Zeki Çeler’in yasaya aykırı şekilde fazladan duran katlara ne yapılacağı sorusu üzerine de “önümüzdeki mevcut yasa ne emrediyorsa o uygulanır” dedi

Ataoğlu, bahse konu binayla ilgili önceki yıllarda verilen sözler olduğunu yineledi.