CTP’de bu tür transferlerin yaşanmadığını belirten Özdenefe, “CTP’de transfer olmamıştır ama biz de ÖRP gibi bir partiyle koalisyon yapmışızdır. CTP olarak bu konuda özeleştirimizi yaptık. Beklentiler noktasında transferler yapılıyor, bu kabul edilemez. Yasa koyucunun bu iradeyi koyması çok önemli bir adımdır” dedi.

CTP milletvekili Fazilet Özdenefe, konuk olduğu bir televizyon programında Meclis çalışmalarını değerlendirdi. Çalışmaları halka anlatamamaktan yakınan Özdenefe, yasaları yapmak kadar anlatmanın da önemli olduğunu söyledi. Çalışmaları anlatmak konusunda eksiklik olduğunu ifade eden Özdenefe, halkın “ne gerek var, çalışmıyorsunuz zaten” dediğini kaydetti.

Özdenefe, toplumda siyasete ve siyasetçiye karşı bir önyargı olduğunu ancak siyasi partileri elinin tersiyle itmenin demokrasiye zarar vereceğini dile getirdi. “Siyasi partiler demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. O anlamda siyasi partilerin yeniden yapılanmasına çok önem veriyorum” diyen Özdenefe sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumun siyasi partileri elinin tersiyle itmesi demokrasiye zarar verir. Siyasi partiler demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. O anlamda siyasi partilerin yeniden yapılanması büyük önem arz ediyor. Birçok parti tüzük değişikliğine gitti. Gördüğünüz gibi bazı partiler iç işleyişlerinde, tüzüklerinde değişiklik yapıyorlar.

“Cinsiyet kotası gerekli”

Cinsiyet kotası da demokratik değerler açısından çok önemli. Tüm dünyada kota yok, mesela İskandinav ülkelerinde ama onlar demokratik olgunluğa ulaşmış. Kota demokrasiye daha hızlı ulaşmanızı sağlayacak bir yöntemdir. CTP zaten uyguluyor. Ama benim gözlemim, bugünkü koşullarda kotayı koymasaydık, kadınlar makyaj niteliğinde kalabilirdi. Bu bir adımdır.”

“Transferler, yasanın değişmesinde rol oynadı”

Özdenefe değişiklik taleplerinin en çok transferler için geldiğini kaydederek şöyle dedi: “Artık toplumsal tepkiler gelmeye başlamıştı. Ne acı ki Mecliste dolarların savrulmasını, açıkça pazarlık yapılmasını, pazarlıkların meşrulaşması takip ettik. Vekillik transferinin yasaklanması gibi kontrolcü yaklaşım pek doğru değil ama değişmesi yönünde tepkiler aldık. Bugüne kadar geçen sürece baktığımızda ideolojik anlaşmazlık nedeniyle bir partiden ayrılıp başka bir partiye giden yok… Gidenler aynı isimler...

“Bizde transfer olmadı ama ÖRP’yle koalisyon yaptık”

CTP’li vekillerde transfer olayı olmamıştır ama biz de ÖRP gibi bir partiyle koalisyon yapmışızdır. Parti olarak bu konuda özeleştirimizi yaptık. Beklentiler noktasında transferler yapılıyor, bu kabul edilemez. Yasa koyucunun bu iradeyi koyması çok önemli bir adımdır.”