Endişeler yersiz !
CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, polisin sivile bağlanmasıyla polis teşkilatının denetlenemez ve sorgulanamaz bir yapıdan sorgulanır ve denetlenebilir bir yapıya kavuşturulacağını belirtti

CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, polisin sivile bağlanması konusunda birçok endişenin yersiz olduğuna da dikkat çekerek,  yapılmak istenenin polisi, bağımsız ve özerk bir yapıya kavuşturmak olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda polis terfilerinde yaşanan olumsuzluklar, meclis komitesinde araştırılan ve açıklanan poliste işkence olaylarına kadar polis teşkilatını itibarsızlaştıran istenmeyen olayların da polisin sivile bağlanmasıyla ortadan kalkacağına işaret etti.

Özdenefe, polis teşkilatının denetlenemez ve sorgulanamaz bir yapıdan sorgulanır ve denetlenebilir bir yapıya kavuşturulacağını belirtti. Özdenefe, şu anda polisin hesap sorulamayan yapısının daha tehlikeli olduğunu düşündüğünü söyledi.

Polisin sivile bağlanması konusunda CTP’nin yıllardır çalışma yaptığını ve taslakların hazır olduğunu ifade eden Özdenefe, eleştiri yapanların bu taslağı incelemediğine vurgu yaparak, yasayı incelemeden yorum yapılmasının sağlıklı olmayacağını söyledi.

Polisin sivile bağlanması konusunda eleştiri yapanların yıllardır KKTC propagandası yapanlar olduğuna da dikkat çeken Özdenefe, “Bu halk kendi kendini yöneten bir yapı istiyor. Polisi silahlı güçlerin yönettiği ve dışardan talimatlar alan bir yapıda, halk kendi kendini yönetemez. Aksini iddia edenler yıllardır KKTC’de barış olduğunu ve müzakerelerin gereksiz olduğunu söyleyenlerdir” diye konuştu.

Abbas ELAMS

CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, CTP-UBP Hükümeti’nden vatandaşların beklentilerinin oldukça fazla olduğuna değinerek, ülkenin iki büyük partisinin oluşturduğu  39 vekilli  koalisyonun vatandaşın beklentileri karşılamak için hükümet programını hayata geçirmesinin bile yeterli olacağını söyledi.

2013 yılında yapılan seçimlerin ardından kurulan CTP-DP Hükümeti’nin peşini şansızlıkların bırakmadığını söyleyen Özdenefe, yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından birçok yasa tasarısının hazırlandığını ancak, hayata geçirilemediğini hatırlattı.

Yeni yasalar Meclis açılınca hayata geçecek

Özdenefe, yeni hükümetin Kamu Reformu Yasası, Siyasi Partiler Yasası, Bilişim Yasası, gibi yasaları Meclis’in tatilde olduğu süre içinde komitelerde hazırlayarak,  Meclis açılır açılmaz hayata geçirmeyi hedeflediğini kaydetti.

Yurttaşlık Yasası haksızlıkları önleyecek

Özdenefe, yıllardır ülkede seçim dönemlerinde peynir ekmek gibi yurttaşlık dağıtıldığını söyleyerek, yeni hazırlanan Yurttaşlık Yasası ile bu yaşananların önüne geçileceğini kaydetti. Özdenefe, bu yasanın haksız vatandaşlık alınmasının veya vatandaşlık konusunda yaşanan haksızlıkların önüne geçeceğini belirtti.

Yasalar için anlaşma beklenmemeli

Federal Kıbrıs’a giderken ülke içinde düzeltilmesi gereken birçok konu olduğuna da dikkat çeken Özdenefe, bir anlaşmanın imzalanmasını umut ettiklerini ancak, esas barış mücadelesinin anlaşma imzalandıktan sonra başlayacağını söyledi.  Özdenefe, adı ne olursa olsun Kıbrıslı Türkleri yöneten federal yapının kendi kendine yeten bir idareye kavuşması için son dakikanın beklenemeyeceğini kaydetti. Özdenefe, bir şeylerin değişmesi için illa ki imzaların atılmasının beklenmemesi gerektiğine de vurgu yaparak, daha adil, daha yaşanabilir ve eşit bir sistemin yaratılabilmesi için çalışılması gerektiğini söyledi.

Adaletsizliklerin nedeni UBP’dir

Ülkede yaşanan adaletsizliğin en büyük nedeninin, en çok iktidar olan parti özelliği taşıyan UBP olduğunu ifade eden Özdenefe, CTP’nin ise iktidar süreçlerinde  tam olarak görevlerini yerine getiremediğini ifade etti. Özdenefe, “Bu toplum CTP’ye tek başına iktidara gelme görevi vermedi. Her şeye rağmen, bir önceki dönemde yaşanan kurultay süreçlerinden, rüşvet iddialarına kadar ön plana çıkan UBP oldu. Şimdi bu partide bir değişim yaşanıyor ve biz düne saplanıp kalmadan UBP'yle yeni hükümet programını uygulamak için çalışıyoruz” diye konuştu.

UBP-CTP buluşması büyük anlam taşıyor

Yeni hükümet programında UBP ile CTP’nin polisin sivile bağlanması, Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın değiştirilmesi ve  tek bölgeli seçim konularında fikir birliğine vardıklarını belirten Özdenefe, bir çözüm halinde ise  UBP’nin kendi liberal politikalarını savunabileceğini ancak, şu anda asgari müşterekte bu iki partinin buluşmasının büyük anlam taşıdığını söyledi.

“Halkı referanduma hazırlayacağız”

CTP’nin uzun yıllar muhalefet tecrübesi olduğunu ve muhalefette güçlendiğini, sokaktaki mücadeleyi ise iyi bildiğini savunan Özdenefe, çözüm sürecinde önemli ilerlemeler kaydedilen bir dönemde, Kıbrıslı Türklerin olası referanduma götürülmesinin mimarlarından biri olmak adına parti olarak hükümette yer aldıklarını kaydetti.

“DP belirsizliklerle dolu”

CTP-DP Hükümeti’nde son dönemlere bakıldığında polisin sivile bağlanması konusunda da farklı seslerin yükseldiğine dikkat çeken Fazilet Özdenefe, sayısal olarak değerlendirildiğinde hükümet olduktan sonra 4 milletvekilinin DP’den ayrılarak UBP’ye geçtiğini ve son dönemlerde DP ile kurulan koalisyonun geleceğinin belirsizleştiğini söyledi.  Özdenefe,  Gidilecek olan köyün minareleri artık görülmüştü. UBP ile başka sıkıntılar belki yaşanacaktır ancak, bu programa sadık kalınmazsa biz sokaklarda daha rahatız ve muhalefete düşmekten korkmuyoruz. Biz ciddi mesai harcıyoruz ve iktidarın getirdiği sorumlulukları tam olarak yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu yeni koalisyona bir şans verilmelidir şimdilik. Eğer hedefler yerine getirilemezse erken seçimden de korkmuyoruz” diye konuştu.

Polis konusundaki endişeler yersiz

Polisin sivile bağlanması konusunda birçok endişenin yersiz olduğuna da dikkat çeken Özdenefe, polisin bağımsız ve özerk bir yapıya kavuşturulacağını söyledi. Geçtiğimiz yıllarda polis terfilerinde yaşanan olumsuzluklar, meclis komitesinde araştırılan ve açıklanan poliste işkence olaylarına kadar polis teşkilatını itibarsızlaştıran istenmeyen olayların da polisin sivile bağlanmasıyla ortadan kalkacağına işaret etti.  Özdenefe, polis teşkilatının denetlenemez ve sorgulanamaz bir yapıdan sorgulanır ve denetlenebilir bir yapıya kavuşturulacağını söyledi.

Polisin sivile bağlanması konusunda CTP’nin uzun yıllardır çalışma yaptığını ve taslakların hazır olduğunu ifade eden Özdenefe, polisin sivile bağlanması konusunda eleştiri yapanların bu taslağı incelemediğine vurgu yaparak, yasayı incelemeden yorum yapmanın sağlıklı olmayacağını kaydetti.

“Eleştiri yapanlar düzenden çıkar sağlıyor”

Polisin sivile bağlanması konusunda eleştiri yapanların yıllardır “KKTC propagandası” yapanlar olduğuna dikkat çeken Özdenefe, “Bu halk kendi kendini yöneten bir yapı istiyor. Polisi silahlı güçlerin yönettiği ve dışardan talimatlar alan bir yapıda halk, kendi kendini yönetemez. Aksini iddia edenler yıllardır KKTC’de barış olduğunu ve müzakerelerin gereksiz olduğunu söyleyenlerdir” diye konuştu. Özdenefe, şu anda polisin hesap sorulamayan yapısının daha tehlikeli olduğunu düşündüğünü söyledi.

“Siyasilerin gerçek yüzleri ortaya çıkacak”

Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nı istemeyenlerin olduğunu ve yeni süreçte bunu istemeyenlerin gerçek yüzlerinin ortaya çıkacağını ifade eden Özdenefe, partilerin kendi içi organlarıyla bu kararı alıp yola çıktığını ve karşı çıkan vekillerin hangi patiden olursa olsun tavrının tartışılması gerektiğini kaydetti. Özdenefe, böyle bir tavrın da samimiyetsizlik ve bilgi eksikliğinden kaynaklandığını sözlerine ekledi.

“Eroğlu’nun 5 senede yapamadığını Akıncı yaptı”

Kıbrıs konusunda gelinen aşamanın umut verici olduğuna dikkat çeken Özdenefe, “Düşününüz ki 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu 5 yıllık sürede bırakın Talat- Hristofyas yakınlaşmalarını korumayı, farklı farklı belgeler kabul ederek ve sunarak süreci çıkmaza soktu. Şimdi Sayın Akıncı ve Anastasiadis, Eroğlu’nun 5 yılda yapamadığını 2 ayda yaptılar. İlk 2 ayda oturuldu ve 5 yılda ulaşılamayan yakınlaşmalar kaydedildi” diye konuştu.

Kıbrıs’ın küçük bir ada olduğuna ve dış güçlerin etkilerini hiç kimsenin inkar edemeyeceğine dikkat çeken Özdenefe, Kıbrıslıların kendilerinin hiçbir şey yapmadığı noktada dış güçlerin etkili olabileceğini söyledi. Özdenefe Kıbrıslıların barış yönünde adımlar atmaları halinde ise dış güçlerin sürece etkilerinin gittikçe azalacağını kaydetti.

Kaynak: Yeni Bakış