CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Özdenefe, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ülkede eğitimden günlük yaşama kadar her alana yayılmasının ülke geleceği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı; Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere bu konuda adım atılmasını istedi.

Özdenefe, eğitimde cinsiyetçi ayrımcılığın yanlış olduğu, herkese her öğrenciye eşit davranılması gerektiğine dikkat çekerek, örneğin öğretmenlerin yüzde 75’inin kadın olduğunu ancak müdürlüklerde bunun yansımasını göremediklerini belirtti.

Anne ve çocuk eğitiminin de tek başına doğru olmadığını, babanın da eğitime katılması gerektiğini ifade eden Özdenefe, ayrıca toplumda büyük bir eşcinsellik korkusunun bulunduğunu söyleyerek, bu konuda bireylerin “kaçtığını, saklandığını” ifade etti; bu algının değiştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Eğitimde örneğin kız futbol takımı veya erkekler için bale eğitimlerine yer verebileceğini ifade eden Özdenefe, meslekler ve meslek seçmelerde de ayrım yapılmasını eleştirdi.

Özdenefe, YÖK’ün bu noktada açılım yaptığını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini üniversitelere taşıdığını ifade etti.

8 Mart’ın Kadınlar Günü olması dolayısıyla önemine işaret eden Özdenefe, bu günde kadınların her alanda etkin olması için mücadele etmesi ve farkındalık yaratılması gerektiğini kaydetti.

Bu günün anneler günü, kutlama günü gibi yapılmaması gerektiğini ifade eden Özdenefe, ülkede kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yapılması gereken daha çok iş olduğunu vurguladı.

Meclisin de bu konuda yapacak çok işi olduğunu belirten Özdenefe, Seçim ve Halk Oylaması Yasasında yapılacak değişikliklerle daha çok kadının Mecliste yer alacağına inanç belirtti.

Özdenefe, eğitimde de toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine işaret ederek, çocukların eğitim çağından bunu kazanmasının toplum geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığının da ders kitaplarını yeniden gözden geçirerek, toplumsal cinsiyet eşitliğini yeni yazılacak kitaplara taşıyabileceğini kaydetti.