_mg_9914.jpg

Lefkoşa’da faaliyet gösteren Özel Eğitim Merkezi’nde öğrencilerin ulaşımı normal otobüslerle sağlanıyor. Asansörlü bir aracın dahi bulunmadığı merkezde, aralarında tekerlekli sandalyeli çocukların da bulunduğu özel eğitim merkezi öğrencileri ilkel şartlarda taşınıyorlar.  12 yaşından sonra Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi’ne gönderilmesi gereken tekerlekli sandalyeli öğrenciler, iki katlı olan binada asansör olmaması nedeniyle eğitimlerine devam edemiyorlar. Özel Eğitim Merkezi eksikliklerinin giderilmesi için devletten katkı bekliyor. Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi Sorumlu Öğretmeni Sezin Yıldırım,  “Çocukları ilkel ve çağ dışı yöntemlerle taşımaya mecbur bırakılıyoruz” dedi. 

ozel_egitimde_devlet_ayibi_h17047.jpg


 “En büyük eksiklik asansör”

Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi sorumlu öğretmeni Yıldırım, okulun 1986 yılında kurulduğunu belirtti. Ekip çalışma anlayışıyla tüm özel eğitim okullarına çocukların ihtiyacı olan her branştan personel alınması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi’nde çalışan 6 öğretmen ve fiziksel eğitimi yürüten 1 öğretmenin bulunduğunu ifade etti. Yıldırım, eğitimcilerin ellerindeki imkânlarla ellerinden gelenin fazlasını yaptığını söyledi. Yıldırım, okulun en büyük eksikliklerinden birinin de iki katlı olan binada asansör eksikliği ve bu eksikliğin yarattığı sorunlar olduğunu ifade etti. Yıldırım, 12 yaşından sonra Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi’ne gönderilmesi gereken tekerlekli sandalyeli öğrencilerin, asansör olmaması nedeniyle bu merkeze gönderilmediğine dikkat çekti. Yıldırım, yürüme engeli olan öğrenciler veya dışarıdan gelen tekerlekli sandalyeli herhangi bir vatandaş için 2’inci kattaki iş eğitim merkezine çıkabilecekleri bir asansörün olması gerektiğine dikkat çekti.

“İlkel ve çağ dışı yöntemle taşınıyorlar”

Her okulun kendi bünyesinde sorunları olduğunu ekleyen Sezin Yıldırım, Özel Eğitim Merkezi’nin bir diğer eksikliğinin de asansörlü toplu taşıma aracı olduğunu ifade etti.
Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi’nin toplu taşıma işlerini özel bir firmadan sağlanan, normal vatandaşların kullandığı otobüslerle yapıldığını ekleyen Yıldırım, “Çocuklar otobüslerin asansörlü olmamasından dolayı ilkel ve çağ dışı yöntemlerle taşınıyor” diyerek, bunun devletin ayıbı olduğunu kaydetti.

Özel eğitim gören çocukların eğitimlerinin kapalı kapılar ardında olmaması gerektiğini de ifade eden Yıldırım, bu çocukların toplumla iç içe olmasının eğitimin bir parçası olduğunu ekledi. Eğitim alan çocukların gezi ve gözlem turlarına da çıkarılırken, gerek eğitimciler, gerek ailelerin zorlandıklarını, bu nedenle de asansörlü otobüslerin kesinlikle gerekli olduğunu kaydetti.

10728579_10152948557719928_1597742743_n.jpg

10729050_10152948557714928_267416974_n.jpg

“AB yardım heyetine proje sunuldu”

Devletin Özel Eğitim Merkezi’ndeki sorunları aşması gerektiğine işaret eden Yıldırım, devletin özel okullara her yıl harcadığı kaynağı göstererek, kendi özel eğitim merkezlerine de kaynak sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Yıldırım, eksikliklerini kendi imkânları ile gidermeye çalıştıklarını ifade etti. Öte yandan Avrupa Birliği Yardım Heyetine, merkezde görevli eğitimcilerin girişimleri ile bir proje sunulduğunu ve proje kapsamında merkeze duyu eğitim odası ve çok amaçlı eğitim odası yapılacağını belirtti.

“Öğretmen ihtiyacı var”

Özel eğitimde ekip çalışması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, eğitim merkezinde mevcut öğretmen kadrosunun yanı sıra, branş öğretmeni eksikliği olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, ilgili kişilerin Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi’nde ve diğer bölgelerdeki özel eğitim merkezlerinde var olan sorunları gidermek adına harekete geçmeleri gerektiğine dikkat çekti.