Suna Erden 

Kıbrıs Türk Bedensel Engelliler Derneği’nden alınan bilgiye göre, KKTC’de 6 bin engelli bulunuyor. Bu sayının bin 500’ünü 18 yaş altı çocuklar oluşturuyor. Ülke genelinde 18 yaş altı engellilere eğitim veren üç okul varken, bu okullar eksik kadro ile çalışıyor. Okullarda özellikle otistik çocuklar için gerekli olan konuşma terapisti, psikolog, psikiyatri ve en önemlisi özel eğitim öğretmeni açığı sorun yaşanmasına neden olurken, eğitimdeki sorunların aşılması için mecliste bekletilen Özel Eğitim Yasası’nın biran önce hayata geçirilmesi bekleniyor. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kıbrıs Türk Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet, engellilere yönelik eğitim veren okullarda birçok eksiklikler bulunduğunu ifade etti. 

ÖZEL EĞİTİMDE ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ YOK 

Özel eğitim ile düzelecek engelliler olduğunu ancak düzgün eğitim verilmediği için bu insanların yaşam boyu kaybedildiğini kaydeden Hacımehmet, özel eğitim veren okullarda özel eğitim öğretmeni, psikolog, psikiyatri, otistik çocuklar için en önemli eğitim olan dil eğitimi verecek uzman olmadığını açıkladı. Hacımehmet, iş olsun diye okulların açıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Normal okulda özel eğitim öğretmenliği okumuş insanlar öğretmenlik yapıyor, ancak Özel eğitim okullarında dünya kadar eksik öğretmen var. Normal çocuklar için nasıl eğitim yasaları, müfredatlar varsa engelli çocuklar; rehabilite olacak çocuklar için de olmalıdır. Anayasada belirtildiği gibi eğitim her bireyin hakkıdır. Eğitim bakanlığı evinde yatalak olan bir insana bile eğitim vermek zorundadır.” 

BU YASA BİZİM İÇİN ŞART 

Özel eğitimdeki sorunların çözümü için gerekli olan “Özel Eğitim Yasası’nın” mecliste bekletildiğini, komiteye gönderilmediğini belirten Hacımehmet, yasanın çıkması halinde Eğitim Bakanlığı’nın özel okullardaki eksik kadroyu tamamlamak zorunda olacağını, çocukların müfredata göre eğitileceğini, özel eğitimdeki sorunların aşılacağını söyledi. Sedat Hacımehmet, ülke genelindeki üç özel eğitim okulunda birçok eksik kadro olmasına rağmen öğretmenler sendikasının bu konuya hiç eğilmediğini, normal okullardaki kadro yetersizliğinden dolayı onlarca eylemler yapan sendikanın özel eğitimi umursamamasının düşündürücü olduğunu vurguladı. 

GEREKLİ UZMANLAR YOK 

Hacımehmet, “Özel eğitim okullarında konusunda uzman eğitmenler yok. Örneğin otistik çocuklar için gerekli olan dil terapisti bulunmuyor. Nasıl ki normal okullarda matematik öğretmeni olmazsa olmaz ve özel eğitim için gerekli olan öğretmenler istihdam edilmiyor” dedi. 

HAKLARIMIZ GASP EDİLİYOR 

Kıbrıs Türk Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hacımehmet sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir insanın eli yok veya ayağı yok diye insan değil midir? Neden diğer insanlardan ayrı tutulmaktadır. Eğitim, sosyal yaşam alanları herkesin hakkıdır. Ancak engellilerin bu hakları gasp edilmektedir. Bu ülkede bin 500’e yakın engelli çocuk bulunmaktadır. Bu çocukların çoğu özel eğitimle sosyal hayata kazandırılabilir. Bu çocuklar önce bazı testlerden geçirildikten sonra özel eğitime tabi tutulur ancak bizim ülkemizde bu testleri yapacak alt yapı yoktur. İmkânı olanlar çocuklarını yurt dışına götürüp test yaptırmaktadır. İmkânı olmayanlar ise bunu sağlayamadıkları gibi devlette bu konuda yardımcı olmamaktadır.” 

NEDEN RAFA KALDIRILDI 

Hacımehmet, KKTC’nin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Bildirgesini 2008 yılında meclisten geçirip kabul ettiğini belirterek, “Neden bu bildirge rafa kaldırıldı. Neden ortaya çıkarılmıyor” diye sordu. 

FARKINDALIK ŞART 

Engelliler için geceler düzenlenmesinin, yemekler verilmesinin bir anlamı olmadığını, önemli olanın hak, hukuk ve eşit bir paylaşımla engellilere haklar tanınması olduğunu ifade eden Hacımehmet, “Farkındalık demek eşitlik ve paylaşım demektir. Engelliler sinemaya gidemiyor. Alış veriş yapamıyor. Bazı şeyleri doğru düşünmemiz gerekiyor. Önemli olan farkımıza varılması, haklarımızın verilmesi ve insanca yaşam alanlarına sahip olmamızdır” şeklinde konuştu. 

HER ALANDA YOK SAYIYORLAR 

Fiziki yapılardan dolayı sosyal yaşamda zorlandıklarını ifade eden Sedat Hacımehmet, sosyal hakları gibi iş haklarının da hiçe sayıldığını söyledi. Hacımehmet, “Çalışabilecek durumda istihdam bekleyen ve 50’si üniversite mezunu olan 200’e yakın engelli iş bekliyor. Yıllardır devlet dairelerine binlerce istihdam yapılmasına rağmen engelliler yok sayılıyor. 2013, 2014 yılında birçok istidam yapan devlet neden engelli vatandaşlarını görmezden geldi. Engellilerin hakları neden gasp ediliyor. Anayasal hakkı olmasına rağmen engellilere neden sahip çıkılmıyor” sorularını sorarak sosyal alanda, eğitim alanında ve iş yaşamında hiçe sayılan engellilerin gasp edilen haklarının hesabının kimden sorulacağını ifade etti. 

EVE MAHKÛM EDİLİYORUZ 

Çalışma Bakanlığı’nın “özel sektörde engelli istihdamı” projesi başlattığını ifade eden Hacımehmet, ülkede ne devlette ne de özel sektörde engellilerin çalıştığı zaman rahat edebileceği bir fiziki yapı olmadığını belirtti. Sedat Hacımehmet, “Özelde istihdam projesi var ancak bu işyerlerinde engelliler için giriş çıkış yer var mı? Engelli tuvaleti var mı? Alt yapı olmadan bu proje ne kadar başarılı olabilir” dedi. Hacımehmet, engellilerin var olan haklarının zorlaştırıldığını, var olduklarını ama yok sayıldıklarını ve engellilerin eve hapse mahkûm edildiğini sözlerine ekledi.