Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi üyelerini kabul etti.  Komite, öneriler sunup taleplerde bulundu. Serdar Denktaş da, öneriler üzerinde çalışacaklarını söyledi.

ANT: '' VATANDAŞI BİRLİKTE KURTARALIM''

Başbakan Yardımcılığı’ndan verilen bilgiye göre, görüşmede konuşan Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Başkanı Kazım Ant, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş'a komite olarak Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası ile ilgili değişiklik isteklerini sundu.

Ant, Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nın, ekonomik ve yüksek faiz sarmalına girmiş binlerce faiz mağduru olan vatandaşa kurtuluş yolu olduğunu ancak Yasa'nın hazırlanışında gösterilen tüm iyi niyete rağmen borçluların halen sorun yaşamaya devam ettiklerini ifade etti.

Kazım Ant borç tutarlarının göreceli olarak küçük olan ancak çok sayıda alacaklıya borç taksiti ödemek zorunda olan vatandaşların taksitlendirme süresi belirlenirken, toplam borç stoklarının Mahkeme tarafından dikkate alınmadığını savundu. Yasada yapılacak değişiklikle mahkemenin taksitlendirme süresini borçlu olan vatandaşın tüm borcunu ve ödeme gücünü göz önünde bulundurarak belirlemesi gerektiğini dile getirdi. Ant, Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nın ruhunun öngördüğü şeklinden yararlanılamadığını söyledi.

Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Başkanı Kazım Ant, mahkemenin borçlu olan vatandaşı avukatının verdiği beyan ile hareket etmemesini, borçluyu şahsen sorgulamasını, icraya tabii gelirlerinin şahsen belirlenmesini istediklerini ifade etti. Ant, borç taksitinin bu şekilde belirlenmesi gerektiğini savundu.

“ÖZEL BORÇ VE KAMU BORCU ARASINDA EŞİTSİZLİK VAR”

Kazım Ant, özel borç ve kamu arasında büyük eşitsizlik olduğunu ifade etti. Ant, Anayasal eşitlilik ilkesi çerçevesinde kamu borçlarının da Yapılandırma Yasası kapsamına alınmasının, vatandaşlara kamuya olan borçlarını ödeyebilmeleri için imkan sağlayacağını söyledi.

Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Başkanı Kazım Ant, KKTC Bankalar Yasası’nın 23. Maddesi uyarınca 28 Ocak 2002 tarihinde yayınlanmış olan Karşılıklar ve Donuk Alacaklar ile ilgili de öneride bulundu.

Ant, anaparanın veya faizin vadesinden ve ödenmesi gereken tarihlerden itibaren tahsilinin 90 günü geçmiş olması durumunda 28 Ocak 2002 tarihinden önceki dönemler için de borçların aynı tebliğ kapsamına  alınmasını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılması talebinde bulundu.

“AVUKATLIK ÜCRETİNİ ÖDEYEMEYECEK DURUMDA VATANDAŞ VAR’’

Kazım Ant, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’a, maddi durumları nedeniyle avukatlık ücretlerini ödeyemeyecek durumda, çaresiz, borçlu vatandaşlar olduğunu belirtti. Ant, Maliye Bakanlığı ve Barolar Birliği ile çalışılarak ücretsiz avukatlık hizmeti verilebilecek bir yasa oluşturulmasını istediklerini kaydetti.

DENKTAŞ: “TOPLANTI ÇAĞRISI YAPACAĞIZ’’

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Başkanı Kazım Ant’ın sunmuş olduğu önerileri dinledikten sonra özellikle Demokrat Parti’nin faiz ve mazbata mağdurları konusunda büyük bir hassasiyet içerisinde olduğunu ve konuyla ilgili geçmişte birçok çalışma yaptıklarını kaydetti.

Denktaş, Başkan Ant tarafından sunulan önerileri değerlendireceklerini ve üzerinde çalışma yapıp en kısa zamanda Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi’ne bir toplantı çağrısında bulunacaklarını belirtti.