Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Doç. Dr. Kudret Özersay Patates Üreticileri Birliği, Narenciye Üreticileri Birliği ve Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’ni ’ni ziyaret ederek üretime dair sorunların çözüm yollarını ele aldı, üreticilerin dertlerini dinleyerek Cumhurbaşkanlığı konusundaki düşüncelerini, vizyonunu anlattı. Ziyaretleri sırasında üretimin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı adayı Özersay “bu topraklarda var olmaya devam etmek için üretmek zorundayız, devlet de üretime sahip çıkmak zorundadır. Anayasamızda ‘Devletin başı’ diye nitelenen Cumhurbaşkanları da üretim toplumu olmayı hedeflemeli ve bu konudaki sıkıntıların aşılması için hükümetlere yol göstererek, üreticilere sahip çıkmalıdır” dedi. Özersay, “bir yandan müzakereleri Kıbrıs Türküne yakışır şekilde sonuç almak için yapıcı şekilde yürütürken, diğer yandan iç sorunların ama başta üretime dair sorunların çözümü için çalışacak bir Cumhurbaşkanına ihtiyaç vardır” dedi.

Ziyarette hazır bulunan ve sıkıntıları aktaran Patates Üreticileri Birliği başkanı, üreticilerin hükümet tarafından desteklenmediğini dile getirerek günden günde üretici sayısında azalma olduğuna dikkat çekti. Bağımsız aday Özersay üreticilerin sıkıntılarını yakından takip ettiğini,  toplumun belirli bazı kesimlerinin üretimin içinde olmasını isteyip istememize karar vermemiz gerektiğini dile getirerek, Kıbrıs Türkü’nün kendi kimliğine ve özgüvenine sahip çıkabilmesinin yolunun üretimden geçtiğine inandığını söyledi.

Özersay, “insanların kendi ürettiklerini piyasada pazar bularak satması sadece hükümetin görevi değil, ayni zamanda siyasi liderlik göstermesi gereken bir Cumhurbaşkanının görevidir. Bu sorunlar eğer biliniyor ve gündeme gelmiyorsa burada görev Cumhurbaşkanına da düşüyor’ dedi. Özersay Cumhurbaşkanlarının görev ve yetkilerini hatırlatarak anayasal ve yasal haklarından da bahsetti. ‘’Eğer anayasa; ‘Cumhurbaşkanı dilediği zaman bakanlar kuruluna başkanlık edebilir’ diyorsa gerekirse üretime dair bu problemleri bakanlar kurulunun gündemine taşıyarak siyasi bir irade ortaya koyması gerekir’’ diye vurguladı.

Özersay eski siyaset anlayışından uzaklaşmamız gerektiğini belirterek, daha iyi bir yönetim şekli ile yeni bir siyaset anlayışı için bir yerden başlamak gerektiğini vurguladı.

Denetim Yok!

Patates Üreticileri Birliği başkanı Ahmet Yeşilada, üreten insanların eskiden itibarlı olduğunu dile getirerek, şimdilerde siyasilerin peşinden koşturanların itibar gördüğünü üzülerek izlediğini belirtti. Yeşilada, yıllardır sorunlara çözüm bulunamadığını, en önemli ürünlerden biri olan patatesin tarlada eridiğini söyledi.   

TÜK’ün yıllardır patates paketleme işini yaptığını fakat bu yıl maddi imkansızlıklar ileri sürülerek yapmadığını bu durumun da üreticileri zorda bıraktığını söyledi. İhracata ayrılan tonlarca patatesin tarlada kaldığını ve üreticilerin bu yüzden büyük zarara uğradığını belirten Yeşilada, Mersin Gümrüğü’nden “güve var” gerekçesi ile KKTC’ye geri gönderilen 125 ton patatesin geri gönderilmesinin gerçek nedeninin paketlemedeki sorundan kaynaklandığını vurguladı.

Yeşilada, geçen yıl 6 bin ton patates ihracatı yapıldığını bu yıl da ihracattaki hedeflerinin 8-10 bin ton civarında olduğunu fakat bu yaşanan olumsuz olaydan sonra bunun gerçekleşmediğini belirtti. Paketleme konusunda yaşanan belirsizlik sebebi ile üreticinin zarara uğrandığını söyleyen Yeşilada, aşırı yağış ve soğuk havanın da etkisi ile tonlarca patatesin tarlada telef olduğunu söyledi. Patates üreticileri, ziraat mühendislerinin bölgeye gelmediğini ve tarlaya neyin ekilip neyin ekilmediğini kontrol etmediklerini belirterek, denetimin olmamasından dolayı şikâyetlerini dile getirdiler.

Gerçek Sorunlarımızı Görmezden Geldiler

47 yıldır görüşmelerin yapıldığını ve sonuca varılmadığını dile getiren üreticiler, Özersay’ın “bir yandan müzakereleri Kıbrıs Türküne yakışır şekilde yerine getirirken diğer yandan iç sorunların ama başta üretime dair sorunların çözümü için çalışacak bir Cumhurbaşkanına ihtiyaç var” düşüncesine katıldıklarını vurguladılar. Görüşme sırasında Özersay gerek ürünlere pazar bulma gerekse ihracatta üreticinin masrfalarını aşağıya çekme konusunda hem hükümetin hem de Cumhurbaşkanının çözüm önerisi geliştirip temaslar yapması gerektiğine dikkat çekti. Özersay görüşme sırasında Cumhurbaşkanlığı konusundaki vizyonunun detaylarını da anlatarak üreticilerin sorularını yanıtladı.

“Ucu Açık Müzakere Süreci Bazı Bölgeleri Yıkıma Sürükledi”

Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, “Ucu açık, yarım asır süren müzakere sürecinin en olumsuz şekilde etkilediği, belirsizliğin en derinden vurduğu Güzelyurt ve Karpaz bölgesidir. Bir yandan Güzelyurt diğer yandansa Karpaz'da üretimin öngörülebilir ve istikrarlı yapılabilmesi, işsizliğin azaltılabilmesi için bütüncül eylem planlarını devlet politikası haline getirip acilen hayata geçirmeliyiz” dedi. Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği'ni ziyareti sırasında genelde Güzelyurt ve köyleri, özelde ise Narenciye'nin sorunlarını ele alan Özersay, toplantıya katılan bazı hayvancılarla son günlerde baş gösteren hayvan hastalıklarını ve hayvancıların kayıplarının ne şekilde giderilebileceğini de ele aldı. Özersay görüşmeleri sırasında “bu topraklarda gerçekten var olmak istiyorsak, mutlaka üretmek zorundayız ve bu konuda devletin varlığını hissettirmesi şarttır” dedi.