Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı aday Kudret Özersay Göçmenköy Spor Kulübü’nü ziyaret ederek vatandaşlarla buluştu, vizyonunu anlattı, soruları yanıtladı. Özersay özel sektör çalışanlarının sigortalarının yatmaması ve yasal sürelerin üzerinde çalıştırılmaları başta olmak üzere çalışma hayatında ciddi sıkıntılar olduğunu, yurt dışından getirilerek kayıt dışı olacak şekilde iş gücünün piyasadaki dengeleri bozduğunu, Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesi durumunda ekonomik hayatta yaşanan sıkıntılara göz yummayacağını vurguladı. Göç yasasının yarattığı sıkıntıları da ele alan Özersay, eşit işe eşit ücret açısından büyük rahatsızlık yaratan bu düzenleme ile kamuda zaten çok iyi durumda olmayan verimliliğin daha da düştüğünü, bunun da çalışma yaşamı açısında son derece sıkıntılı bir durum ortaya çıkardığını söyledi. Özersay “göç yasasının 2011 yılınan bu yana yarattığı sıkıntılar, kamuda bir adaletsizliğe kapıyı aralamıştır. Göreve gelmem durumunda bu konuda inisiyatif alarak konuyu Meclis gündemine taşımayı, başta müşavirlik sistemi olmak üzere bazı değişikliklerle birlikte bu adaletsizliği ortadan kaldırmak için siyasi partileri ortak bir paydada buluşmaya teşvik etmeyi düşünüyorum. Bunun ertesinde konuyu Türkiye’deki hükümetle de oturup müzakere etme kararlılığındayım. Çünkü bu ülkede kimliğimizi var etmeye çalışıyoruz ve vatandaşların, ama özellikle de gençlerin bu topraklarda kök salmaları devletin başı olan Cumhurbaşkanının önceliği olmalıdır. Ben bu anlayışla ekonomik anlamda yaşanan bu sıkıntıların üzerine gideceğim ve konuyu Türkiye hükümeti ile de mutlaka ele alacağım” dedi.

Özersay, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki vizyonunu anlattı ve soruları cevaplandırdı. Cumhurbaşkanlığı görevine geldiğinde atacağı adımları anlatan Özersay, Cumhurbaşkanlığının anayasa ve yasalara göre ülkenin iç sorunları ile ilgili bir irade gösterebilecek bir makam olduğunu dile getirdi.7

Cumhurbaşkanının dünya tarafından toplum lideri olarak görülüğünü belirten Özersay, cumhurbaşkanının anayasal ve yasal yetkilerinden de bahsetti.

Özersay, Anayasaya ve ilgili yasalara göre Cumhurbaşkanının bakanlar kuruluna başkanlık edebileceğini, meclisi olağanüstü toplantıya çağırabileceğini, kamu hizmeti komisyonunun başkanını ve tüm üyelerini atayabileceğini ve bazı hallerde de görevden alabileceğinin altını çizdi.

Özersay,  devletin kurumlarının yeterli hizmet üretemediğini, adam kayırmacılığın ve partizanlığın devam ettiğine dikkatleri çekerek, tayin ve terfilerde, işe alımlarda, disiplin kuralları uygulamasında bugüne kadar hak edenlerin değil hak etmeyenlerin ön planda tutulduğunu belirtti.

Özersay, gerek müzakere masasında, gerekse diğer uluslararası platformlarda Kıbrıs Türkünü en iyi şekilde kim temsil edecek, bu konularda enerjiye, dinamizme ve tecrübeye sahip olarak işinin ehli birisi olarak kim yapabilir sorusunu kendimize sorup ona göre karar vermeliyiz dedi.

Özersay, uluslararası hukuk ve diplomasi bilgisi olan bir Cumhurbaşkanı adayının bu toplumu uluslararası alanda çok daha iyi temsil edebileceğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanlığı yanında Toplum lideri olan cumhurbaşkanın Kıbrıs Türk tarafının bir aktör olabilmesi için aktif bir diplomasi yürütebilmesinin önemine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanın sadece müzakere masasında değil, müzakere masasının dışında da Kıbrıslı Türkleri uluslararası alanda görünür kılmak, haklarını savunmak, uluslararası alanda bu halkı hak ettiği gibi temsil etmek görev ve sorumluluğuna sahiptir diyen bağımsız aday Özersay, Cumhurbaşkanının belirli bir siyasi partiye vefa borcu olmaması gerektiğinin önemine değindi.  Özersay, genç ve dinamik insanların kazandırabileceğini, işinin ehli konulara hâkim birisinin Kıbrıs Türkü’nün menfaatine olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanının bağımsız olmasının önemine de işaret eden Özersay, bağımsız ve tarafsız cumhurbaşkanının içerideki ve dışarıdaki sorunların çözümü ile ilgili enerjisi ve dinamizmi olması durumunda bu görevi çok daha iyi yapabileceğini dile getirerek cumhurbaşkanlığı makamının emeklilik makamı olmadığını vurguladı.