Özersay burada yaptığı konuşmada “gittiğim her yerde toplumun tüm kesimlerinin ama özellikle gençlerin adaylığıma destek verdiğini, sahip çıktığını görüyorum, o yüzden başaracağımıza inanıyorum. Kaybedecek beş yılımız daha yok, Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu görevi en iyi yapabilecek olan ismin yanında yer almalıyız” dedi.

Cumhurbaşkanının yasal ve anayasal görevlerini anlatan Özersay, belli bazı niteliklere ve özelliklere sahip bir cumhurbaşkanının Kıbrıs Türk’ünü iyi bir yere taşıyacağına inandığını kaydetti.

Dışarıdaki temsiliyetle ilgili olarak müzakere masasının ve  Kıbrıs Rum tarafının dışında, dünyanın diğer aktörleri ve başka devletlere, Türkiye olan ilişkilerimizle, diplomasiden anlayan, uluslararası hukuk ve yabancı dile hakim olan kişinin Kıbrıs Türkünü çok daha iyi temsil edebileceğini belirten Özersay, bunun Kıbrıs Türküne artı getiren bir durum olacağını söyledi. Özersay, ortada bir realite olduğunu, konusuna hakim ve tecrübeli bir ismin Kıbrıs konusunda halkın çıkarlarını çok daha iyi temsil edebileceğini ve haklarını çok daha iyi savunabileceğini belirtti.

Kıbrıs Türk tarafı olarak çözüm vizyonuna sahip olmamız gerektiğine değinen Özersay, göreve geldiğinde Kıbrıs Türk tarafının bir çözüm vizyonu ile kendi önerilerini kendisinin geliştireceğini, yapıcı bir vizyonla müzakere masasında aktör olarak bulunacağını söyledi.Özersay, ülkede her konuda haklarını kendisinin savunacağı, önerilerini kendisinin geliştireceği ve meseleleri Türkiye’ye havale etmeyeceği bir yapıya ihtiyaç olduğunu ve bunu sağlayacak olanın da müzakerelerde tecrübe sahibi yeni yeni bir liderlik olduğunu vurguladı.

19 Nisan’da gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimini Kıbrıs Türk siyasi tarihinde kırılma noktası olacağına inandığını belirten Özersay, ciddi bir tıkanıklığın eşiğinde olduğumuzu belirtti. Özersay, dışa dönük sürecin ciddi anlamda tıkandığını yerleşmiş kalıpların dışında bir çaba ortaya konması gerektiğini, içe dönük olarak devletin yapılandırılması bağlamında cumhurbaşkanının yerine getirebileceği çok ciddi görevleri olduğunu kanaatinde olduğunu söyledi.

Özersay, yetkileri kullanarak kamuda verimlilik, partizanlık, adam kayırmacılığın önlenmesi adına bazı adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı.  Özersay, bu adımları atabilecek bir cumhurbaşkanının gerçek anlamda bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini söyledi.

Özersay, Cumhurbaşkanının devletin daha iyi çalışması için siyasi liderlik göstermesi gerektiğine vurgu yaptı. Özersay belirli bir siyasi partiye ister üye ister kurumsal isterse duygusal olarak bağlı olmayacak, gerçek anlamda tarafsız olan bir ismin bu görevi tüm vatandaşlara eşit mesafede durarak yerine getirebileceğini belirtti. Kıbrıs Türk siyasi ve ekonomik yaşamı bir kırılmanın eşiğindedir diyen Özersay,  nesil değişikliğinin zamanı geldi hatta geç kalınıyor şeklinde konuştu.