Bağımsız cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, sivil toplum örgütleri ile yaptığı temaslar çerçevesinde Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Ekibiyle birlikte yaptığı ziyarette Oda Başkanı Ali Çıralı ve Oda Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı adayı Özersay, vizyonunu anlatarak soruları cevaplandırdı.

Özersay’ın seçim bürosundan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıslı Türklerin dış ilişkiler bakımından hayatlarının sadece müzakerelerden ibaret olmaması gerektiğini belirten Özersay, Kıbrıs sorununu çözüm müzakerelerinin yapıcı bir tutumla yürütülmesi ve çözüme dönük bir vizyonla Kıbrıs Türkünün uluslararası platformlarda görünür kılınması gereğine dikkat çekti.

Özersay, “Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda hak ettikleri gibi temsil edilmesi elzemdir ve bunu başarmak da mümkündür. Bunu 12 yıllık müzakere tecrübemle en iyi şekilde yapabileceğime inanıyorum ve bu göreve talibim” dedi.

İç sorunların çözümüne de değinen Özersay, Cumhurbaşkanlığının yetkilerinden ve görevlerinden bahsederek şöyle dedi:
“Bir süredir sürekli altını çizdiğimiz ve gündeme getirdiğimiz için olsa gerek, Kıbrıs Türk siyasi tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanının ülkenin iç sorunları ile ilgili olarak bir takım önemli yetkileri ve görevleri olduğu anlaşılmaya ve konuşulmaya başlandı. Süreci bu temelde bir noktaya çekerek Halkın gerçek sorunlarının tartışılmasını ve çözüm önerileri ortaya konulmasını zorlamaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığı sürecinin buraya doğru evrilmesinde bir katkımız olduysa ne mutlu bize.”

Her platformda Cumhurbaşkanının Anayasal ve yasal yetkilerini detaylı şekilde anlattığını ve seçmeni de bilgilendirmeye çalıştığını söyleyen Özersay, “maalesef bugüne değin Cumhurbaşkanlarının bu yetkileri ya kullanılmadı ya da bazı dönemlerde belirli bir siyasi partinin lehine kullanıldı ve bu yapıldığında da devletin kurumlarındaki yozlaşmaya bir nevi göz yumulmuş olundu” iddiasında bulundu.

Cumhurbaşkanının yetkileriyle ilgili konuşan Özersay, üçlü kararnamelerle üst düzey kamu görevlilerinin atanmasında son sözü söyleme yetkisinin Cumhurbaşkanında olduğuna dikkat çekti ve “kendi hukuk sitemimize ve kendi devlet yapımıza çeki düzen vermek istiyorsak bir yerden başlamak gerekir’’ dedi.

Özersay,  Cumhurbaşkanlarının Bakanlar Kurulu toplantılarına bugüne değin genelde sadece Kıbrıs konusunda bilgi vermek maksadı ile katıldıklarını da vurguladı. Özersay, Cumhurbaşkanlarının Mecliste yapılan toplantılara sadece müzakereler konusunda bilgi vermek maksadı ile katıldıklarını, oysa içeride vatandaşların karşı karşıya oldukları gerçek sıkıntıların çözüm beklediğini ve devletin başı olan Cumhurbaşkanlarının buna kayıtsız kalmaması gerektiğini söyledi.

Özersay, göreve gelmesi durumunda vatandaşın gerçek sorunlarının çözümü için hükümetleri çalışıp hizmet üretmeye, ama özellikle de tarafsız hizmet üretmeye teşvik edeceğini belirtti.