Bağımsız cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay dün Genç Tv’de katıldığı Televizyon programında Gökhan Altıner’in konuğu oldu.

Özersay, halkın artık göstermelik bir isim değişikliği değil, yeni bir siyaset anlayışı talep ettiğini ve halkın değiştirme kudreti ile bunun toplum olarak başarılacağını söyledi. Özersay, önümüzdeki 48 saat içerisinde herkesin kötü niyetle yayılmaya çalışılan spekülatif haberler konusunda çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak ‘’ Bu halk yalan haberlere ve imaj yaratma oyunlarına gelmez. Bu noktadan sonra herkes her şeyin farkındadır. Kıbrıs Türk halkının sağduyusuna güveniyorum’’ dedi.

Neden aday olduğunu ve cumhurbaşkanı olması haline neler yapacağını anlatan Özersay, atamalarda yaşanan sıkıntıları dile getirerek ülkede partizanlık ve adam kayırmacılıktan dolayı müşavir ordusu yaratıldığına dikkat çekti.

Özersay şunları söyledi; ‘’ Ciddi sayıda müşavir yarattık ve yaratmaya da devam ediyoruz. Şu anda üçlü kararname yöntemi zaten kendiliğinden yanlış yöntemdir.  Şu anda Cumhurbaşkanları göreve gelecek olanların siciline, eğitimlerine bakmaksızın hepsini imzalıyor. Genelde şahsi ya da başka siyasi nedenler ile bir cumhurbaşkanının üst düzey kamu görevlilerinin atanmasında da kamu hizmeti komisyonu bağlamında akılcıl bir istihdam yapılması istihdam edecek kişiler bağlamında da gerçekten bağımsız ve kararsız davranabilmelidir. Bir vefa borcunuz varsa siyasi partiye ülkenin menfaatine, toplumun menfaatine bir şey yapmaktan uzaklaşıp partinin menfaatine bir şeyler yapmaya başlarsınız” dedi.

Özersay, vatandaşın yaşanan haksızlık ve adaletsizlikler nedeniyle artık devletin kurumlarını sahiplenmemeye başladığını, bunun da bir kimlik sorununu beraberinde getirmeye başladığını söyledi. Cumhurbaşkanın tarafsız olması gerektiğini de dikkat çeken Özersay, Cumhurbaşkanı olacak olan kişinin bu konularda titiz davranarak, atamalarda tarafsız olması gerektiğini, bu yolla sorunların bir yerden düzelmeye başlayacağına samimiyetle inandığını belirtti.

Müzakere sürecini değerlendiren Özersay yaptığı konuşmada Kıbrıs müzakerelerinde sonuca ulaşmanın çok kolay olmadığının belirterek, müzakerelerde sonuca ulaşmanın yalnızca Kıbrıs Türk halkının iradesi ile olmayacağına vurgu yaptı. Kıbrıs Türk tarafının bir çözüm vizyonu ile olumlu bir şekilde müzakere masasında olması gerektiğini söyleyen Özersay, cumhurbaşkanının dışarıda bizi olması gerektiği gibi temsil etmesinin önemine vurgu yaptı. Özersay, dış ilişkilerimizi iyi bir şekilde yürütmek zorunda olduğumuza da dile getirdi.

Sağlık reformunu hayata geçirilmesinin önemine değinen Özersay, sosyal devlet anlayışı olarak sağlık konusunda en temel hizmetleri devletin verebilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Devletin başı olan Cumhurbaşkanının kendi vatandaşlarını Rum tarafından sağlık hizmeti almaya muhtaç bırakan bir devlet yapısını düzeltmek için çaba gösterilmesi gerektiğini söyleyen Özersay, cumhurbaşkanının Bakanlar Kurulu üzerine ağırlığını koyması gerektiğini söyledi. Özersay, Cumhurbaşkanın ülkede yaşadığımız iç sorunlarımızın çözümü konusunda da meclisi ve bakanlar kurulunu hizmet üretmeye, icraat yapmaya zorlaması gerektiğinin altını çizdi.

Özersay parti desteği olmadan sıradan vatandaşların desteği ile kazanacağına inandığını vurgulayarak, ‘’halkın sağduyusuna güveniyorum. Vatandaş siyasi parti yetkililerinin baskısından sıkıldı. Partilerin içinde yaşanan sıkıntıdan dolayı çok sayıda vatandaş partisine göre karar vermek yerine bu ülkeye en iyi hizmeti kim yapar diye düşünerek karar veriyor’’ dedi.  Özersay denenmiş isimlerin halk tarafından tercih edilmediğine de dikkati çekerek, yeni bir nesil yetiştiğini ve yeni neslin  yeni siyasi anlayışı ile  hareket edeceğini söyledi.