Teoman TURAN 

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, müzakereler dışında, dışarıda uluslararası ilişkiler, içeride ise temel sorunların çözümü için siyasi liderlik öngören bir Cumhurbaşkanlığı için aday olduğunu söyledi. Özersay, yetkilerini kullanacak, gerçek anlamda tarafsız ve bağımsız bir Cumhurbaşkanı’nın ülkenin iç meselelerini çözmede liderlik göstermesiyle sorunların aşılabileceğini söyledi. Annesi, babası ve kendisini burslu okutan devlet dışında kimseye vefa borcu olmadığına dikkati çeken Özersay, “Kimseye vefa borcum yok” dedi. 

“BALIK BAŞTAN KOKAR” 

Gerek kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, gerek 2. Cumhurbaşkanı Talat ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu suçlamadığına işaret eden Özersay, ancak sistemin tıkandığını vurguladı. Özersay, mevcut uygulamalara da eleştiriler yönelterek, Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda “İşin ehli olmayan ve sicili temiz olmayan bir kişinin ataması önüme gelirse imzalamam. Eleştirilerim sistemle ilgilidir. Çünkü Balık baştan kokar” şeklinde konuştu. Özersay yaklaşık 2,5 yıldır bir Ombudsman atanmamasını da eleştirdi. 

Kudret Özersay Ada TV’de Nazmi Pınar’ın Ada Raporu programına konuk olarak adaylık nedenlerini ve seçime yönelik çalışmalarını anlattı.Özersay’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle: 

“SİSTEM TIKANDI” 

“Eleştirilerim sistemle ilgilidir.Sayın Denktaş, Sayın Talat ve Sayın Eroğlu’na da hepsine de saygım var; suçlamak için söylemiyorum ama maalesef bu sistem daha fazla yürümüyor tıkanmış durumda. Eleştirilerim sistemle ilgilidir. Geldiğimiz noktada eğer gerçekten adil bir yapı kurmak istiyorsak ve hak edilenin göreve gelmesini istiyorsak, kaliteli bir devlet diyorsak, o zaman işi bilen insanların müdür ve müsteşar olabileceği bir yaklaşımda olunması gerekir. Düşünün bir kere 2,5 yıldır vatandaşın avukatı olan ombudsmanbile atanamıyor. 

“GÖREVE TALİP OLUYORLAR AMA TARAFSIZ KALAMIYORLAR” 

“Geçmişte bir göreve talip oluyorlar ama tarafsız kalamıyorlar. Çünkü belirli bir siyasi parti ile ilişkili olduğu için tarafsız olamıyorlar. Altını çizerek söylüyorum; bu gibi benzeri yetkileri kullanabilecek ve geniş yetkileri olan cumhurbaşkanının, ülkenin iç sorunlarının çözümü konusunda siyasi liderlik göstermesi mümkün. Ama bunu yapabilecek olan gerçek anlamda tarafsız ve bağımsız olmalıdır. Ben de bunu gösterebildiğimi düşündüğüm için göreve talibim. Makama değil göreve talibim.” 

“CUMHURBAŞKANI İNİSİYATİF ALABİLMELİ” 

“Anayasa Cumhurbaşkanı’na Bakanlar Kurulu’na başkanlık yapma yetkisi veriyor..Örneğin ülkede yaşanan Türkiye’den gelecek olan su konusunu cumhurbaşkanı inisiyatif alıp meclise götürmesi gerekir. Temel hizmet olarak sağlıkla ilgili vatandaşını Rum’a mahkum ediyorsa hükümet, o zaman cumhurbaşkanının bu konuda inisiyatif alması gerekir.” 

“SEÇİMLER KIRILMA NOKTASI OLACAK” 

“Bugün ülkede var olanın siyasete güvensizlik değil, siyasi partilerin yönetim kadrolarına olan güvensizliktir. Parti başkanlığı değil, devlet başkanlığı seçimine gidiyoruz. Adayından memnun olmayan partililer bize desteklerini bildiriyor. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi kırılma noktası olacak. Eski siyaset anlayışından yeni siyasete geçeceğiz, bu durum partilere de yansıyacak.” 

“KİMSEYE VEFA BORCUM YOK” 

“Kimseye beni şu makama getirmesini istemedim. Bana bu görevi cumhurbaşkanları önerdiler. Kimse kusuruma bakmasın ama kimseye bir vefa borcum olduğunu düşünmüyorum. Vefa borcum varsa anneme ve babamadır, bana burs vererek okutan devletimedir.” 

“ŞEHİTLER ONURLU BİR VAROLUŞUN SİMGESİDİR” 

“Şehitler Kıbrıslı Türklerin onurlu şekilde bu adada yaşamasının ve başkaları tarafından yönetilmeyi kabul etmeyişlerinin simgesidir. Kıbrıs Türk halkı bu adada uzun yıllardır onuru ile yaşama, var olma mücadelesi vermektedir. Bunca yıldır yitirilen canların ve verilen mücadelenin sonucunda vardığımız nokta bu olmamalıydı. Sahip olduğumuz devletin kurumlarını adil şekilde çalışır ve hizmet üretir hale getirmek hedefimiz olmalı. Kendi hayatlarını feda etme cesaretini gösteren Şehitlere gerçekten saygı göstermek istiyorsak verilen mücadeleye yakışır bir düzen kurmalıyız.” 

“BEN BÜROKRASİDEN GELMİYORUM” 

“Ben bürokrasiden gelmiyorum. Ben akademisyenim . Üniversitede ders verdiğim bölümün adı siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler..Müzakerecilik görevini yerine getirirken örneğin, Rum tarafıyla kurmuş olduğumuz teknik komiteler bağlamında çeşitli bakanlıklarla birlikte çalışmak zorundasınız..3 farklı cumhurbaşkanı döneminde siyasi parti temsilcileri ya da siyasi parti başkanlarının sürekli olarak cumhurbaşkanlığındaki çeşitli zamanlarda düzenledikleri toplantılarda bulundum. Bu anlamda da siyasetin içinde çok görmüşlüğüm ve geçirmişliğim vardır.” 

“PARTİCİLİK OLMAKSIZIN BİRİSİNİN HAKKINI ALABİLMESİ ÇOK MÜMKÜN DEĞİL” 

“Bizim ülkemizde siyasi partiler öyle bir yapı içindedirlerki, maalesef ülkede adam kayırmacılık olmaksızın, particilik olmaksızın birisinin hakkını alabilmesi çok mümkün değil.Bunu kırmanın yolu gerçek anlamda bağımsız ve tarafsız bir devlet başkanından geçer diye düşündüğümde ve buna samimiyetle inandığım için adaylığı gündeme getirdim.Çünkü anayasada tanımlanan devletin başı olarak cumhurbaşkanının bu konuda özellikle işi ehli olan iş verilmesi ve hak edenin hakkını almasıyla ilgili olarak çok geniş yetkilere sahip olduğunu biliyorum. Anayasa ve yasalar cumhurbaşkanına bu konuda çok ciddi yetkiler veriyor.Müzakerelerve doğal gaz dışında dış ülkelerle temas kurma gerekse AB bağlamında yeni politikalar geliştirmesi temas kurması lazım. Bunları uygulayacak ve temel bazı sorunların çözümü konusunda siyasi liderlik gösterip bir cumhurbaşkanlığı öngörüyorum.” 

“KAMU HİZMETİNİN TÜM ÜYELERİNİ CUMHURBAŞKANI ATIYOR” 

“Kamu Hizmeti Komisyonu’nun hem başkanı hem de tüm üyelerini cumhurbaşkanı atıyor. Eğer cumhurbaşkanı olarak siz sadece size yakın olan isimleri oraya atarsanız , eğer cumhurbaşkanı olarak siz belli bir siyasi partiye angajmanı olan isimleri o göreve getirirseniz, kamuda işe almada devletin iyi çalışmasını adil bir düzen bekleyemezsiniz. Bunu değiştirmenin yolu nedir? Aynı yasa cumhurbaşkanına bir yetki daha vermiştir. Eğer komisyonun üyeleri bir kişiye bir aileye zümreye veya bir siyasi partiye bir ayrıcalık yaparsa Cumhurbaşkanı tarafından görevinden alınabilirler. Cumhurbaşkanı kamu hizmeti olmak üzere bu tür atama ve görevlendirmelerde herhangi bir siyasi partiye göre değil, yakınlığıyla ilgili olan değil, işin ehli olan ve vatandaşa eşit davranabilecek olan hak edenin bir göreve gelmesini sağlamalıdır.”