Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, eski siyaset anlayışında olanların esnafın sıkıntılarını duymak dahi istemediklerini, Maraş’taki vatandaşların yaşamakta oldukları sosyo-ekonomik sorunları çözmek içinse en ufak bir çaba dahi göstermediklerini söyledi. Halkın Partisi yöneticileri, üye ve gönüllüleri tarafından Mağusa suriçine ve Maraş’a yapılan ziyaretler ertesinde partiden yapılan açıklamada bölge esnafının Maraş’ın açılması yönünde verilen sözlerin tutulmadığını, sonradan bu bölgede bir geçiş kapısı açılmasına dönüşen vaatlerin de sonuçsuz kaldığını haklı olarak dile getirdiğine işaret edildi. Açıklamada “Esnafın haklı olarak dile getirdiği şudur: Hem verdikleri sözleri tutmuyorlar hem de Başbakan ve koalisyon ortakları sürekli olarak maaşların ödenemeyebileceği şeklinde açıklamalar yaparak piyasayı öldürüyorlar, insanlar alış-veriş yapmaya, çarşıya çıkmaya korkuyor, piyasaya güveni bütünen sarsıyorlar” denildi.

“Taksiciler Mağdur Durumda”

Bölgeye yapılan ziyarette bazı taksi duraklarına da ziyarette bulunan Halkın Partisi yetkilileri taksicilerin sorunlarını dinleyerek notlar aldı. Ticari taşımacılık yapılmasına dair izinlerin siyasi saiklerle verilmesi yanında özellikle korsan taksi uygulamasına bir son verilmesi için hem yasal düzenleme hem de etkili denetime ihtiyaç olduğuna dikkat çekildi. Bazı üniversite öğrencilerinin kiralık araçlarla havalimanı ile şehirler arasında öğrencilere taksi-taşıma hizmeti sunduklarını, bunun da taksiciler açısından çok ciddi bir sıkıntı yarattığını anlatan esnaf bu konuda yıllardır söz verilmesine rağmen herhangi bir adım atılmadığını vurguladı. Bazı firmaların yurt dışından getirdikleri şoförleri yasaların çizdiği sınırlar dışında, çok uzun saatler çalıştırdıklarının bilinmesine rağmen herhangi bir denetim ve caydırıcı ceza yoluna gidilmediğine de işaret edildi.

“Maraş Adeta Mahrumiyet Bölgesi Ama Biz Bu Sorunları Çözeriz”

Maraş’ta yer alan çok sayıda kahvehanede sohbet toplantısı düzenleyen Halkın Partisi yetkilileri, bu bölgenin temel sorunlarını parti kurulmazdan önce gelip dinlediklerini ve çözüm önerileri konusundaki parti programını da buna göre hazırladıklarını anlattılar. Bu toplantılar sırasında yaptığı konuşmalarda ve sorulan sorulara verdiği cevaplarda Özersay şu husuları dile getirdi: “Maraş adeta mahrumiyet bölgesi gibi. Hükümetler uzun yıllardır bu bölgeler zaten gözden çıkarılmış gibi bir tutum içerisindedir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Ciddi bir işsizliğin yaşandığı, üretici konumunda olan kişilerinse ya Pazar sıkıntısı çektikleri ya da emeklerinin karşılığı olan bir fiyata ürünlerini satamadıklarını biliyoruz. Bizler Halkın Partisi olarak bir yandan bu bölgedeki tapuların bankalarda ipotek olarak kabul edilmesini sağlayacağız. Bet ofisler konusunda, buraları kapatacağımız konusunda tutumumuzu herkes biliyor. Zaten bu talep vatandaştan gelmiştir, herkes artık tehlikenin farkındadır. Öte yandan kimseyle menfaat ilişkisi kurmadığımız için bu adımı sadece Halkın Partisi’nin hayata geçirebileceği de ortadadır. Bizler üreticiler için acilen hal yasasını yürürlüğe koyarak toptancılardan ve fiyat dengesizliklerinden bu insanlarımızı koruyacağız. Öte yandan turizm politikamızda belirttiğimiz üzere buralarda üretilen ürünlerin bu bölgeye yakın oteller tarafından alınmasını, tüketilmesini belirli oranlarda zorunlu kılmayı düşünüyoruz. Yerli üretimi, kuşkusuz belirli bir kalitede olması kaydıyla, destekleyecek bu türden bir uygulamaya gideceğiz. Ayrıca bu oran uygulamasını, bu bölgeden gençlerin iş bulabilmesi için de uygulayacağız. Ayrıca Üniversitelerin bu bölgede fakülte yahut bölüm açarak örneğin tarım alanında bu bölgeye katkı koyması ve ekonomik canlılık getirmesi de düşünülebilir. Öte yandan birtakım yurtların da bu bölgede olmasını teşvik etmek, istihdam yaratacak bir çıkış yoludur. Bu bölgenin tuzlanan suların akarşı tedbir almak, Türkiye’den gelecek olan suyun bir aşamada tarımsal maksatlarla bölgede kullanılmasını mümkün kılmak vizyonuna sahibiz, özetle bu bölgenin sorunlarını biliyoruz ve çözümlerimiz de hazırdır. Ancak asıl önemli olan siyasi irade gösterebilmektir, bizler bu iradeye sahibiz, çünkü biz irademizi ipotek altına koymadık”. Gerek Mağusa suriçi esnaf ziyaretlerinde gerekse Maraş bölgesindeki sohbet toplantılarında Genel Başkan Özersay’a aralarında Genel Sekreter Tolga Atakan ile Mağusa İlçe Başkanı Duygu Uzun’un da yer aldığı gerek merkez gerekse ilçe yönetimi de yer alan çok sayıda destekçi ile gönüllülerden oluşan kalabalık bir grup eşlik etti.

“Bunca Yıldır Aklınız Neredeydi!”

Bu ziyaretler sırasında bet ofisler konusuna da değinen Genel Başkan Kudret Özersay Halkın Partisi’nin bet ofislerini kapatacağı açıklaması ertesinde eski siyaset anlayışını izleyenlerin endişelendiklerini ve bu kadar yıldır bu konuda seslerini çıkarmaz ve adım atmazken ilk kez konuşmaya başladıklarını söyledi. Özersay “geçmişte hükümette yer alıp da bu bet ofislerinin yarattığı toplumsal yarayı görüp kılını kıpırdatmayan siyasi partiler, Halkın Partisi bet ofisleri kapatacağını söylediği günden bu yana konuşmaya, yeni vaadlerde bulunmaya başladılar. Bakan çıkıp “çalışma başlattık” diyebiliyor! Biz de soruyoruz ‘bu kadar yıldır aklınız neredeydi? Biz bu politik duruşu vatandaşı samimiyetle dinleyerek oluşturduk, eski siyaset anlayışında olan siyasilerse kopyalayarak. O nedenle halk nezdinde inanılırlıkları tabi ki yoktur’ dedi.