Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Özersay, sivil toplum örgütü ziyaretleri çerçevesinde dün Mülteci Hakları Derneği, Barolar Birliği, Genç Liderler ve Girişimcileri Topluluğu’nu ziyaret etti.

Özersay ziyaretler sırasında yaptığı konuşmalarda toplumun çok farklı kesimlerinden Cumhurbaşkanlığı adaylığına destek geldiğini belirtti.

Özersay, “Halkın değiştirme kudreti bu kez yeni bir siyaset anlayışını göreve getirecek, artık bundan hiçbir bir şüphem yoktur. Vatandaşlar yeni bir neslin bu görevleri üstlenmesi gerektiğini her yerde konuşmaya başladığın. Göreve geldiğimde Kıbrıs Türkünün özgüvenini yeniden kazanması için ne gerekiyorsa yapacağım” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesi halinde atacağı adımları anlatan Özersay, Cumhurbaşkanlığının anayasa ve yasalara göre ülkenin iç sorunları ile ilgili bir irade gösterebilecek bir makam olduğunu, dünya tarafından toplum lideri olarak görülüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanının anayasal ve yasal yetkilerinden de bahseden Özersay, sadece Kıbrıs müzakereleri konusunda değil, uluslararası ilişkiler alanında da Kıbrıs Türk’ünün görünür olmasını sağlayacak, etkili diplomatik girişim yapmasında liderlik gösterecek bir kişinin cumhurbaşkanlığı görevine getirilmesi gerektiğini belirtti.

Özersay, Kıbrıs Türkünün iradesinin en iyi şekilde temsil edilebilmesinin önemine dikkat çekti ve bu görevi en iyi şekilde yerine getireceği taahhüdünü topluma verdiğini, bunu toplumun tüm kesimleriyle istişare halinde başarılacağını vurguladı.

“Gerek müzakere masasında, gerekse diğer uluslararası platformlarda Kıbrıs Türkünü en iyi şekilde kim temsil eder, bu konularda enerjiye, dinamizme ve tecrübeye sahip olarak işinin ehli birisi olarak kim yapabilir sorusunu kendimize sorup ona göre karar vermeliyiz” diyen Özersay, uluslararası hukuk ve diplomasi bilgisi olan bir Cumhurbaşkanı adayının bu toplumu uluslararası alanda çok daha iyi temsil edebileceğinin altını çizdi.

“DEVREDE DIŞI KALMAMALI”

Kıbrıs Türk tarafının hiçbir aşamada devre dışı kalmaması gerektiğini belirten Özersay, Kıbrıs Türkünün geleceğini ilgilendiren her konuda haklarını kendisinin savunacağı, meseleleri Türkiye’ye havale etmeyeceği bir yapıya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Çözüm yönünde yapıcı olumlu bir vizyon ortaya koyulması gerektiğini söyleyen Özersay, “Uluslararası alanda aktif bir diplomasi yürütürken, bir aktör olarak kendi önerilerimizi kendimiz geliştirmeliyiz” dedi. 
Özersay, Kıbrıs Türk tarafının yapıcı bir vizyonla müzakere masasını sonuç alıcı bir hale sokacak aktif bir diplomasi yürütmesi ve bunun için de bir takvim konulmasında ısrarcı olarak ucu açık müzakereye izin vermemesi gerektiğini kaydetti.

Mülteci Hakları Derneği ziyareti sırasında çözümden önce de devletin kurumlarının olabildiğince uluslararası hukuk kurallarına uygun hale getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Kudret Özersay, “Ülkesine iade edilmesi durumunda insan hakları ihlal edileceği kesin olan, yaşamı tehlikeye girebilecek olan mültecilerin bu şartlarda iade edilmemesi gerekir. Bu bizim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı bağlamında taahhüdümüz durumundadır” ifadesini kullandı.

“Bu nedenle Mülteci Hakları Derneği’nin özellikle muhaceret mevzuatımız konusunda yaptığı çalışmaların ve değişiklik önerilerinin Meclis tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü uluslararası hukuka yaklaştığımız oranda dünya nezdinde itibarımız da artacaktır” ifadesine yer veren Özersay, insan haklarına olan saygıdan ötürü bu hassasiyet ve duruşu göstermek gerektiğini kaydetti.