Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, Dipkarpaz’da düzenlenen bir etkinliğe katıldıktan sonra Yeşilköy, Kuruova ve Kaleburnu köylerini ziyaret ederek Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki düşüncelerini anlattı, vatandaşların sorularını yanıtladı.

Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Özersay yaptığı konuşmalarda, 12 yıllık müzakere süresince yeni bir devlet ve ortaklık oluşturmaya çalışıldığını ama kurulacak yeni yapının içini dolduracak kurumların bu kadar yıldır yaratılamadığını, bunun da olası bir çözümde elde edilecek hakların kağıt üzerinde kalması tehlikesini yarattığını söyledi.

“Sadece bu nedenle dahi Anayasa’da “devletin başı” olarak tarif edilen Cumhurbaşkanlığı görevinin sadece Kıbrıs meselesiyle ilgilenecek değil, vatandaşın sorunlarını çözmek ve devletin kurumlarının düzelmesi için liderlik gösterecek bir isim olması gerekir” diyen Özersay, “durumu idare etmek için değil, sorunları azimle çalışıp çözmek için aday oldum” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bugüne değin yapılmayanı yapıp, Cumhurbaşkanının anayasal ve yasal yetkilerini kullanacağını ve vatandaşın sorunlarının çözümü için Meclis’i ve Hükümeti yerine göre teşvik edeceğini söyleyen Özersay, yerine göreyse harekete geçmeye zorlayacağını dile getirdi.

Köylülerin sorunlarını da dinleyen Özersay; hükümetlerin, siyasi partilerin ve siyasilerin ülkeyi yönetme anlayışlarında giderek artan oranda bir aynılaşma olduğunu; artık Cumhurbaşkanlığı  açısından bir isim değişikliğine değil, farklı bir siyaset anlayışa ihtiyaç olduğunu savundu. Özersay “bugüne değin yapılan adam kayırmacılığa, partizanlığa dayanan yaklaşımlarla, bir başka ifadeyle eski siyaset anlayışıyla bir yere gidemeyeceğimizi artık herkes görüyor. Geldiğimiz durum ortadadır. Artık yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacımız var, hak edenin hakkını alabileceği, işin ehli olanların göreve gelebileceği bir yapı için uğraşacak, yetkilerini ülke içindeki bu bozuk yapıyı düzeltmek için kullanacak bir Cumhurbaşkanına ihtiyacımız var” dedi.

“KIBRIS TÜRKÜNÜN İRADESİ GÖRÜNÜR KILACAĞIM”

Bağımsız aday Özersay “Cumhurbaşkanlığı görevini sadece ara müzakereye gidip sonra da basına bir açıklama yapmaktan ibaret görmüyorum, bu ülkenin tüm vatandaşlarının haklarını her platformda aktif bir diplomasi ile savunacak, yeni fikirler, yaratıcı ve yapıcı öneriler geliştirecek, Kıbrıslı Türkleri uluslararası alanda görünür kılacak bir görev olarak görüyorum. Kıbrıs Türk halkına taahhüdüm, sadece müzakerelerle ilgilenmek ve çözüm için uğraşmak değil, diğer konularda da bu halkın iradesini dünya sahnesinde görünür kılmaktır ve bunu aktif ve yapıcı diplomatik girişimlerle yapacağım. Bugüne değin üstlendiğim diğer görevlerde bunu yapabileceğimi gördüğüm için bu göreve aday oldum. Benim derdim gerek çözüm bulma sürecinde gerekse müzakereler dışı konularda Kıbrıs Türkünün iradesini görünür kılmaktır, etkili kılmaktır. Bir Cumhurbaşkanı olarak bu duruşu göstererek Halkın kendisine olan güveni, özgüvenini yeniden kazanacağına inanıyorum” dedi.

Özersay, Kıbrıs konusunda vatandaşları bilgilendirerek, çeşitli konulardaki sorularını da yanıtladı, yorumlarını dinledi. Dış konularda ve Kıbrıs müzakereleri ile Kıbrıslı Türklerin, tüm vatandaşların haklarını en iyi şekilde temsil edeceğine inandığı için bu yola çıkıp aday olduğunu vurgulayan Özersay, “ancak sadece dışarıda iyi bir temsiliyet için değil devletin kurumlarının gerçekten çalışması ve vatandaşın sorunlarının çözümüne  yardımcı olması için uğraşacağım” dedi. Müzakereler devam ederken devlet içindeki sorunların çözülmesinde bir irade ortaya koyulmasının artık kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Özersay, Anayasanın cumhurbaşkanına verdiği yetkileri vatandaşlara anlattı ve örneklerle neler yapılabileceğini paylaştı.

“HÜKÜMETLERDE VE PARTİLERDE AYNILAŞMA VAR”

Particilik ve adam kayırmacılığın devletin içinin boşalmasına neden oluğunu savunan Bağımsız aday Özersay,  işinin uzmanı olamayan kişilerin hak etmedikleri mevkilere gelmesinden dolayı bu sorunların yaşandığına işaret etti. Kıbrıs’ta çözüm olsa da olmasa da devletin kurumlarının çalışması gerektiğinin altını çizen Özersay,  Hükümet ve partilerin halka yaklaşım açısından aynılaşma yaşadığını söyledi.

Özersay konuşmasına şu sözlere devam etti; “’Siyasilerimiz, ‘’çözüm olmazsa bizim bir devletimiz var, seçeneksiz değiliz’’ diyor. Seçeneksiz olmak istemiyorsak, sahip  olduğumuz bu devletin kurumlarını çalışır hale getirmek zorundayız”.

“TARAFSIZLIK HEP LAFTA KALIYOR”

Bağımsız aday Özersay; “insanlar arasında eşit davranabilen, ayrım yapmayan, tarafsız kalabilen bir cumhurbaşkanına ihtiyacımız var. Hükümeti icraat yapmaya zorlayacak, meclis adım atmıyorsa meclisin gündemine sorunları taşıyacak bir lidere ihtiyaç var’’ dedi. Özersay bugüne değin sürekli “ben tarafsızım” diyen ama siyasi partisi ya da siyasi geçmişi nedeniyle aslında yine kendi partisini kayıran, alttan alta kendi partisinin menfaatini düşünen bir tutum sergilendiğini savunarak, oysa artık ihtiyacın halkın menfaatini ilk sıraya koyacak, gerçek anlamda tarafsız kalabilecek olan bir Cumhurbaşkanı olduğunu söyledi.

“KARPAZ BÖLGESİNDE KAPSAMLI BİR EYLEM PLANI İÇİN ÇALIŞACAĞIM”

Özersay bölge Karpaz bölgesi halkı ile sohbetine şu sözlerle devam etti:

“Karpaz bölgesinin sıkıntılarının farkındayım. Cumhurbaşkanı görevini almam durumunda bu bölgenin sorunlarını ele almak üzere konuyu Meclis’in gündemine getireceğim. Buranın ihtiyacı sadece işsizlikle ilgili ya da üretim konusunda atılacak adımlar değil, tüm adımların planlı şekilde yer alacağı bir eylem planıdır. Üstelik bu her hükümet değişikliğinde değişecek bir hükümet politikası olmaktan çıkarılıp uzun süreli ve istikrarlı şekilde uygulamada kalacak bir devlet politikası haline getirilmelidir. Ben böyle bir eylem planı için çalışacağım. Çünkü devletin başı olan kişinin devlete olan güvenin sarsılmasına izin vermemesi gerekir. Karpaz bölgesi insanının devlete olan güvenini yeniden sağlamak lazım. Devlet vereceği hizmetle ve yapacağı denetimle, bu bölgede kendisini hissettirmelidir.”

1421586972.jpg

1421586973.jpg