Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in Kıbrıs’ta kabul edilecek olası anlaşmada Ada’da kalacak KKTC vatandaşlarının sayısını açıklamasını eleştirdi. 

Özersay'ın açıklaması şöyle:

"Çözüm ertesinde kimin vatandaş olacağı konusunun rakamlar üzerinden uzlaşılmaya çalışılmasının anlamsızlığı, iki günde bu konuda Rum liderin yaptığı ve kafaları allak bullak eden açıklamalarla bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Anastasiades önce 90 bin gibi bir rakam ortaya koydu, ardından gelen tepkilerden de ürkmüş olmalı ki vatandaşlık verilecek olan kişi sayısının 40 bin olduğunu söyledi, evlilikler yoluyla vatandaş olacakları ayrı bir rakam olarak verdi. Bu ikircikli ve cesaret içermeyen tavrın İNSANların, bizim insanlarımızın, vatandaşlarımızın HAYATI ile ilgili olduğunu düşünemiyor mu? Her gün kendi kafasına göre birtakım rakamlar ortaya koyduğunda, KKTC vatandaşlarının bir bölümünü sürekli olarak ayrıştırdığını, insanların sürekli kafasını karıştıran ve huzurunu kaçıran bir durum yaratmakta olduğunu göremiyor mu?

Kıbrıs Türk tarafı tüm KKTC vatandaşlarının yeni ortaklığın vatandaşı olmasını savunagelmiştir. Bunun aksi olursa bu çözüm adil ve insan haklarına uygun olmaz. Öte yandan Kıbrıs Rum tarafı da 1960’ta var olan nüfus dengesinin aradan geçen sürede bozulmaması gerektiğini savunagelmiştir. Şu anda KKTC’nin toplam vatandaş sayısı, zaten Rum tarafının sözünü ettiği dengeyi ters çevirecek bir sayı değildir. Rum liderliğin kendi toplam vatandaş sayısı ile KKTC’nin toplam vatandaş sayısını ortaya koyup dengenin bozulmadığını ön plana çıkarması yeterlidir. Vatandaş olacak insanları kategorize edip, ayrıştırıp rakamlar üzerinden kelle hesabına kalkışılması 21. Yüzyılda hiç medeni bir yaklaşım değildir."