Halkın Partisi yetkilileri İskele bölgesindeki Gelincik ve Derince ile Mesarya bölgesindeki Nergisli köylerini ziyaret ederek vatandaşlarla biraraya geldi. Ziyaretlerde konuşan Parti Başkanı Kudret Özersay Geçitkale havalimanı konusunda sorulan bir soru üzerine “Geçitkale Havalimanı mutlaka devreye sokulmalıdır, belki Ercan sözleşmesi nedeniyle başlangıçta kargo ve eğitim uçuşları ile başlanacak şekilde olur ama mutlaka işletilmelidir. Şu anda içerisine ve yaklaşma alanına dikilen yüksek gerilim direkleri nedeniyle atıl duruma getirilen bu havalimanının kullanılmıyor olması tam bir milli servet kaybıdır ve göreve geldiğimizde bunun sorumlularından hesap soracağımızı herkes bilsin. Biz Halkın Partisi olarak adaya gelen suyun Mesarya bölgesinde gerekli toprak analizleri de yapıldıktan sonra, tuzlanmaya neden olmayacak şekilde sulu tarıma geçilebileceği düşüncesindeyiz. Bu yolla üretilecek tarımsal ürünlerin Geçitkale Havalimanı’ndan yurt dışına ihraç edilmesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu tür bir öngörüyle ve planlamayla Türkiye pazarını açabilir, Mesarya köylerinde gençlerimize iş imkanı yaratabiliriz, Mesarya’da işsizliğin önüne geçebiliriz. Göreve geldiğimizde bazı köylerdeki gençlere ülke olarak üstünlüğe sahip olduğumuz belirli türden ürünlerin üretilmesi konusunda eğitim verilerek uzmanlaşılmış bir tarımsal üretime geçilmesini sağlayacağız. Bunu, ülkemizdeki belirli otellerin belirli kotalarla yerli ürün tüketmek zorunluluğuyla da destekleyeceğiz” dedi.

"Havalimanı Olarak Ülke Alternatifsiz Bırakıldı"

Ercan sözleşmesinde yer alan maddeye de değinen Özersay “İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi’nde 25 yıl boyunca mücbir sebep halleri dışında KKTC’ye gelen ve giden yolcuların Ercan Havalimanı’nı kullanması taahhüdü verilmiş. Sanki KKTC’ye Ercan dışından bir yerden kimse giriş yapamazmış gibi anlamsız şekilde kaleme alınan bir sözleşme maddesi bu. Ama Ercan’ın devre dışı kalması ya da güvenlik nedeniyle kullanılamaması hallerinin mücbir sebep olup olmadığı da tartışmalı. Düşünebiliyor musunuz, kısa bir süre önce Ercan Havalimanı konusunda arka arkaya birtakım sıkıntılar yaşandı ama uçuşların kaydırılabileceği herhangi bir alternatifimiz yoktu. Ülke sivil havacılığını, Geçitkale’deki bu önemli yatırıma rağmen alternatifsiz bırakanlar utanmalıdırlar. Güneyde benzer sorunlar, hatta uçak kaçırma olayı olduğunda, sivil uçuşların bir diğer havalimanına kaydırıldığını hepimiz gördük. Bu alternatifi Halkın elinden kimse alamamalı, biz buna müsade etmeyeceğiz” dedi.

nergisli-ziyaret-4.jpg

"Özelleştirme Yasası Hükümlerine Ne Kadar Uygun Tartışmalı"

Ercan Havalimanı’nın bugünkü durumunun ülkede yürürlükte bulunan özelleştirme yasasına ve genel anlamda anayasaya uygun olduğunu söylemenin pek mümkün olmadığını da vurgulayan Özersay sözlerine şu şekilde devam etti: “Rekabet Kurulu Ercan sözleşmesini kendi yasasına uygun buldu ve bir tekelleşmeye neden olmadığı sonucuna vardı. Buna dikkatlice bakmak gerekiyor, Geçitkale Havalimanı sivil uçuşlara ve yolcu trafiğine açılırsa Ercan çerçevesinde devletin alacağı cirodan pay da azalabilecektir ancak her durumda Geçitkale’nin bir an önce kargo ve eğitim uçuşu gibi amaçlarla kullanıma açılması gerekmektedir, şu anda ciddi bir milli servet israfı söz konusudur” dedi.

"Özel Sektör Çalışanlarının Haklarını Koruyacağız"

Ülkenin farklı bölgelerinde otellerde çalışan vatandaşların zaman zaman gerekçe gösterilmeksizin görevlerine son verildiğini, bunun özellikle İskele-Karpaz bölgesi için geçerli olduğunu ve özel sektör çalışanlarının birikmiş maaş ve diğer alacaklarının ödenmesi için belirli bazı belgeleri imzalamaya zorlandıklarını vurgulayan Halkın Partisi Başkanı Özersay “ileride herhangi bir hak talebi olmayacağına dair kağıtlar imzalatıyorlar. Çalışma yaşamında yaşanan bu ve benzeri hukuksuzluklara son vermek devletin görevidir. Bu iş, öyle göstermelik denetimle olmaz. Samimi ve sonuç alıcı denetim de iradesini bu kesimlere teslim etmemiş olan siyasal yaklaşımlar tarafından yapılabilir. Biz Halkın Partisi olarak bu türden denetimleri yaparak özel sektör çalışanlarının haklarını koruyacağız, insanımızı ezdirmeyeceğiz” dedi.