Eniz Orakcıoğlu

Ülkemizde sürekli gündem konusu olan birçok çevrelerce eleştirilen Gece kulübü ve Bet Ofisleri konusunda son zamanlarda atılan adımlar ve yaratılan farkındalıklarla ilgili Sendika Başkanları Yeni Bakış’a konuştu. Özellikle Lefkoşa Türk Belediyesi ve Lefke Belediyesinin bu anlamda attığı adımlar birçok çevreden takdir topladı. Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya 2 gece kulübünün izinlerini yenilememesi, LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın ‘bar ve eğlence adı altında izin alıp da fuhuş yaptıran yerlerin izinlerinin yenilenmeyeceği’ yönünde aldığı kararı olumlu bulan ve arkasında olduğunu belirten sendikalar, bu adımların devamını beklediklerini de belirtti.

TÜRK-SEN Başkanı Aslan Bıçaklı: “Yasalar neden uygulanmıyor?”

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı; “Ülkemizde fuhuş yapılmasına ya da kumara destek olacak olan hiçbir örgüt olamaz. Bu bağlamda bugün mevcut yasalarımıza göre ülkemizde kumar oynanması ve fuhuş yapılması yasaktır. Yasak olan bir şeyin yeniden tartışmaya açılması da abestir, ama sonuç olarak bizim ülkemizdeki insanların yaşam kalitesini, yaşam düzeyini korumak ve geliştirmek adına da ülkedeki yasaların uygulanması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu yasaların uygulanma noktasında siyasilerin neden üzerine düşen görevleri yapmadıklarını merak etmekteyim. Bu yasaları neden uygulamıyor, neden uygulattırmıyorsunuz? Yasaları uygulayacak olan mekanizmalar neden görevlerini yapmıyor, yasaları uygulamamalarının bir nedeni mi var?”

Kamu-Sen Başkanı Özkardaş: “Devamı olacak mı?”

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş ise , “Bet ofisleri ve gece kulüpleri ile ilgili son dönemlerde atılan adımları destekliyoruz. Özellikle ülkemizde bet ofisleri kumar alışkanlığının başlangıç yeri olarak adlandırıyorum. Ülkemizde maalesef ki her sokakta adım başı bet ofisleri açılıyor ve küçük çocukların bu ofislere girip çıktığını şahit oluyoruz. Bunun yanında her zaman dile getirdiğimiz gibi ülkemizin en büyük sorunlarında biri denetimsizliktir ve hiçbir kurumda denetim yapılmamaktadır. Bunun son örneği de sağlıkta yaşanan yasa dışı kürtaj olayıdır. Eğitimde, sağlıkta, gıda da, çevrede denetim yok, kısacası bizde bir denetim boşluğu var. Biz bu bağlamda gece kulüpleri ve bet ofisleri ile ilgili atılan adımlara sıcak bakıyor, destekliyoruz ama siyasetin yozlaştığı bir ülkede bu yapılanların devamı gelecek ve uygulanabilecek mi? Atılan adımları halk elbette destekler, ama siyasi irade tarafından desteklenecekler mi? Yoksa yine partizanlığa kurban mı edilecekler? Bu noktada da yasaların uygulanması şarttır, bunun yanında yasalara uymayanların ne gibi cezalar uygulanacağının da belirtilmesi gerekmektedir. Bir diğer denetimsizlik de kumarhanelerde yaşanmaktadır. Kumarhanelere KKTC vatandaşlarının girmesi yasak olduğu halde, bu yasağa uyulmadığını görüyoruz. Aynı şekilde bet ofislerine 21 yaşından küçüklerin girmesi yasak ama herkes giriyor.”

KTÖS Genel Sekreteri Elcil: “Kıbrıs Türkiye’nin kalın bağırsağı”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, “Başımızda ekonomi ve ambargo mantığı ile hareket eden bir zihniyet var. Gelinen noktada bu zihniyet bu ülkeyi Türkiye’nin Arka Çöplüğü halline getirmiştir. Kıbrıs Türk toplumunun onuruna yakışmayan kumar, fuhuş, organ kaçakçılığı ve üniversitelerin ticari şirket haline gelmesi hepsi bu mantığın ürünüdür. Bu konularda bazı siyasi partilerin bet ofislerini ve gece kulüplerini kapayacağım demesi yalandır. Zaten buradaki yapıyı da bu kapatılacağı söylenen yerler idare ediyor, örneğin gece kulüpleri ve kumarhaneler seçim zamanı siyasi partilere bağışlarda bulunuyor, siyasi partilerde onların borusunu öttürüyor. Maliye Bakanlığı  gece kulüpleri ve kumarhanelerde vergi almaktadır, daha sonra da vatandaş fuhuştan vergi aldıkları için laf söylediğinde de ağırlarına gitmektedir. Sayın Harmancı’nın yaptığı doğru bir hamledir, yalnız sadece Lefkoşa sınırı için geçerlidir. Bakıldığında adanın bütünü gece kulübü ve kumarhane haline gelmiştir. Yine eğitim anlamında da şuan 14 üniversite faaldir, 27 üniversite de açılmak için sırada beklemektedir. Dağlarda, taşlarda üniversite açılıyor. Türkiye kendi içinde istemediği ne varsa buraya atıyor. HDP milletvekili burayı Türkiye’nin kalın bağırsağı diye nitelendirmişti ama doğru söyledi.”

DEV-İŞ Başkan Vekili Felek: “Emekçilerimiz tuzağa düşüyor”

Dev-İş Başkan Vekili Hasan Felek de , “Lefkoşa Belediye Başkanı ve Lefke Belediye Başkanının gece kulüplerinin işletme izinleri konusunda aldıkları karar olumlu buluyoruz. Ücretli seks köleliğine sendika olarak karşıyız, bu insanların hangi koşullarda ve nasıl çalıştırtılacağı konusunda da uluslararası standartların uygulanmasını talep ediyoruz. Bunun yanında Toplumsal Cinsiyet Platformunun da bu konuda gösterdiği hassasiyeti de destekliyoruz. Bet ofisleri de toplumu kemiren bir yara halini çoktan almış durumdadır. Bet ofisi ve kumarhanelerin bıraktığı kötü intiba ortadadır. Bu noktada bet ofislerinin kapatılması çok doğru bir karar olur, zaten geçim sıkıntısı içinde yaşayan emekçilerimiz birde bet ofisi ve kumarın tuzağına düşmektedirler. Bu konuda yapılacak ve atılacak bütün olumlu gelişmeleri de destekliyoruz.”