Ailelerin, eğitimin nereden ve kimden alındığına, kurumun hangi disiplinleri uyguladığına, verilen eğitimin çocuk ve ailelere ne kattığına dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Görsay, özel eğitimde erkenlilik, kesintisizlik, tam zamanlı ve multidisipliner yaklaşımın çok önemli olduğunu kaydetti.

Görsay; ailelere, özel eğitim aldıkları kurumların, bu ilkelere uyup uymadıklarına dikkat etmeleri çağrısında da bulundu.

Görsay, ÖZEV Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine mülakat verdi.

“90 ÖĞRENCİ, 24 PERSONEL”

Müdür Ersin Görsay, 11 yıl önce kurulan ÖZEV’de, bugün 90’ın üzerinde öğrencinin eğitim aldığını, 24 personel ile hizmet verildiğini belirtti.

Tam zamanlı ve kesintisiz eğitimin önemine vurgu yapan Görsay, ÖZEV Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’nde sabah 08.00-16.00 saatleri arasında tam gün kesintisiz eğitim verildiğini kaydetti.

“ÖZEL EĞİTİMİN 4 TEMEL İLKESİ VAR”

Özel eğitimin dört temel ilkesi olduğuna işaret eden Görsay, ailelere, çocuklarının eğitim gördükleri kurumlarda bu ilkelerin uygulandığına dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Görsay, dört temel ilkeyi; erkenlilik, kesintisizlik, tam zamanlı ve multidisipliner yaklaşımların uygulanması olarak açıkladı.

Erkenlilik ilkesinin, teşhisin konduğu andan itibaren eğitime başlanmasını içerdiğini anlatan Görsay, verilecek eğitimin kesintisiz, tam zamanlı ve multidisipliner yaklaşımlar içermesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Özel eğitimin farklı branşları içermesi gerektiğini söyleyen Görsay, merkezde psikolojik danışman, psikolog, okul öncesi ve özel eğitim öğretmeni, fizyoterapist gibi farklı alanlarda eğitmenlerin görev yaptığını belirtti.

Ailelerin yaptıkları en önemli hatanın, süratle çözüm bulmak adına, yeterli bilince sahip olmadıklarından farklı yönlere sapmak olduğunu kaydeden Görsay, bunun zaman ve maddi kayıplara yol açtığını söyledi.

ÖZEV bünyesinde, aile eğitimi danışmanlığı da yapıldığını söyleyen Görsay, gelişimsel değerlendirmelerin yapıldığını, çocuk nörologu ve psikiyatrının da mevcut olduğunu belirtti.

Örgün eğitimden faydalanan çocuklara yönelik hizmetler de sunulduğuna işaret eden Görsay, bu çocukları takip ettiklerini, katkı ve destekte bulunduklarını kaydetti.

“DEVLET KATKILARININ ARTMASI MEMNUNİYET VERİCİ”

Görsay, devletin ÖZEV’in önemini anladığını ve yapılan katkıları artırdığını söyleyerek, bununla birlikte fiziki altyapıda iyileştirme yapmaya fırsat bulabildiklerini ifade etti.

ÖZEV’in devlet ve kamu yararı güden sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu dile getiren Görsay, devlete katkılarından ötürü teşekkür etti.

ÖZEV bütçesinin yüzde 45’ini devlet katkılarının oluşturduğunu, geriye kalan kısmın ailelerin ve sponsorların katkılarıyla karşılandığını belirten Görsay, düzenledikleri etkinliklerden elde edilen gelirle de bütçeye katkı koyduklarını anlattı.

Devlet katkısının ailelerin üzerindeki yükü aldığını söyleyen Görsay, “imkanı olan ailelerin yaptıkları katkıların yüzde 60’ını imkanı olmayanlara kredi olarak kullandırdıklarını” anlattı.

“ÖZEL EĞİTİM YASASI...”

Görsay, 2015 yılında Milli Eğitim Yasası tahtında özel eğitim ile ilgili karşılaşılan sorunların düzenlenmesi bağlamında da tüzük çalışması başlatıldığını, bu çalışmanın çok önemli olduğunu belirtti.

Çalışmaya devam edilerek bitirilmesi gerektiğine vurgu yapan Görsay, ayrı bir Özel Eğitim Yasası’nın bütünleşik eğitim açısından ayrıştırıcı olacağını ve uygun olmadığını düşündüklerini söyledi.

“DÜNYA STANDARTLARINDA EĞİTİM AMAÇLANIYOR”

Özel Eğitim Vakfı’nın amaçları arasında; özel eğitime gereksinimi olan bireyler ve ailelerine maddi-manevi her türlü katkıyı yapmak, ÖZEV Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’ni daha da geliştirip devlet imkanları ile bütünleşen bir yapıyı oluşturmak, özel eğitim gereksinimi olan bireylere dünya standartlarında özel eğitim olanağı sunmak bulunuyor.