Maliye Bakanı Birikim Özgür de söz alarak, hükümet olarak milletvekillerinin Meclis’teki görüşlerini alıp değerlendirdiklerini ifade ederek, Tatar’ın eski bir Maliye Bakanı olduğunu ve görüşlerine değer verdiğini kaydetti.

Özgür, ekonomik olarak ülke şartları ve ülkenin geçtiği aşamaları işaret ederek, ekonomik yönden Türkiye’nin gelişimi ve gelişme planlarını örnek verdi; yerli üretim destekleri, siyasi açılımlar, başkanlık sistemi, yargı reformu gibi konuları tartıştığını anlattı.

KKTC’nin de bunları dikkate aldığını, ancak esas odaklanılması gerekenin kamu maliyesinin sürdürülebilir yapıya kavuşturulması olduğunu belirten Özgür, ödeme taahhütlerinin yerine getirmesinin önemine vurgu yaptı; ince bir ip üzerinde kamu maliyesini çok büyük sıkıntılarla yürüttüklerini söyledi.

“…AKSİ HALDE ACI REÇETELER UYGULAMAK ZORUNDA KALACAĞIZ”

Ülkede çok büyük sıkıntılar olduğunu, büyük yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Özgür, kamu maliyesini bir çizgiye getirmek için mücadele verdiklerini, bunda da destek istediklerini, “işkembeden konuşmalar” yerine siyasetten destek gelmesi durumunda çözüm sağlanabileceğini, aksi halde acı reçeteler uygulamak zorunda kalacaklarını kaydetti.

Ancak bu acı reçeteleri Türkiye desteği ve hibeleri ile uygulamadıklarını, bunun büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Özgür, maaş ödemelerinin bu desteklerle yapıldığını, fakat ülkede yatırım da gerektiğini, ekonomiyi büyütmek için özel sektörün desteklenmesi gerektiğini, ancak ülkede bu bütçe ve yapı ile sadece maaşların ödendiğini, yatırım yapılamadığını kaydetti.

Ekonomik Programın imzalanmasında bir aciliyet ihtiyacının olduğunu ifade eden Özgür, “ancak ülkede ihtiyacı biz tespit edelim, yapısal dönüşümde Türkiye’den bize destek olmasını talep edelim, Kuzey Kıbrıs’ı olası bir çözüme hazırlayalım, çözüm de olmayacaksa kendi kendine yeter bir noktaya gelsin diyelim” dedi.

Programla ilgili Maliye Bakanının görevlendirilmediğini de söyleyen Özgür, bu konuda hükümette koordinatör bakan olmadığını, konuyla ilgili Başbakanın açıklama yapmasının doğru olacağını kaydetti.