Protokole Maliye Bakanı Birikim Özgür, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün imza koydu.

İş birliği protokolü Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomik ilişkileri ve bu çerçevede inşaat sektöründeki iş birliği olanaklarını değerlendirerek, ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyor.

Kıbrıs sorununa karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulunması ve barışın sağlanmasına vurgu yapılan protokolde; üçüncü ülke müteahhitlik firmaları ve meslek örgütleri ile iş birliğinin artırılması olanaklarının araştırılması, Kuzey Kıbrıs’ta alt ve üst yapı projelerinin hayata geçirilmesinde üyelerin iş birliğine gitmesi için çaba sarf edilmesi, KKTC’ye yönelik açılan ihalelere ortak girişim oluşturarak katılmayı da içeren beş madde yer alıyor.

GÜRCAFER: “İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Protokolün açılış konuşmasını yapan KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, ekonomik ilişkileri geliştirmek, ekonomiye ve Kıbrıs sorununun çözümüne daha fazla katkı koymak amacıyla çeşitli görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Bu çerçevede TMB ile de görüşmeler yaptıklarını söyleyen Gürcafer, Kıbrıs sorununa siyasi çözüm bulmak kadar sürdürme ve yaşatmanın da önemli olduğunu, bunun da güçlü bir ekonomi ile sağlanabileceğini kaydetti.

Gürcafer, bu bağlamda, Türkiye, Güney Kıbrıs ve diğer ülkelerden meslektaşlarıyla, somut adımlar atmak ve bunun yansımalarını ülkede görmek için ilişkileri geliştirmeye devam edeceklerini ifade etti.

YENİGÜN: “İŞBİRLİKLERİNE ÖNEM VERİYORUZ”

TMB Başkanı Mithat Yenigün de, birlikle ilgili bilgiler verdiği konuşmasında, işbirliklerine önem verdiğini, KTİMB ile de iş birliği yapmaktan mutlu olacaklarını belirtti.

Kıbrıs’ta çözümden sonra yapılacak çok iş bulunduğunu, turizm ve altyapı gibi alanlarda iş birliği yapılabileceğini söyleyen Yenigün, bölgede yaşanan savaşlar ve sorunların çözümü tetiklemesini umut etti.

ÖZGÜR: “HEDEFİMİZ KIBRISLI TÜRKLERİN KENDİ AYAKLARI ÜZERİNE DURMASI”

Maliye Bakanı Birikim Özgür konuşmasına, “Dış yardımlara bağlı bir devletin Maliye Bakanı olarak size sesleniyorum. Hedefimiz Kıbrıs Türklerinin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamaktır” diyerek başladı.

Özgür, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması öncesi ve sonrasındaki pozitif ortamda karşılıklı bağımlılık ilişkilerini geliştirmek, güçlendirmek ve ekonomiyi büyütmek istediklerini vurguladı.

Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde Kıbrıslı Türklerin sürece dahil olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Özgür, Kıbrıslı Türklerin baypas edilmemesi gerektiğini ifade etti.

AKANSOY: “ÇÖZÜME YÖNELİK HAZIRLIK YAPMALIYIZ”

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy ise, Kıbrıs sorununa çözüm bulma noktasında ciddi gelişmeler yaşandığını, 2016’da bir plan ve ardından referandum yaşanabileceğini söyleyerek, çözüme hazırlık yönünde adımlar atılması, süreçler başlatılması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin çok büyük potansiyel ve deneyim barındıran bir ülke olduğuna işaret eden Akansoy, Kıbrıslı Türklerin bu potansiyelden faydalanması gerektiğini, dolayısıyla iş birliği protokolünün önemli olduğunu dile getirdi.