Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili ve Maliye eski Bakanı Birikim Özgür, Türkiye’den gelen su konusunda net mesajlar verdi. 

Özgür, tüm belediyelerin bir an önce geçiş sürecine yönelik abonelik sözleşmesini imzalaması gerektiğini söyledi. Suyun fiyatını yüksek bulduklarını ifade eden Özgür, “Önce vatandaşın talebi doğrultusunda su verilsin, sonra da belediyeler su fiyatının düşürülmesi konusunda ortak bir mücadele başlatsın” önerisini sundu. 

Özgür, hükümetin belediyelere geçiş sürecinde maddi destek sağlayarak su fiyatının düşürülebileceğine vurgu yaptı. 

Özgür, Diyalog Tv’de yayınlanan Detay programına konuk oldu, Türkiye’den gelen su konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Temiz su, ballı börek olur”

“Su meselesini bir an önce çözmeliyiz” diyerek sözlerine başlayan Özgür, Diyalog Gazetesi’nde yayınlanan bakteri yüklü sularla ilgili yorum yaptı. Özgür şöyle konuştu: “Sağlığımız elden giderken, Türkiye’den gelen su arıtılıp abonelere sunulacak ve sağlık yönünden de büyük bir rahatlama olacak. Şu an sağlıksız olan su bile bize yetişmiyor. Halkın suya ciddi anlamda ihtiyacı var ve bu suyun bir de sağlıklı şekilde gelmesi ballı börek olur. Bu konuya bu şekilde yaklaşılması lazım…” 

“Hükümet tek bir su fiyatı belirlemeli” 

Birikim Özgür, hükümetin suyun satışı konusunda tek bir fiyat belirlemesi gerektiğine dikkat çekerek, “CTP’nin fiyatla ilgili kamuoyuna mal olmuş eleştirileri, beklentileri var. Hükümet ortak bir perakende satış fiyatı belirleyerek halkın kafasındaki sorguyu ortadan kaldırabilir. 30 yıllık süreç için önceden imzalanan protokolde tek fiyat uygulanacaktır, geçiş döneminde de tek fiyat politikası uygulanmalıdır. Belediyelerin üzerinde yükü hafifletmek anlamında bu yapılmalıdır.  Biz tonu 2,3 TL’nin yüksek olduğunu iddia ediyoruz. Bu fiyatı iki devlet artık imzalamıştır. KKTC bunu tek taraflı değişemez. Abonelik süreci imzalandıktan sonra tüm belediyeler birlikte mücadele yürütüp fiyatın indirilmesi konusunda mücadele etmelidirler” ifadelerini kullandı.

“İnsanımıza gına geldi” 

“Uzayıp giden tartışmalardan dolayı Türkiye artık su konusunda bizden illallah çekti” diyerek ilginç bir tespitte bulunan Özgür, “Artık insanımıza gına geldi” diyerek suyun vakit geçirmeden çeşmelerden akması gerektiğini vurguladı. 

LTB yönetimi aceleci davrandı…

“Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Meclis toplantısında CTP’li üyelerin 8 ret oyu siyaset yapmak değil mi?” sorusuna karşılık Özgür, “Arkadaşlarımız fiyatın pahalı olduğunu, müzakere edilebilmesi için toplantının ertelenmesini önerdi. Ama aceleci davranıldı” dedi. 

Özgür, “Ben halkı suyla buluşturmayacak siyasetin halk tarafından destek görmeyeceğini algılıyorum. Su gelsin, ilk fatura elimize alalım, bakın o zaman halk belediyelerin fiyat mücadelesine nasıl destek verecek. Çünkü faturalara ciddi bir artış gündeme gelecek” diye konuştu.