KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür, ekonomik protokollerin Türkiye ile imzalanmasının geciktiğine dikkati çekti. Özgür, "En geç Aralık ayı içerisinde bu program imzalanacak. İmzalanmaması KKTC'nin neredeyse batması anlamına gelecek" dedi.

Maliye Bakanı Birikim Özgür KKTC'de yayın yapan Ada TV "de yayınlanan "Bakış Açısı" programına katılarak Türkiye ile ilişkiler, ekonomik protokol, su projesi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Birikim Özgür, son günlerde iplerin gerildiği söylenen Türkiye ile ilişkileri yorumladı. Özgür, "Bu yolda doğru yolda yürüyen Kıbrıs Türk halkı, ülkenin yapısal reformlarla sistemi güçlendiren yatırımlarla ekonomisini güçlendiren bir siyaset kurumu ve siyasi anlayışla yönetilmesi halinde, benim kişisel inancım odur ki bizim Türkiye ile hiçbir sorunumuz yoktur" dedi.

Özgür, "Bakanlıkların yatırım projeleri askıya alındı mı?" sorusuna da yanıt verdi. Maliye Bakanı Birikim Özgür, "Öyle bir şey yoktur. Yani bizi soğuk savaş noktasına çekmek Türkiye ile ilişkiler yanlıştır. Türkiye düğmeyi bastı da bütün bakanlıkların yatırımları durdu diye, şu an için söz konusu değildir. Su konusunda bir sanki inatlaşma vardır. Türkiye Kıbrıs Türklerini ikna etmek için bir takım senaryolar üzerinde durulmaktadır" ifadelerini kullandı.

"İMZALANMAMASI KKTC'NİN BATMASI DEMEK"

Maliye Bakanı Birikim Özgür, Türkiye ile imzalanacak ekonomik protokoller ilgili son durum hakkında da bilgi verdi. Protokollerin imzalanmasının geciktiğine işaret eden Özgür, şunları söyledi: "Evet geç kalınmıştır. Ancak bu sadece belli konulardaki ilişkilerle ilgili sıkıntılardan kaynaklanmamaktadır. Ne yaptık, ne yapıyoruz bununla ilgili. Orta vadeli program taslağı hazırlandı. Kamuoyu ile paylaşıldı. Burada yanlış bir algılama olmasın. Bir taslak hazırlandı. Bu taslakla ilgili Çeşitli kesimler görüşlerini ortaya koydular. Orta vadeli program bütün bu görüşlerle birlikte bizim ekonomik büyümemize katkıda bulunacak. Bu görüşler, hangi alanda ne kadar yatırım yapılacak diye çok önemli hedefler manzumesine dönüşmüştür. Mutfak çalışması olumlu yönde gitmektedir.

Türkiye ile temaslarımız başlamıştır. Şu anda Başbakanlık, Maliye ve Ekonomi Bakanlığı müsteşarları Ankara'dadır. Kıbrıslı Türklerin bakış açısı pozisyonu ortaya koyacağı malzeme paylaşılacak. Türkiye'nin malzemesi paylaşılacak. En geç Aralık ayı içerisinde bu program imzalanacak. İmzalanmaması demek KKTC'nin neredeyse batması anlamına gelecek. Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz çok fazla maksimalist tavırlarla yürütülecek ilişkiler değil. Sağlıklı düzgün ilişkilerimizi ilerletmemiz gerekiyor. Bunun anlamı Kıbrıs Türkünün kimliğine onuruna sahip çıkmamak değildir."

SU PROJESİ

Su Temin Projesi'nin Ankara ile Lefkoşa arasında krize neden olup olmadığı konusunda ise Birikim Özgür, "Türkiye ile çatışacak bir unsur yoktur, ortak noktada buluşulacaktır" dedi. Özgür, "Bu hassasiyetleri beklentileri tamamen elimizin tersi ile iterek bu projeyi bir başarı hikayesine dönüştüremezsiniz Türkiye ile çatışacak herhangi bir kültür yoktur. Özel yatırımların bu alanında hızlı bir şekilde devreye girebilmesi için de gerekli siyasi süreç çok kısa bir süre içerisinde başlatılacaktır. İnsanımız ekonomik anlamda güçlenecektir" şeklinde konuştu.