Arzu Köprülü

CTP Milletvekili Birikim Özgür de ‘Güncel Ekonomik Konular’ başlıklı konuşma yaptı.

Özgür, hibe ve kredilerin kullanımıyla ilgili niye detaylı bilgi verilmediğini sorarak, bu protokollerin çok kritik detayları da içerdiğini, Başbakanın bu konuda mecliste açıklama yapmamasını yanlış bulduğunu söyledi.

Özgürgün’ün müsrifliğiyle ilgili görüşler olduğunu, bunun da nereye imza attığının bilincinde olmadığını düşündürdüğünü savunan Özgür,  yapılan tek bir atamanın bile ülkenin haysiyetini zedeleyebileceğini söyledi.

Özgür, Reform destek ödeneğinin 200 milyon TL’ye çıkarılmasının güzel bir gelişme olduğunu ancak, bu miktarı kullanabilmek için ciddi projeler üretilmesi gerektiğini anlattı.

Özgür, protokolde verilecek kredinin koşulları hakkında hiçbir bilgi olmadığını, mutabakata varılan 475 milyon TL’nin de faiz yükünün bilinmemesinin garip olduğunu iddia etti.

Ödenmemiş borçların ülkeyi bir bombanın üzerinde oturuluyormuş konuma getirdiğini belirten Özgür, “Özgürgün’ün bu bombanın üzerinde dans etmek yerine atılacak adımları belirleyip açıklaması” talebinde bulundu.

Kamu harcamaları noktasında yıllardır hep aynı şeylerin konuşulduğunu söyleyerek örnekler veren Özgür, hükümet içerisinde de bu konuyla ilgili endişeler olduğunu bildiğini belirtti.

Özgür, yatırım odaklı siyasi anlayışın yerleşmesinin siyasetin niteliğini de yükselteceğini ifade ederek, yıllardır Kıbrıs sorunuyla uğraşmaktan ekonomik büyüme odaklı siyaset yapılmadığını söyledi.

Protokolde ilk baktığı şeyin kamu kesiminin sermaye yatırımlarının karşılanabilir olması olduğunu ifade eden Özgür, ciddi çalışılırsa karşılanabileceğini belirtti.

Yenilenebilir enerjiyle ilgili de atılması gereken adımları sıralayan Özgür, yenilenebilir enerji yatırımlarının arttırılabilmesinin ise Türkiye ile deniz altından kablo yoluyla bağlantı kurmaktan geçtiğini belirtti.

Özgür, Kablo projesinin tamamlanması için neredeyse 5 yıllık bir süreye ihtiyaç olduğunu bu nedenle hükümetin bu konuda çok hızlı bir biçimde gerekli girişimleri başlatması gerektiğini söyledi.

ATUN

Ekonomi Bakanı Sunat Atun da söz alarak hem Ekonomik Değerlendirmeler başlıklı güncel konuşmasını yaptı hem de Birikim Özgür’e cevap verdi.

Atun, devletin değişim ve dönüşüme ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, cari bütçe açığının büyümesinin nedenleriyle ilgili detaylı bilgi verdi.

TC’den alınan kaynakların kredi ve hibe olarak ayrıldığını ifade eden Atun, yıllar içinde TC’den bu amaçla ayrılan tutarları okudu.

Atun, bu programların uygulanmaya başladığı yıllardan bugüne talep edilen tutarın azaldığını vurguladı.

Orta vadeli planlamayla ilgili de bilgi veren Atun, sabit sermaye yatırımlarının kamu yatırımlarının 3 katı olmasını hedeflediklerini belirtti.

Kendilerinin hazırladığı 2010-2012 programının ne kadar doğru olduğunun sonradan gelen hükümetlerin sahip çıkmasıyla ispatlandığını ifade eden Atun, bütçe açığının rakamları ve küçülmesiyle ilgili bilgi verdi.

“Göç yasası”na ilk başta sokaklarda isyan edenlerin hükümete gelince 4 elle sahip çıktığını söyleyen Atun, yılları içinde yapılan çalışmalarla bütçe açığının küçüldüğünü belirtti.

Atun, UBP’nin devlet yönetmenin sorumluluk ve bilinciyle davrandığını ve ekonomik programlara muhalefetteyken de aynı bilinçle sahip çıktıklarını söyledi.

Yenilenebilir enerji sektörüyle ilgili geçmişte yaptıkları çalışmaların hükümetin değişmesiyle rafa kaldırıldığını anlatan Atun, kendi hazırladıklarıyla sonradan uygulanan sistem arasındaki farklılıkları anlattı.

Atun kısa süre içerisinde enerji üretiminin yüzde 30’unu yenilenebilir enerjiden sağlamak için çalıştıklarını kaydetti.

Şahali, enerji yatırımlarıyla ilgili Atun’a teknik sorular yönelterek, üretimin yüzde 30’unun yenilenebilir enerjiden sağlanmasının nasıl olacağını sordu.

Atun, her alanda olduğu gibi bu konuda da AB normlarına bağlı kalacaklarını, AKSA’nın 2023 yılına kadar anlaşması olmasının da büyük bir şansızlık olduğunu kaydetti.

Her ulusun yüzde 20-30 enerji yedekleyecek konumda olması gerektiğini kaydeden Atun, kablo projesine ek olarak yapmayı planladıkları projeleri anlattı.