Maliye Bakanı Birikim Özgür, Mart ayı maaşlarını kesintili alan kamu çalışanlarının maaşlarının geriye kalan kısmının Salı günü ödeneceğini açıkladı.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mart ayı maaşları tam ödenemeyen 9 bin 951 kamu çalışanının maaşlarının geriye kalan yüzde 40’lık kısmının Salı günü verileceği belirtildi.

Maliye Bakanı Birikim Özgür, konuyla ilgili açıklamasında, Kamu çalışanlarının Mart ayı maaş ödemeleri ile ilgili kısmi bir gecikme yaşandığını, buna göre toplam 40 bin 388 kamu çalışanından, maaşı net 4 bin TL’nin üzerinde olan 9 bin 951 kamu çalışanına Mart sonu itibariyle maaşlarının yüzde 60’ının yatırıldığını ifade etti.

Özgür, “Geriye kalan yüzde 40’lık kısmın ise birkaç gün içerisinde yatırılacağı açıklanmıştı ve bugün itibariyle tam ödenemeyen 9 bin 951 kamu çalışanımızın Mart ayı maaşlarının geriye kalan yüzde 40’lık kısmının Salı günü (5 Nisan 2016) ödeneceğinin netlik kazandığını kamuoyu ile paylaşırız” dedi.

Birikim Özgür, ödemelerle ilgili teknik detayın siyasi maksatlarla yorumlanmasını gerektirecek bir durum söz konusu olmadığını belirtti.

“SİYASİ MAKSATLI YORUMLAR”

Birikim Özgür, yılın ilk üç ayında gerçekleştirilen harcamalara ilişkin teknik detayların siyasi maksatlarla yorumlanmasını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını da belirterek, “Maaş ödemeleri ile ilgili yaşanan sıkıntıların; belli bir niyetle gündeme getirildiğine ilişkin spekülatif yaklaşımlara cevaben şunu hatırlatırım ki kamu maliyesinin tüm gelir ve giderleri güncel bir şekilde bakanlığımızın internet sayfasında şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmaktadır” dedi.

Özgür, bundan hareketle 5 ay önce yaptığı “Mali protokol imzalanmazsa KKTC batar” şeklindeki değerlendirmesinin; mali sürdürülebilirlik koşullarında hükümet programında da yer aldığı şekliyle “Kıbrıs Türk kültürünü korumak, yaşatmak ve diğer kültürlerle etkileşim içerisinde geliştirerek zenginleştirmek” temel hedefi ışığında, Kıbrıs Türk kültürünün öz değerlerine, öz kimliğine sahip çıkılmasını sağlayan çalışmaların artırılması bakımından da büyük önem taşıdığına” işaret etti.

Kısa ve orta vadede kamu maliyesinin cari harcamalarını mahalli gelirlerle karşılayabilecekleri bir mali yapının oluşturulması için çalışırken uzun vadede de savunma dâhil tüm giderlerini karşılayabilecek, mali yönden sürdürülebilir bir yapıyı hedeflediklerini vurgulayan Özgür, şöyle devam etti:

“Ülkemizde yaşanacak yapısal dönüşümlere bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti ile mali yardım ilişkimizin ekonomik karşılıklı ilişkilere dönüştürülmesi büyük önem taşımaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle, uzun soluklu varoluş mücadelemizde Türkiye Cumhuriyeti’nin bize sunduğu imkânların siyaset üstü bir değer olarak kabul görmesinin, öngördüğümüz güçlü yapıya ulaşmamız bakımından önemini vurgularım.”

“BÜTÇE GELİRLERİNİN YÜZDE 26’SI TÜRKİYE CUMHURİYETİ YARDIM VE KREDİLERİ”

Maliye Bakanı Birikim Özgür, bütçede yaşanan sıkıntılara da değinerek, 2016 Mali Yılı Bütçesi’ndeki gelirler kaleminde yer alan “Türkiye Cumhuriyeti yardım ve kredileri” ile ilgili şu detaylı bilgileri paylaştı:

“Türkiye Cumhuriyeti ile 2015 sonu itibarıyla sona eren mali protokolün ardından herhangi bir yeni protokol imzalanmadığı için bakanlığımızın yönetmekle sorumlu olduğu bütçemizde Türkiye Cumhuriyeti Yardımları içerisinde yer alan yatırımlar ve reel sektör için yılın ilk üç ayında hiçbir harcama gerçekleştirilememiştir. Savunma harcamalarımız ise ülkemiz tarihinde ilk kez mahalli gelirlerden karşılanmıştır.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Meclis’te onaylanan bütçe yasası uyarınca, 4 Milyar 142 Milyon TL olarak öngörülen 2016 Mali Yılı Bütçe Gelirleri’nin dağılımı şu şekildedir:

Mahalli Gelirler: 2,374.7 milyon TL, Fiyat İstikrar Fonu Gelirleri: 603,7 milyon TL, Diğer Fon Gelirleri: 55,8 milyon TL, Döner Sermaye Gelirleri: 7,8 milyon TL, Türkiye Cumhuriyeti Yardımları: 625,0 milyon TL (Yatırımlar 225 milyon TL, Savunma 275 milyon TL, Reel Sektör 125 milyon TL), Türkiye Cumhuriyeti Kredileri: 475,0 milyon TL.

Bu bilgilerden de anlaşılacağı üzere 373,3 Milyon TL açıkla; 4 Milyar 515 Milyon 312 bin 880 Türk Lirası olarak onaylanan 2016 Bütçesi’nin 4 Milyar 142 milyon TL olarak öngörülen gelirlerinin önemli bir kısmı (yüzde 26’sı) Türkiye Cumhuriyeti yardımlarından ve kredilerinden oluşmaktadır.”