Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Birikim Özgür, hükümetin hayat pahalılığı ödeneğini kaldırmasıyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Uygulamanın tüm özel ve kamu çalışanları arasında eşitlik sağlayacağını kaydeden Özgür, CTP’nin sosyal adalete önem verdiğinin altını çizdi. Özgür, Hükümetin hayat pahalılığı kısıtlamasındaki amacının, halkın refah seviyesini yükseltmek olduğunu belirtti. 

“BÜTÇE ÜZERİNDEKİ ORANIN ARTTIRILMASI GEREK” 

Hayat Pahalılığı ödeneğinin kaldırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Özgür, ekonominin büyüyebilmesi için bir vizyonun ortaya konulduğunu belirtti. Özgür şunları kaydetti; “Bütçede disiplinli bir yaklaşımın hayata geçirilmesi, bütçede yer almayan harcamaların gündeme getirilmemesi ve özellikle de personel harcamaları ile de ilgili bütçe üzerindeki oranın arttırılmaması şeklinde bir prensip ortaya kondu. Bu prensibe uyulduğu müddetçe ekonomi büyüdükçe personel harcamaları için kamu bütçesinden kullanılan miktarın oranı düşmüş olacak. Genel bütçe ile kıyaslandığı zaman. Ortada böyle bir hedef vardır. Bu hedefe hükümet tarafından uyumla politikalar yürütülmesi çok önemlidir.” 

“KAYNAKLARIMIZI YATIRIMLARA DÖNÜK KULLANMALIYIZ” 

Ülkemizde mali yönden yapılması gereken çok iş olduğunu söyleyen Özgür, öncelikli hedeflerinin ülkenin iç borcunun ödenmesi olduğunu belirtti. Özgür, sözlerini şöyle sürdürdü; “Özel sektör çalışanları da dahil olmak üzere çalışanların daha iyi bir refah seviyesine ulaşabilmesi, kaynakların daha etkin verimli kullanabilmesi, yani ekonomik büyüme anlamında somut gelişmeler yaşanması. Bunun içinde kaynaklarımızı reel sektöre ve yatırımlara dönük daha fazla kullanabilmesi gerekmektedir. 

“CTP SOSYAL ADALETE ÖNEM VEREN BİR PARTİ” 

Hükümetin, hayat pahalılığı kısıtlamasının herkese eşit bir şekilde dağıtılarak halkın mağdur edilmemesini amaçladığını ifade eden Özgür; “Hükümet, hem ek mükellefiyet yaratmadan hem de dar gelirli kamu çalışanlarının korunmasına dönük ne yapılabilir diye baktı. Denildi ki; ‘biz hayat pahalılığı kısıtlamasını herkese eşit şekilde yansıtırsak ve buna ilaveten bir refah artışı da ön görürsek, burada o dar gelirli vatandaşlarımızı koruyan bir tutum içerisinde olacağız. Günün sonunda bu eleştirileri dinledik ve yaptık diyebileceğimiz bir zemin olacak. CTP sosyal adalete önem veren bir parti olarak bizde milletvekillerine 500, daha düşük baremdekilere daha az bir artış yapılmasından rahatsızlık duyuyorduk, bu yükten biz kurtulmuş olacağız” dedi. 

“ÇOCUĞUNUZUN TABAĞINDAN YEMEYE BAŞLARSANIZ BU POPÜLİZME GİRER” 

‘Sırf bir takım talepleri karşılayabilmek adına çocuğunuzun tabağından yemeye başlarsanız, bu popülizme girer’ diyen Özgür, sözlerini şöyle sürdürdü; “Hem popülizm yapmayacak, ilkesel duracaksınız hem de talepler noktasında ‘ben sizin taleplerinizi dikkate almıyorum’ gibi bir tavırdan kaçınacak bir orta yol bulacaksınız. Bu hayat pahalılığı ile ilgili mesele tam da budur.” 

“KAST ETTİĞİM BUDUR” 

Hayat pahalılığı ile ilgili hükümetin iki aşamalı bir operasyon yapacağını dile getiren Özgür, aşamaları ise şu sözlerle açıkladı; “İki aşamalı bir operasyon söz konusudur. Operasyonun birinci aşaması, 1 Ocak’tan önce mevcut hayat pahalılığı uygulamasını askıya almaktır. Çünkü 1 Ocak’ta son 6 ayın enflasyon oranı ışığında mevcut yasa diyor ki; ‘maaşlara bir artış yapmak zorundasın’ bu askıya alınan yasanın öngördüğü çerçevede, Ocak ayı içerisinde ne kadarlık bir miktar eşel mobil sistemine dahil olarak kamu çalışanlarının maaşına yansıtılacak? Bu hesaplanacak ve eşit şekilde bu çalışanların maaşına yansıtılacak. Yani iki aşamalı bir operasyon derken kast ettiğim budur.”