Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), hükümetin hızlı bir şekilde Meclisten geçirmek istediği iddia edilen Kamu Görevlileri (Değişiklik)Yasa Tasarısı’na karşı destek toplamak için ziyaretler başlattı.

Yasanın kamuda işçi sınıfını yok edeceğini iddia eden Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Sami Dilek ile sendika yetkililerinden oluşan bir heyet, Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili bugün sırasıyla Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ile Ulusal Birlik Partisi’ni (UBP) ziyaret etti; yasanın geçmesi halinde yaşanabilecek anomalileri dile getirdi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, yasa tasarısından çok rahatsız olduğunu belirtti ve Hükümetin yaklaşımını şiddetle protesto etti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, yapılması gerekenin öncelikle partizanlığın ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.

DİLEK

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek ziyaretlerde yaptığı konuşmalarda, Kamu Görevlileri  (Değişiklik) Yasa Tasarısının yasallaşması halinde pek çok anomali yaşanacağını savundu.

Dilek söz konusu yasa düzenlemelerinin “kamuoyunun bilgisine getirilmeden geçirilmeye çalışıldığını” da iddia etti.

Taslakta, işçilerin, teşkilat şemalarından çıkarıldığını, Taslağın yasallaşması halinde büyük mağduriyetlerin oluşacağını, uzun mücadeleler sonunda kazanılan bazı hakların geri götürüleceğini savunan Dilek, hükümetlerin yanlış uygulamalarının çalışana mal edilmeye çalışıldığını ileri sürdü.

“KAOS YAŞANIR”

Yapılması gerekenin, yanlış olan uygulamaların düzeltilmesi için düzenleme yapılması olduğunu, yasanın toptan değiştirilmesini yanlış bulduğunu kaydeden Dilek, sendikaların, kamu görevinde maaşları düşüren kamu çalışanlarının aylık maaş ve diğer ödeneklerini düzenleyen yasanın kaldırılması beklentisi içerisinde iken, işçi sınıfının kaldırılması ile karşı karşıya olduklarını savundu.

Kamuda işçi kesimini yok etme girişimi halinde, “ülkede kaos ve karmaşa”  gündeme geleceği uyarısında da bulunan Sami Dilek, KKTC’nin küçük bir ülke olduğunu bu nedenle Türkiye’de “bela” olduğunu ileri sürdüğü  taşeron işçiliği benimsemediklerini de belirtti.

DANIŞMA KURULLARI

Dilek, yasalarda öngörülen danışma kurullarının oluşturulması ve yasa taslağının gözden geçirilmesini istediklerini, danışma kurullarından daha önce sağlıklı sonuçlar alındığına işaret etti.

“KÜLFET GETİREN SORUNLAR HALLEDİLMELİ”

Sami Dilek, Kamu Görevlileri Yasası’na, kamuyu kamu görevlilerinin batırdığı tutumuyla yaklaşılmasının yanlış olduğunu; yapılması gerekenin, kamudaki verimsiz uygulamalar yanında, Türk Lirasındaki değer kaybından toplumun uğradığı mağduriyet dahil,  ülkeye külfet getiren sorunların çözülmesi olduğunu söyledi.

DEĞİRMENCİOĞLU

Kamu-İş Danışmanı Hasan Değirmencioğlu ise, söz konusu yasa taslağında “İşçilerin sayısı ve ödeneği her yıl ilgili kurumun bütçesinde belirlenir” şeklinde tabir bulunduğunu kaydetti ve “Bu tam (işçi alımlarında) siyasallaşmadır. Saygısızlıktır” dedi.

1434714420.jpg

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, sendika heyetini kabulünde, “hantal ve verimsiz” olan  kamu hizmetlerinin düzeltilebilmesi için sorunların doğru tespitinin en önemli nokta olduğunu kaydetti.

“PARTİZANLIK ÖNLENMELİ”

Partizanlığın önlenmesinin en öncelikli iş olması; Kamu Hizmeti Komisyonu’nun (KHK) özerk ve bağımsız bir yapıya kavuşturulması gerektiğini ifade eden Özyiğit, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bu konuda taahhütleri bulunduğunu anımsattı.

Özyiğit, “Bu ülkede işe önce partizanlığı önlemenin yolundan başlamak lazım. Bunun için de birinci adım Kamu Hizmeti Komisyonu’dur. KHK’nun önce bağımsız, demokratik ve özerk bir yapıya kavuşturulması gerekir ” dedi.

“İŞ YAPAR GÖSTERME GAYRETİ...”

Özyiğit, hükümetin bozulma aşamasında olduğunu, bu nedenle de kendisini iş yapar gösterme gayreti içerisine girdiğini iddia etti.

Seçim ve kurultay arifelerinde kamuya istihdam yapılmasına karşı olduklarını ifade eden Özyiğit, kamuya istihdamların bağımsız bir organ tarafından yapılması gerektiğini de vurguladı.

Özyiğit, Kamu hizmetlerinde “bugün git yarın gel” tutumunun kaldırılması ile dairelerde muhatap bulamama durumlarının yaşanmaması için tedbirlerin alınmasının şart olduğunu ifade etti.

1434714421.jpg

ÖZGÜRGÜN: “TASARININ 29 HAZİRAN’DA MECLİSTEN GEÇİRİLMESİ PLANLANIYOR”

Ana Muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ise, “Kamu Görevlileri Yasası bir oldu bittiye getirilmek isteniyor... Tüm kamu düzenini sıkıntıya sokacak ciddi bir mesele” dedi.

Haziran 2014 de Anayasa değişiklikleri için  yapılan halkoylamasında da Hükümetin aceleci davrandığını, bunun sonucunda değişikliklerin halkoylamasıyla reddedildiğini ifade eden Özgürgün, yasa tasarısı üzerinde çalışmaları yürüten Meclis Komitesindeki çoğunluğun, değişikliklerle ilgili tartışmaların bugün tamamlanmasını, akşam saatlerinde sendika ve ilgili kesimlere dağıtılmasını ve kurumlara görüş belirtmeleri için 48 saat vermeyi planladığını ancak Komite’nin bugün toplanamamasından dolayı planın hayat bulamadığını anlattı.

Özgürgün, “yasa üzerinde görüşler için tanınan sürenin dolmasının ardından, yasa tasarısının  29 Haziran’da meclisten geçirilmesinin planlandığını “ söyledi.

Özgürgün, “Böyle bir yasa bu şekilde geçmez, bir yerlerden mutlaka geri döner” dedi.

“SAYGISIZLIK…”

Kamu Görevlileri Yasasında değişiklikler yapılmasının gerekli olduğunu belirten Özgürgün, ancak 22 ay Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Komite Başkanının Tasarıları acele bir şekilde geçirmeye çalışmasının bir saygısızlık olacağını savundu.

Özgürgün, “Biz bu konuda çok rahatsızız, diğer kesimlerin de çok rahatsız olacağından eminim, en basit yasalar bile böyle geçirilmez, 17 yıl meclisteyim hiç böyle bir şey görmedim....böyle bir yasada oy birliğini aramak bir yana ilgili kesimlerin mutabakatını aramak şarttır. Hükümetin bu yaklaşımını şiddetle protesto ediyorum” şeklinde konuştu.

UBP’nin, oy kaygısı olmadan ülke sorunlarını çözecek köklü değişikliklere hazır olan bir kesim varsa katkı koymaya hazır olduğunu, ancak böyle bir duruş göremediklerini belirten Özgürgün, böyle bir duruş sergilenemediğinden ülkede erken seçime ihtiyaç duyulduğu görüşünü ifade etti.