Ulusal Birlik Partisi(UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Rum lider Anastasiadis’in açıklamalarını eleştirerek, Cumhurbaşkanı Akıncı’dan söz konusu açıklamalara yanıt vermesi ve kilise dahil Anastasiadis ve onun gibi düşünenlerin, müzakere sürecini sabote etme gayretlerini, sorumluluğu gereği engellemesini istedi.

Özgürgün, yaptığı yazılı açıklamada, “Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakere sürecine, bırakın olumlu katkı koymayı, garantörlüğün kaldırılması, mülkiyet konusunda ilk söz hakkının mal sahibine verilmesi, dört özgürlük ve nüfusta dörde bir oranı yönündeki ısrarları ile adeta dinamit koyan Rum liderliğinin önceki açıklamalarının aksine, Güneydeki seçimler öncesi bir çözüm öngörmemesi gerçekleri bir kez daha gözler önüne sermiştir” ifadesini kullandı.

Özgürgün açıklamasında, “Kıbrıs Türk halkının uzun bir süreden beri Kıbrıs konusunda yaptığı her açıklamasında Anavatan Türkiye’ye, her aşamada iyi niyetli yaklaşımlar sergileyen Türk tarafına ukalaca saldıran Rum Liderliği’ne gereken yanıtın verilmemesini, sessiz kalınmasını hayretle izlemektedir” ifadesine yer verdi.

UBP’nin bazı çevrelerin ısrarla ve inatla gerçekleri görmezden gelmeleri, halktan gizlemeleri karşısında sessiz kalmasının mümkün olmadığını belirten Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının yaşanan geçmiş acılardan dersler çıkardığını, adada kalıcı bir çözüm ararken hak ve hukukunu teslim etmeyeceğini herkesin iyi bilmesi gerektiğini kaydetti.

Özgürgün, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı Rumlara yanıt vermeye davet ederek, onu, “Kıbrıs sorununu 2-3 aylık sürede sonlandırma hayallerinden vazgeçmeye, Anavatan’dan gelen suyu zehir olarak gören Kilise dahil Anastasiadis ve onun gibi düşünenlerin, müzakere sürecini sabote etme gayretlerini sorumluluğu gereği engellemeye” davet etti. Özgürgün: “Bilinmelidir ki, Ulusal Birlik Partisi’nin özellikle Kıbrıs konusundaki hassasiyetini ve kararlı tavrını hiç kimse hiçbir kesim sınayamaz, sınamaya kalkışamaz” dedi.