Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, ”mücadelesini EOKA’nın onurlu mücadele ruhuyla sürdürdüğünü” söyleyen Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in çözüm sürecine olumlu katkısı olamayacağını belirtti.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün yaptığı yazılı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurul konuşması ve diğer temaslarında yaptığı açıklamalarında, Kıbrıs konusundaki geçmiş Rum-Yunan görüş ve tutumlarından en küçük bir farklılık olmadığına dikkat çekti.

“Rum liderliğinin adada Yunan egemenliğini hakim kılmaya yönelik uğraşlarının önünde en büyük engel gördükleri Anavatan Türkiye’yi hedef haline getirmeleri, garanti ve ittifak anlaşmalarını ortadan kaldırma girişimleri yeni olmadığı gibi gizli de değildir” diyen Özgürgün, Kıbrıs  sorununun 1974 sonrası başladığını iddia eden ve  1974 öncesi Kıbrıs Türk halkına yaşatılanları görmeyen, göstermeyen zihniyetin ıslah olmayacağını kaydetti.

Özgürgün; “Rum halkının Kıbrıs sorununa ilişkin görüşlerini yansıtan anket sonuçları Rum liderliğinin telkinlerinin paralelinde Türk askerine, garantilere, dönüşümlü başkanlığa ‘hayır’, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamına, mallarının tamamına sahip olmaya dört temel özgürlüğe ‘evet’ şeklinde sunulması var olan kanaatimizin doğruluğunu teslim etmektedir. Bilinmelidir ki Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Kıbrıs Türkleri ile eşitlik temelinde herhangi bir uzlaşıyı kabul etmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Özgürgün; EOKA ruhu ile mücadelesini sürdürdüğünü söyleyen Rum lider Anastasiadis’in Amerika ziyaretinde, “adada aranan çözümün, Türkiye’nin askerlerini, gönderdiği vatandaşlarını derhal geri çekmesine, dahası garantilerin kaldırılması ile dört temel özgürlüğün hayata geçirilmesine bağlı olduğunu” belirtmesinin  müzakere sürecine dinamit koymasıyla eş anlamlı olduğunu ifade etti.

Özgürgün, “ Hele de BM Genel Kurul konuşmasında 3-4 kez Kıbrıs sorununun işgal sorunu olduğunu iddia etmesi, özelde Ulusal Birlik Partisi’ni, genelde Kıbrıs Türk Halkını hiç de şaşırtmamış, hayrete düşürmemiştir. Ancak her iki halkın hak ve hukukunu koruyan adil ve kalıcı bir çözümün çok uzağındayken şimdiden finansman arayışları ile Rum lider Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakere sürecinde Cumhurbaşkanı Akıncı ile aynı vizyonu paylaştığını söylemesi doğrusu şaşırtıcıdır ve Kıbrıs Türk Halkının Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı’nın konuya ilişkin değerlendirmesini bilme hakkı vardır” dedi.