Melin Dobran

“Yorgancıoğlu, protokolü yırttıktan sonra dedi ki, bu ‘göç yasası’dır. O zaman Göç Yasası’nı değiştirsin. Mademki ben yanlış yaptım, gelsin düzeltsin. Ben de ona destek vereceğim. ‘Göç Yasası’ diye konuşuyor, hiçbir hareket yok. Göç Yasası’na karşıydı, uygulayıp halktan gizledi. Biz,‘Göç Yasası’ dedikleri yasayı imzaladık ve arkasındayız. Meclise getirip değiştirme yetkileri var.”

“…Yani burada ikiyüzlü bir politika var. Bu, ülkede iktidara gelmek için Özkan Bey’in izlediği yoldu. Özkan Bey bundan dolayı bu ülkede gelmiş geçmiş en kötü başbakandır, en kötü hükümettir. Çünkü ne söylediyse geldi tersini yaptı. Bunun da bir tek sebebi var; koltukta kalmak.”

Gazeteci Kartal Harman’ın Genç TV’de hazırlayıp sunduğu “Ayaküstü 1 Saat” programının dün akşamki konuğu UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün oldu. Programda siyasetteki gelişmeler, hükümetin durumu ve CTP-BG / DP-UG hükümetindeki son kabine değişiklikleri değerlendirildi. Özgürgün, gündemi sarsacak ifadeler kullanarak Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na yüklendi. 2010 Kasım’ında Meclis’te kabul edilen “Göç Yasası” (Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş, Ücret ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası) ile ilgili Başbakan Yorgancıoğlu’na meydan okuyan Özgürgün, Yorgancıoğlu’nun yasayı meclise getirip değiştirme yetkisi olduğunu söyleyerek, “Meclise getirip değiştirsinler, olumlu oy vereceğim. Hodri meydan.” dedi.

“Meclis üyelikleri yanıltmaz”

Programın başlarında Kartal Harman’ın “DP kanadında yapılan kabine değişikliği ile dışarıda kalan eski bakanlara UBP’nin kucak açmış gibi bir izlenimi var” şeklindeki sorusunu yanıtlayan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün şunları söyledi:

“Bir başka partinin milletvekili, bakanı, sonuçta UBP’de görev yapmıştır. Son seçimde ayrılmışlar, başka bir partiden aday olmuşlar ve partiden milletvekili olmuşlar. UBP ile birlikte anılmaları, onlar açısından da sıkıntı, bizim açımızdan da. Bunların konuşulması da gayet doğaldır. Onların halen oradan ayrılıp, bir bağı kopmuş gibi de gözükmüyor. Biz toplantı yapıyoruz, bazı arkadaşlar katılıyor.  Çünkü tabanı orasıdır. Yerel seçimlere bakın, ne olduğu ortaya çıkar. DP %5’te kaldı. UBP eski oylarına, %38’lere ulaştı. Belediye meclis üyeleri bazında partilere vurulan mühürler oranında ciddi bir gerileme oldu. Belediye başkanlıkları bazında bakarsak, biraz yanıltır, ama meclis üyelikleri yanıltmaz.”

“Ülkenin lideri Eroğlu’dur”

Parti olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklandıkların belirten Hüseyin Özgürgün, UBP’nin ve ülke liderinin Derviş Eroğlu olduğunu söyledi. Özgürgün, adanın stratejik ve politik gelişmelerinden dolayı, tecrübeli bir lidere ihtiyaç duyulduğu bir dönemde olunduğunu belirterek, 2025’e kadar ABD’nin bölgede kontrolü sağlayacağını düşündüğünü kaydetti. “O dönemde burada çok ciddi gelişmeler olacak” diyen Özgürgün, o yüzden Eroğlu’nun devam etmesini istediklerini ifade etti. Özgürgün, “Süreçler liderleri cumhurbaşkanı yapıyor. Başbakan aday olsa %10’u geçmez. Oy alamayacağını bildiği için partiden başka birini, Sibel Hanım’ı öne sürdü. Sibel Hanım, yeni bir yüz. Politikada devam ederse, iyi işler yapabileceğine inanıyoruz. Eroğlu’nun devam etmesi ülke ve parti açısından oldukça gereklidir. Bunu net olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Rumlar iç politikaya oynuyor”

Rum kesiminin masadan kalkıp, müzakereleri iptal etmesini değerlendiren Özgürgün, bu açıklamalarla Rumların iç politikaya oynadığını düşündüğünü söyledi.

Özgürgün şunları söyledi:

“Daha önce Hristofyas da bunu yaptı. Petrol meselesini yarattı. Bunun gündeme gelmesi, Hristofyas’ın yürüyecek yolu kalmadığında ortaya attığı ve Türkiye’ye meydan okuyup,‘ben bunu arar çıkarırım’ diyerek gündemi gerçekten değiştirmeyi başardığı bir dönemdi. Bu Hristofyas’ı kurtarmadı. Anastasiadis, ekonomik tedbirler alıp, onları uygulamada zaman kazanma noktası olarak, bence iç politikaya oynadı. Şu anda Türkiye’ye meydan okumalar, Rum tarafına artı puan getirir. Türk tarafını kaale almıyorlar. Ekonomik krizi aşmak için Rum tarafı bu oyunu oynayacak, sıkıntı yaratacak. Anastasiadis’in karşısında gerçekten dirayetli, bilgili ve deneyimli bir cumhurbaşkanına ihtiyaç var. Rum tarafının hangi hamleleri yapacağı çok önemlidir. Anastasiadis abuk sabuk bir adam değildir, ama abuk sabuk hareketler yaparak, politikada artı sağlayacağını biliyor.”

“Derdi seçimi atlatmak”

UBP’nin hizmet vermek için, elinden geleni yapan bir parti olduğunu ifade eden Özgürgün, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na sert eleştirilerde bulundu. Yorgancıoğlu’nun bir tek hedefi olduğunu iddia eden Özgürgün, “Onun tek derdi cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar idare etmek. O seçimi bir şekilde atlatmak. Başka derdi yok. Bir plan proje yapmak, ekonomiyi düzeltmek için tedbir almak, hizmet üretmek gibi bir düşüncesi yoktur. Onun gündeminde sadece seçim var” dedi.

“Hodri meydan”

UBP Genel Başkanı Özgürgün, Başbakan Yorgancıoğlu’nun ikiyüzlü olduğunu iddia ederek, ana muhalefet partisi başkanıyken Türkiye ile imzalanan 2013-2015 Mali İşbirliği Protokolü'nü yırtıp attığını ileri sürdü.

Özgürgün şunları söyledi:

“Protokolü yırttıktan sonra dedi ki, bu ‘göç yasası’dır. O zaman Göç Yasası’nı değiştirsin. Mademki ben yanlış yaptım, gelsin düzeltsin. Ben de ona destek vereceğim. ‘Göç Yasası’ diye konuşuyor, hiçbir hareket yok. Göç Yasası’na karşıydı, uygulayıp halktan gizledi. Biz iktidarda ne söylemişsek, muhalefette de şimdi onu söylüyoruz. Biz, ‘Göç Yasası’ dedikleri yasayı imzaladık ve arkasındayız. Meclise getirip değiştirme yetkileri var. Meclise getirip değiştirsinler, olumlu oy vereceğim. Hodri meydan. Bu yasanın en önemli maddesi, memurların ilk girişteki maaşını düşürmüştük. Sendikalar ortalığı ayağa kaldırdı. O sendikalar şimdi nerede?”

“En kötü başbakan”

Geçtiğimiz hafta gazetemizin manşetinde çıkan “Yanlışlık Olmuş” isimli haberimize de değinen Harman, devlet hastanesindeki acil servis muayene ücretinin 5 Liradan 30 Liraya çıktığını anımsattı. Bunun üzerine Özgürgün şu yorumu yaptı:

“O dönemde kendileriyle beraber 5 Liraya karşı çıkan iktidar vardı. Bugün muayene ücretini 30 Liraya çıkardı. Yani burada ikiyüzlü bir politika var. Bu, ülkede iktidara gelmek için Özkan Bey’in izlediği yoldu. Özkan Bey bundan dolayı bu ülkede gelmiş geçmiş en kötü başbakandır, en kötü hükümettir. Çünkü ne söylediyse geldi tersini yaptı. Bunu da bir tek sebebi var koltukta kalmak.”