Rahme Çiftçioğlu

Başbakan Hüseyin Özgürgün, hükümet olarak Aplıç ve Derinya sınır kapılarını açmaya hazır olduklarını vurgulayarak, “Eğer Aplıç açılmazsa, Derinya da açılmaz. İkisi de aynı anda açılmalıdır. Hükümet olarak net görüşümüz budur” dedi.

Beraberindeki heyetle bu öğleden sonra Aplıç Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunan Başbakan, basına açıklama da yaptı.

“BU İŞ TEK TARAFLI OLMAZ”

Türk tarafının bu konuda üzerine düşeni yaptığını söyleyen Başbakan Özgürgün, “Aynı karşılığı onlardan da bekliyoruz. Bu iş tek taraflı olmaz. Nasıl ki Kıbrıs’ta anlaşma istendiğinde bu tek taraflı iradeyle olmadı, olamaz. Kapıların açılması ve bu tip adımların atılması eş zamanlı ve karşılıklı olmalı” dedi.

Bunların iyi niyet göstergesi olduğunu da belirten Özgürgün, “Geliş-geçişler temel nokta. Dolaşma, iç içe geçme arttıkça, yıllar sonra anlaşma masada, siyasi olmasa bile kendiliğinden olur” şeklinde konuştu.

Özgürgün, bu adımların atılması konusunda tereddüt edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “ ‘Rum tarafındaki siyasi iradeye Aplıç ve Derinya sınır kapılarını aynı anda açalım’ çağrımı yineliyorum” dedi.

1495124007.jpg

“TA 2009’DA YEŞİLIRMAK KAPISIYLA GÜNDEME GETİRDİK”

Başbakan, açıklamasının devamında şunları da kaydetti:

“Hem hükümet hem de Lefke bölge halkı olarak buranın bir an önce açılabilmesi için konuyu ta 2009’dan beri, Yeşilırmak Kapısı ile gündeme getirdik.

Biz o dönemin hükümetiydik. Sonra hükümetler değişti. Şimdi yine hükümetteyiz ve aynı çizgide devam ediyoruz.

Buraya süratle, Avrupa standartlarında bir yol yapıldı. Bu yol ara bölgenin sınırına kadar geldi. Bana verilen bilgiye göre, 500 metrelik ara bölge var. Bunun 250 metresini bizim yapmamız gerek. Ara bölge kontrolü Birleşmiş Milletler’de.

“250 METRE YOLU DERHAL YAPMAYA HAZIRIZ… GÖRDÜĞÜM KADARIYLA GÜNEY’DE BU İRADE HENÜZ OLUŞMUŞ DEĞİL”

Eğer izin verirlerse üzerimize düşen 250 metreyi derhal yapmaya hazırız. Biz devlet olarak da halk olarak da buna hazırız. Önemli olan iradenin Güney’de olması. Gördüğüm kadarıyla Güney’de bu irade henüz oluşmuş değil.”

“DERİNYA AÇILMASIN DEMİYORUZ, DERİNYA AÇILIRSA EMİNİM Kİ APLIÇ AÇILMAZ”

Birleşmiş Milletler’in, Avrupa Birliği’nin süreci olumlu sonuçlandırmaya çalıştığını da kaydeden Başbakan, “2009’da yaşadığımızı yaşamak istemiyoruz” diyerek şunları ekledi:

“O dönem ben Dışişleri Bakanı’ydım. Aplıç ile Yeşilırmak kapılarının aynı anda açılmasını gündeme getirdik. Bölge halkının Lefkoşa’ya ulaşması uzun saatler alır diye, insani koşullar nedeniyle bu konuda geri adım attık. ‘Önce Yeşilırmak Kapısı açılsın, Aplıç da açılır’ dedik. Açılmadı.

Biz 2009’da yaşadığımızı yaşamak istemiyoruz. Eğer Aplıç Kapısı açılmazsa, Derinya Kapısı da açılmaz. İkisi de aynı anda açılmalıdır. Hükümet olarak net görüşümüz budur. Bunu ben Sayın Cumhurbaşkanı’na da ilettim. Biz her iki kapıyı hükümet olarak derhal açmaya hazırız. Önce Derinya gibi bir şey dolaştı. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Derinya açılmasın demiyoruz, Derinya açılırsa eminim ki Aplıç açılmaz.”

1495124006.jpg

OKTAY: “APLIÇ’IN AÇILMASI İÇİN 7 YILDIR MÜCADELE EDİYORUZ, BU TEK TARAFLI BİR MÜCADELE SONUÇ ALAMIYORUZ”

Lefke’deki sivil toplum örgütleri adına konuşan Lefke ve Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay, Derinya ve Aplıç sınır kapılarının eş zamanlı açılması konusunda çağrı yaparak, “Güneyin talebi Derinya Kapısı’nın önce açılmasıdır.  Bölge olarak bunun kabul etmeyiz” dedi.

Oktay, şunları belirtti:

“Lefke, 2004’te kapıların açılmasının ardından bir sınır kapısının açılması için talepte bulunan ilk bölgedir. 2009’a kadar bu talep önde tutuldu. Bu yılda Pirgo-Yeşilırmak Kapısı’nın insanı nedenlerle açılması gündeme geldi. Biz bu dönem geri çekildik.

2010 yılında bu konudaki mücadeleyi yeniden gündeme taşıdık. 7 yıldır mücadele ediyoruz. Maalesef bu tek taraflı bir mücadele olduğundan netice alamıyoruz. Türk tarafı alt yapı konusunda üzerine düşeni yerine getirdi. Sivil toplumun ve bölge halkının bu konuda talepleri sürüyor ama gerek Rum tarafı gerek Birleşmiş Milletler gerekse Avrupa Birliği üzerine düşeni yerine getirmedi. Biz her platformumda bunu dile getiriyoruz.”

Güneyde bu konuda çalışma başlattığını ancak geç kalındığını da söyleyen Oktay, “Türk tarafı ciddi rakam harcayarak iyi bir yol yaptı. Ara bölgenin yapılmasının yarısı Türk tarafına ait. Şimdi bitirdiğimiz bu yolun üzerinden ağır vasıtalar geçecek ve çalışma yapılacak” ifadelerini kullandı.

Başbakan Özgürgün daha sonra Lefke 16 Ağustos Stadı ve Lefke Avcılık Atıcılık Poligonu’nu da ziyaret etti.