İbrahim Diran

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Güney Kıbrıs’ta Kilise’nin kontrolünde 30 bin kişilik milis bir ordu oluşturulduğunu, bunun karşısında güvenlik konusunun tartışmaya dahi açılmaması gerektiğini söyledi.

Başbakan Özgürgün, Sağlık-Sen Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir heyeti kabul etti. Kabulde Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ve Başbakanlık Müsteşarı Olgun Amcaoğlu da hazır bulundu.

Kabulün başında yaptığı konuşmada Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs konusunda Cumhurbaşkanlığından müzakere heyetinde Hükümet temsilcisinin yer almasını talep ettiklerini, ama bunun kabul görmediğini belirterek müzakere heyetinde bir temsilcinin bulunmamasının, bazı haberlerin Hükümete geç gelmesine, Kıbrıs Rum kesiminde çıkan bir habere karşılık Hükümetin “doğru mu değil mi” bilmeden tepki koymasına yol açtığını ifade etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın Türk bayrağı ile ilgili açıklamasına işaret eden Özgürgün,  bunların hoş şeyler olmadığını söyledi.

Güney’deki Kıbrıslı Rumların Yunanistan’a sonsuz bir güven duyduğu sonucunun Güney’de yapılan kamuoyu yoklamalarında görüldüğüne işaret eden Özgürgün, “Bu da demektir ki, Yunan Dışişleri Bakanı veya Başbakanı bir açıklama yaptığında Güney’in o anlamda (düşüncesini ) yansıtıyor. Biz de buna göre bir tepki göstermek durumundayız” dedi.

Kıbrıs Türk tarafında da yapılan kamuoyu araştırmalarına da işaret eden Özgürgün, “Kıbrıs Türk halkı da gerçekleri görüyor, yani Kıbrıs Rum tarafı ile anlaşmanın ne kadar zor olduğunu görebildiğini ve kendisinin güvenlik ve garantisinden ve asla vazgeçemeyecek bir anlaşmayı aradığını da memnuniyetle görebiliyoruz” dedi.

“MİLİTAN ORDU… GÜVENLİK KONUSUNU ASLA TARTIŞMAMALIYIZ”

Kıbrıs Rum tarafında “Kilise kontrolünde 30 bin işsiz gençlerin bir militan ordu oluşturduğunu” ve bunların şiddete her zaman açık olduğunu  kaydeden Özgürgün, “Biz bunları gördükten sonra tabii ki güvenlik konusunu asla tartışmamamız lazımdır” dedi.

Kıbrıs Türk halkının hem güvenlik hem de ekonomik açıdan daha ileriye gitmesi gerektiğini ifade eden Özgürgün, “Bunu sağlayacak bir çözüme kimsenin itirazı olmaz. Bu anlamda Hükümet olarak da her desteği vereceğiz. Aksi takdirde tepkimizi ortaya koyacağız” dedi.

1475068073.jpg

SAĞLIK ALANINDA HER TALEBİ YERİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUM

Sağlık alanındaki çalışmalar hakkında ise Özgürgün, hükümet kurma aşamasında sağlık alanındaki vizyonun öncelikli vizyon olarak belirlendiğini bu doğrultuda sağlıkla ilgili her talebi yerine getirmeye çalıştığını ve konu ile ilgili bakanlar Kurulunda tartışma dahi kabul etmediğini söyledi.

Sağlıkta önemli adımların atıldığını, çalışmaların halk tarafından da algılandığının yapılan kamuoyu yoklamalarında görüldüğünü ifade den Özgürgün, “Eksikler çoktur, gidermek için daha çok ilerlememiz gerekiyor” dedi.

Sağlık altyapısının iyileştirilmesi, personel ihtiyacı; doktor ve hemşirelerinin durumlarının iyileştirilmesinin gündemlerinde bulunduğunu belirten Özgürgün, “Kısa hükümet döneminde bulabileceğimiz maksimum çözümleri bulmaya çalışacağız, Hükümette kalmaları durumunda daha köklü çözümler düşünüyoruz” dedi.

OKTAR: “SAĞLIK HİZMETLERİ VERİLEBİLİYORSA KISITLI AMA TECRÜBELİ PERSONEL SAYESİNDE VERİLEBİLİYOR”

Sağlık-Sen Başkanı Kemal Eşref Oktar, geçmiş hükümetlerin de sağlık alanı için bir şeyler yapmaya çalıştığını ancak yeni Hükümette Sağlık Bakanlığının farklı bir çalışma sergilediğini ve çok ciddi sorunları çözmeye başladığını kaydetti. Bunun arkasında Hükümet’in desteğinin bulunduğunu görebildiklerini kaydeden Oktar, Hükümet ve Başbakan’ın sağlık alanına verdiği desteğin arttırılarak devamını arzuladıklarını söyledi.

Sağlık alanında istihdam konusunda çok ciddi sıkıntıların bulunduğunu belirten Oktar, “Sağlık hizmetleri verilebiliyorsa kısıtlı ama tecrübeli personel sayesinde verilebiliyor” dedi.

1475068042.jpg

BİR KARARTMA BULUNDUĞUNU GÖRÜYORUZ

Kıbrıs sorununa da değinen Oktar, Kıbrıs Türk toplumunun çözüm isteyen ve barışçıl bir toplum olduğunu, fakat Kıbrıs Rum Kesimi’nde Kıbrıslı Türklere yönelik saldırı düzenleyen zihniyete karşı arzulanan anlaşmanın Kıbrıs Türk toplumunu tekrar cepheye taşımayacak bir anlaşma olduğunu söyledi.

Oktar, “Bizim çocuklarımızı, torunlarımızı tekrar cepheye taşıyacak, silahlandıracak bir anlaşmaya karşıyız” dedi.

Cumhurbaşkanından randevu talep edildiğini ancak alınamadığını savunan Oktar, “(Kıbrıs sorunuyla ilgili) Bir karartma bulunduğunu görüyoruz, Kıbrıs’la ilgili gelişmeleri maalesef Güney’in basınından izliyoruz” dedi.

Oktar şu ifadeleri kullandı: “Başbakana biz de katılıyoruz. Uyandığında Beşparmak Dağlarında bayrak görmek istemeyenler bu ülkede uyanmasın” dedi.

Oktar, ziyaretin anısına Özgürgün’e bir plaket takdim etti.