Özgül Gürkut Mutluyakalı - Emir Ertorun

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Cumhurbaşkanı’yla didişerek hükümet etme niyetinde olmadıklarını, uyumlu çalışmak istediklerini söyledi. Özgürgün, müzakerelerde hükümet temsilcisinin de yer almasını istediklerini yineleyerek uyumun yolunun hükümet temsilcinin bir an önce müzakerelerde yer alması olduğunu belirtti.

Özgürgün, güvenlik güçlerinin tüm ihbar ve bilgileri değerlendirdiğini, KKTC’de FETÖ bağlantılı bir kişi veya odağa rastlanmadığını söyledi.

Başbakan Özgürgün, bugün bakanlarla birlikte Lefkoşa’da Merit Hotel’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Türkiye’deki darbe girişimi ve Ortadoğu’daki gelişmeler sonrasında ne gibi önlemler alınacağı ve politika uygulanacağı sorusu üzerine Özgürgün, gelişmeleri çok yakından izlediklerini söyledi. Özgürgün, Kıbrıs’ın stratejik konumuna işaret ederek ancak şu anda somut bir tedbir alınmasını gerektiren durum bulunmadığını kaydetti.

Ülkedeki bazı gelişmeler üzerine oluşturulan inisiyatiflere ve düzenlenen eylemlere dikkat çekilerek “Hiç yeniden düşünelim, bizim de hatalarımız var mı diye düşündünüz mü?” sorusu üzerine Özgürgün, TC Gençlik ve Spor Koordinasyon Ofisi’nin bir yıl süreyle eski hükümet döneminde zaten uygulandığını; ancak bu konudaki uluslararası anlaşmanın Meclis’ten geçirilmediğini; hükümete geldikleri zaman anlaşmanın Türkiye’de yürürlükteyken KKTC’de yürürlükte olmadığını görerek yasalaştırmak üzere Meclis’e gönderdiklerini ve bunun üzerine büyük gürültü koptuğunu söyledi.

1472470621.jpg

“800 SPORCUYLA GÖRÜŞTÜM, BİR TANESİNDEN BİLE TEPKİ GÖRMEDİM”

Özgürgün, ülkede AB’nin de bir koordinasyon ofisi bulunduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

“Anavatan Türkiye’nin koordinasyon ofisine bu kadar karşı çıkmanın gerisinde ne olduğunu ben çok fazla da irdelemek istemiyorum. Ben tüm spor kulüpleriyle tek tek görüştüm 800 sporcunun elini sıktım bir tanesinden bile koordinasyon ofisiyle ilgili tepki görmedim.  Aksine katkı sağlayacağı yönünde destek var. Karşı çıkan gençlerin ne kadar sporla ilgisi olduğunu bilmiyorum. Neye karşı çıktıklarını da anlamıyorum. Bütün federasyonların desteğini almış bir uluslararası anlaşmadan söz ediyoruz. Bunu Cumhurbaşkanı’na gönderdik. Anayasa Mahkemesi’ne götürme gereği duydu. Mahkeme kararında içerikle ilgili sıkıntı olmadığı görüyoruz. Sadece 2012’deki anlaşmaya atıf var. 2012 anlaşmasını Meclis’ten geçirdiğimiz zaman Koordinasyon Ofisi’nin de o anlaşmanın da bir sıkıntısı olmayacak. Meclis açılınca bu yöntemimiz var.”

FETÖ

Başbakan Özgürgün, bir başka soruyu yanıtlarken Türkiye’de 15 Temmuz’daki darbe girişiminin FETÖ tarafından yapıldığı ortaya çıktıktan sonra KKTC’de de 21 Temmuz’da FETÖ’nün terör örgütü ilan edildiğini, Türkiye’de örgütle ilgili soruşturmaların sürdüğünü kaydetti.

Özgürgün, kendisinin koordinasyonuyla askeri makamların ve polisin bütün ihbarları ve gelen bilgileri değerlendirdiğini, gerekenin yapılacağını ifade ederek, “Şu ana dek KKTC’de bağlantılı kişiye, odağa rastlamadık. Güvenlik güçlerimiz gelen ihbarı, bilgiyi değerlendiriyor. Şu ana dek yok...” diye konuştu.

1472470894.jpg

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ… “ZAMANA İHTİYAÇ VAR”

Başbakan, kabinede değişiklik söylemleriyle ilgili soruyu yanıtlarken, yıl ortasında göreve gelen hükümetin süreye ihtiyacı olduğunu, yeni bütçeyle 2017’de daha iyi yol alacaklarını belirterek, “Kabine değişikliği gibi bir olay veya durum ortaya çıkarsa mutlaka değerlendirilir. Ama şu anda hükümetin de bakanların da zamana ihtiyacı var. Bu kadar sürede başarı /başarısızlık değerlendirilemez” ifadelerini kullandı.

Koalisyondaki tüm bakanlara bu görevleri layıkıyla yapabileceklerine inandıkları için görev verdiklerini kaydeden Hüseyin Özgürgün, tüm milletvekillerinin bu görevleri yapabileceğini ancak tercihlerinin bugünkü kabineyi oluşturan isimler yönünde olduğunu; çok kısa sürede fevri hareketlerle bakanları değiştirmenin doğru olmadığını, beklemek gerektiğini söyledi.

“LEFKE İLÇE OLMAYI HAK EDİYOR”

Lefke’yle ilgili soruları yanıtlarken, 1974 öncesinde ilçe merkeziyken bugün sorunlarla boğuşan bu yerleşim biriminin ilçe olmayı hak eden bir yer olduğunu; bu sorunların çözümü için ilçe ilan edilmesini gündeme getirdiklerini kaydetti.

Özgürgün, başka yerleşim birimlerinin de ilçe olma talep edebileceği yorumuyla ilgili “Mevcut altyapısıyla bu hakkı sonradan kaybeden başka bir yer yok. Ancak Lefke’nin ilçe yapılması için yasa değişikliği ve koalisyon ortağımızla görüşmeler yapmamız gerekir” dedi.

“LEFKE’DE MADEN İZNİ İMKANSIZ”

Lefke’de maden arama izni verilmesinin bundan sonra imkansız olduğunu da vurgulayan Başbakan, “Lefke çok çekti bu maden işlerinde ve biz de yaşadık gördük... Onun için Lefke’ye maden diye bir şey söz konusu olamaz. Bölge halkı zaten böyle bir şeyi duyduğu anda eminim yollara dökülür. Böyle bir şey mümkün değil. Net olarak söylemek isterim. Lefke’nin üniversitesiyle ciddi projeler yapabilecek kaynağı ve turizm potansiyeli var ama maden bu potansiyelin içinde değil” ifadelerini kullandı.

1472470620.jpg

“HALKIN GÜVENLİĞİNİN GARANTİSİ ÇOK ÖNEMLİ”

Kıbrıs sorunuyla ilgili soruları yanıtlarken, müzakerelerde nüfus ve garantörlük konularına çok dikkat etmek gerektiğini belirten Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti etmesinin çok önemli olduğunu ve Türkiye’nin garantisini istediklerini vurguladı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, polisin sivile bağlanması, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı’nın bir Kıbrıslı Türk olması gibi konularda hükümetin görüşüyle ilgili soruyu yanıtlarken, “Polisin sivile bağlanması bu dönemde ortaya çıkmış bir konu değil ama bu dönemde daha da düşünülmesi gereken konulardır. Hükümet olarak mutlaka görüşlerimiz var, bunları da zaman zaman söylemek gerek” dedi.

Özgürgün, adada çözüme ihtiyaç duyan tarafın Kıbrıs Türk tarafı olduğu, çözüm olmazsa Kıbrıs Türk tarafının yok olup gideceği, çözüm için Rum tarafını tatmin edecek birşeyler vermesi gerektiği gibi görüşlerle karşılaştıklarını belirterek bunu eleştirdi.

Hükümetin müzakerelerden anında haberi olmadığını; 2. Cumhurbaşkanı Talat döneminde her görüşme sonra bilgi verildiğini ama şimdi bunun olmadığını belirterek, özetle şunları dile getirdi:

“AKSİ ÇÖZÜM DİLENİYORUZ GİBİ ALGILANIR”

“Kıbrıs Türk halkının çözüme ihtiyacı olduğu kadar Rum halkının da var ve böyle bir müzakere yapmalıyız.  Aksi çözüm dileniyoruz gibi algılanır. Benim bir televizyon programındaki sözlerim Cumhurbaşkanı’na karşı değil, Rum tarafına karşı söylediğim şeylerdir.  Müzakere masasına oturduğumuzda o taraftaki algı da böyleyse, buna ses vermesi gerekir.

“CUMHURBAŞKANI’YLA DİDİŞME NİYETİNDE DEĞİLİZ”

Cumhurbaşkanı’yla didişerek hükümet etme niyetinde değiliz. Uyumlu götürmek isteriz. Bunun da yolu hükmet temsilcisinin bir an önce orada olmasıdır. O bilgileri almamız, katkımız, eleştirimiz varsa anında paylaşmamız açısından son derece iyi olur.”

Özgürgün, KKTC’nin hem Güvenlik Kuvvetleri Komutanı’nı ataması, hem Polis örgütünün Başbakanlık’a bağlı yapı içinde devam ederken sivilleşme konusunun ortadan kaldırılması, hem de Sivil Savunma Başkanı’nın atanması yönünde düşünceleri bulunduğunu ifade etti. Özgürgün, bu düşüncelerini ilgili makamlara aktardıklarını ve aktarmaya devam edeceklerini açıkladı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün ile bakanların düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularına ilgili bakanlar da yanıt verdi.

ÇAVUŞOĞLU: “YÜZDE 1 BALYA VE ARPA İÇİN”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, TÜK için fonlara yapılan yüzde 3’lük zammın kendisi tarafından Bakanlar Kurulu’na aslında yüzde 2 olarak önerildiği, yüzde 1’lik farkın nereden çıktığı sorusunu yanıtlarken TÜK’le ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yaptıklarını anlattı.
Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu’na yüzde 2’lik fon önerisi götürdüklerini ancak hayvancıların kuraklık nedeniyle yaşadığı sıkıntıların aşılmasını kolaylaştırmak adına üreticilere daha hesaplı fiyatlarla balya ve arpa verebilmek için bu sonucun çıktığını söyledi.

Nazım Çavuşoğlu, taş ocaklarının dikine kazılması yönündeki görüşle ilgili soruya karşılık da “Dikine de kazılsa gelinen aşamada bütün bu çirkinliği örtmek zor” dedi ve gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakmak için çalıştıklarını, taş ocakları izinlerini de bu doğrultuda verdiklerini bildirdi.
Çavuşoğlu, Türkiye’den gelen suyun Güzelyurt’ta ve Mesarya’da sulama amaçlı kullanılması için projeler hazırlanıp Türkiye’ye sunulduğunu; Mesarya’yla ilgili projeyi benimsemediklerini ve tekrar ele alınmak üzere ilettiklerini bildirdi.

Nazım Çavuşoğlu suyun, Güzelyurt’ta sulu ziraat, Mesarya’da yer ve bahçe bitkilerini sulama amaçlı kullanılacağını ifade etti.

BEROVA:  “HALKTAN TALEP GELİRSE KUR’AN KURSU DÜZENLERİZ”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Kur’an kursları konusunda hükümetin Başsavcılık nezdinden girişim yapıp yapmayacağı sorusunu yanıtlarken, “Gündemi bir haftadır böylesi bir konunun meşgul etmesi beni bakan olarak üzmüştür” dedi.

Berova, bu konuda Din İşleri Başkanı’yla görüştüklerini; ülkenin yasalar, tüzükler, yönetmeliklerle yönetilen bir ülke olduğunu vurguladı.

“DİN İŞLERİNİN PLANLI KURSU DEĞİL”

Din İşleri Başkanı’nın kendilerinin planlı programlı bir kurs programı olmadığını ama yasalarının verdiği yetkiye dayanarak ibadet yerlerine gelen insanların sorularına kendi yasalarına göre cevap verdiklerini söylediğini bildiren Bakan Berova, bu gibi aksiliklerin tekrar yaşanmaması adına, halktan talep gelmesi halinde, bakanlığın, kendi okullarında yaz aylarında bu tür eğitici faaliyetler konusunda yardımcı olabileceklerini ifade ettiğini bildirdi.

Berova, Din İşleri Başkanı’nın “şu anda kurs diye nitelenebilecek planlı bir kursun olmadığını ifade ettiğini” de kaydetti

1472470618.jpg

ATAOĞLU: “GÖRÜŞLER DEĞERLENDİRİLEREK ADIM ATILACAK”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Girne’deki emirname değişikliği konusunda Şehir Planlama Dairesi’nin halkın katılımıyla düzenlediği toplantıların ardından 5 belediyenin talebiyle bir toplantı daha yapıldığını; önümüzdeki Perşembe günü düzenlenecek Halk Konseyi toplantısı sonrasında tüm görüşlerin en iyi şekilde değerlendirilerek gerekli adımların atılacağını söyledi.

DÜRÜST: “GÜZELYURT-LEFKE YOLU 15 KASIM’DA AÇILACAK”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de soruları yanıtlarken, Lefkoşa çevre yoluyla ilgili proje için kaynak bulunduğunu ve projeyi tamamlayacak adımı kısa süre içinde atacaklarını ifade etti.
Güzelyurt- Lefke yolunda hafta sonu inceleme yaptığını ve tıkanıklıkları saptadığını kaydeden Dürüst, istimlak sorunu olan çemberlerin bayramdan sonra tamamlanacağını ve korkulukları da yapılacak yolun açılışını da 15 Kasım’da planladıklarını açıkladı.

Dürüst, Gönyeli-Boğaz yolunun yapımına başlandığını ifade ederek, Lefkoşa-Girne anayolunun tek yönünün asfaltının iyileştirilmesi için de çalışmaların bu yıl bitmeden başlayacağını söyledi.

BİLİŞİM SUÇLARIYLA İLGİLİ TASARIYA ÖNCELİK

Kemal Dürüst, bilişim suçlarıyla ilgili tasarının uzun süredir Meclis’te olduğunu ve Meclis yeni dönem çalışmalarına başlar başlamaz kamuoyunun hassasiyetini gözönünde bulundurarak ilk görüşülecek yasalar arasına aldıklarını açıkladı. Dürüst, söz konusu tasarının 2017’de yasalaşacağını bildirdi.

ATUN: “TÜRKİYE’YLE ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI YAKINDA”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye’den elektrik getirilmesi (enterkonnekte) konusundaki soruya karşılık, enerji alanında Türkiye’yle işbirliği anlaşmasının önümüzdeki haftalarda imzalanacağını açıkladı. 

Atun, konunun Bakanlar Kurulu’nda onaylandığını ve imza yetkisi aldıklarını bildirdi.