UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs’a gerçekleştirdiği Mutlu Barış Harekâtıyla adada Kıbrıs Türkü’nün yanı sıra Rum halkının da can ve mal güvenliğinin sağlandığına vurgu yaptı.

Özgürgün, bu gerçek ışığında, yaşananları saptırma ve tarihi çarpıtma gayreti içinde olanları sağduyuya çağırarak, “Kıbrıs Türk halkının bu coğrafyadaki hak ve hukukuna saygıya davet ederiz” dedi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün yazılı açıklamasında, 15 Temmuz 1974 tarihinin adada, amacı adayı Yunanistan’a bağlamak olan ENOSİS’e yönelik Yunan cuntası ile EOKA-B’nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri darbenin 41. Yıldönümü olduğuna işaret etti.

Özgürgün, dönemin Yunanistan Devlet Başkanı General Gizikis ile vardığı anlaşma gereği ENOSİS adına “kahramanlığa soyunan çılgın” Nikos Samson’un 15 Temmuz sabahı Rum radyosundan yaptığı konuşmada, Rum-Yunan ikilisinin gerçek emellerini net bir biçimde açıkladığını anımsattı.

Darbede hayatını zor kurtaran ve adayı terk eden Makarios’un, 19 Temmuz 1974’de BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada darbecilerin amacını açıkça ortaya koyduğunu ve hem yapılan katliamları, hem de Kıbrıs Türkü’nü bekleyen tehlikeleri açıkça anlattığını ifade eden Özgürgün, şunları kaydetti:

“Tüm dünyanın gözleri önünde hayat bulan bu gelişmeler karşısında Anavatan Türkiye, uluslararası İttifak ve Garanti anlaşmalarından doğan garantörlük hakkını kullanarak Kıbrıs Türklerinin can ve mal güvenliğini korumak amacıyla 20 Temmuz 1974’te Barış Harekâtını gerçekleştirmiştir.

Anavatan Türkiye’nin gerçekleştirdiği Mutlu Barış Harekâtıyla Kıbrıs Türkü’nün yanı sıra Rum Halkının da can ve mal güvenliği sağlanmıştır.

Bu gerçekler ışığında yaşananları saptırma, tarihi çarpıtma gayreti içinde olanları bir kez daha sağduyuya çağırır, Kıbrıs Türk Halkının bu coğrafyadaki hak ve hukukuna saygıya davet ederiz.”