Başbakan Hüseyin Özgürün, UBP-DP Hükümeti’nin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerde yer alan müzakere heyetinde bir temsilcisinin yer almamasının, hükümetin sürecin dışında yer alması anlamına geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarıyla bugün yaklaşık iki buçuk saat süren bir görüşme yaptı.

Görüşme sonrasında sırasıyla Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı, Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş basına açıklama yaptı.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı müzakere heyetinde hükümet temsilcisinin de yar alması konusunda, “böyle bir başarı sağlamadık, dolayısıyla biz sadece bilgi alıyoruz hükümet olarak” dedi ve bunun “hükümet olarak görüşme sürecinin dışındayız” anlamı taşıdığını söyledi.

Müzakere heyetinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı’nın da yer almasını defalarca önerdiklerini, hükümet temsilcisinin de müzakere heyetinde yer almasının hükümetin de sorumluluk almasını sağlayacağını, Cumhurbaşkanlığı’nı da daha güçlü kılacağını söyleyen Özgürgün, “Şu aşamada sorumluluk almamız bir yana, bilgi almak, bu bilgileri değerlendirme noktasındayız” dedi,

Kıbrıs Türk halkının müzakere sürecinde ne olup bittiği konusunda iyi bilgilendirilmesi gerektiğini kaydeden Özgürgün, Kıbrıs Rum kesiminde müzakerelerle ilgili yapılan açıklamaların ciddi endişe yarattığını, bu anlamda halkın bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hükümetin endişeleriyle ilgili olarak Başbakan Özgürgün, “Endişeler uzun süredir var olan endişelerdir. Özellikle mülkiyet, toprak meseleleri, güvenlik, ekonominin ne olacağı konuları ciddi endişe kaynağıdır” dedi.

Bir çözümün KKTC’deki ekonomik hayatı durdurabileceğini, tüm mal ve mülkleri tartışmalı hale getirebileceğini; taşınmaz malları satılamaz, devredilmez yapabileceğini kaydeden Özgürgün, bu konuların netleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu ifadeleri süreci kötülemek maksadıyla kullanmadığını belirten Başbakan Özgürgün, “Güney’den gelen haberler de bu endişelerimizi ortaya koymamıza neden oluyor” dedi.

Kıbrıs Rum tarafından gelen taleplerin Kıbrıs Türk halkında yarattığı endişeleri göstermeye çalıştığını kaydeden Özgürgün, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Kıbrıs Rum tarafından kaynaklanan bazı söylemlerin asılsız olduğunu kendilerine aktardığını, ancak bir kısmında henüz netlik olmadığını ve endişelerin spekülasyonlara neden olduğunu belirtti.

Özgürgün, halkı rahatlatmak ve endişeleri ortadan kaldırmak için bulundukları makamlar bakımından açıklamada bulunmaları gerektiğine inandığını ifade etti.