Uğur İrtem

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bugün 100’ün üzerinde ülkeden 80 bin öğrenci ve 13 üniversite ile gerçek bir eğitim adası olduğunu vurguladı.

15. KKTC Üniversite Spor Oyunları kapanışı ve ödül töreni dün akşam yapıldı.

Başbakan Özgürgün, UKÜ’de yer alan oyunların kapanış ve ödül töreninde bir konuşma yaptı.

“YÜZ AKI VE GURUR”

Başbakan Hüseyin Özgürgün yaptığı konuşmada üniversitelerin kaydettiği başarılarla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yüz akı ve gururu olduğunu ifade ederek, ülkenin turizm ve üniversitelerle ivme kazandığını ifade etti.

Lise ve üniversite yıllarında ödül alan tarafta bulunurken bu kez ödül veren tarafta yer aldığını belirten Özgürgün, oyunlar kapsamında sporcu gençlerle bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Sporun insan üzerindeki olumlu etkilerine değinen Özgürgün, şunları ifade etti:

1464247504.jpg

“BİREYSEL VE TOPLUMSAL BAŞARILARDA SPORUN ÇOK ÖNEMLİ YERİ VAR”

“Sporcu gençlik yetiştiği zaman başarısı çok daha fazla olacaktır. Bu bilinçle yetişen gençlerin hedefinde başarı, arkadaşlık, takımdaşlık ve sporun gerektirdiği disiplinin yapıya çok ciddi yansıması lazım. İnsanın hem bireysel hem de toplumsal başarılarında sporun çok önemli bir yeri vardır. Ben bunu bizzat yaşamış birisiyim. Dolayısıyla sporun değer ve güzelliğini de gençlerin yaşamasını yürekten paylaşmak istiyorum ve bu tür organizasyonları kaçırmama niyetindeyim…

“SPOR, BENİM İÇİN YAŞAM BİÇİMİ”

Hükümet olarak üniversitelerimizle gurur duyuyoruz. Bakanlık, ana muhalefet dönemi ve Başbakan olarak yıllardır siyasetin içerisinde birisi olarak, gençlerle diyaloğum hiç kopmadı. Bir çok kez veteran sporcu, antrenör, yönetici olarak bulunduğum sahalarda bu kez de siyasetçi olarak gençlerle birlikte devam ediyorum. Benim için bir yaşam biçimi olan sporun gençler tarafından da benimsenmesi, onların bir anlamda geleceğe hazırlanması bunu yaparken de bizim de onlara motivasyon sağlama anlamında böylesi ödül tören ile diğer aktivitelerinde yanlarında olma zaruretimiz vardır.

Üniversitelerimiz bugün KKTC’nin gerçekten yüz akıdır... Bugün 100’ün üzerinde ülkeden 80 bin öğrenci ve 13 üniversiteyle gerçekten gerçek bir üniversite adasıyız ve bu bizim gururumuzdur. KKTC turizm ve üniversiteleriyle gerçekten büyük bir ivme kazanmıştır. Bugün bizim en önemli görkemli ve ileriye umutla baktığımız alanlardır.

Başta federasyonumuz olmak üzere tüm emeği geçenleri sporcuları yürekten kutluyorum.”

BEROVA: “ÜLKE EĞİTİM ADASI OLMA YÖNÜNDE CİDDİ MESAFE ALDI”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, KKTC’nin eğitim adası olma yönünde ciddi bir mesafe aldığını söyledi.

Yüksek öğretimde kaydedilen gelişmeleri memnunlukla izlediklerini ifade eden Berova, bakanlık olarak eğitim kalitesinin yükseltme gayreti içinde olacaklarını belirtti.

Üniversitelerin eğitim yanında öğrencilere sosyal aktiviteler de sunma durumunda olduklarını belirten Berova, bu kapsamda15’incisi gerçekleştirilen KKTC Üniversiteler Spor Oyunları’nın büyük önem arz ettiğine vurgu yaptı.

Berova, oyunlara katılan tüm sporculara ve eğitmenlere teşekkürlerini sundu.

1464247505.jpg

KINACI: “FARKLI BRANŞLARDA FAALİYET GÖSTEREN, ORGANİZE EDEN TEK FEDERASYONUZ”

KKTC Üniversiteler Spor Oyunları Federasyonu Başkanı Aşkın Kınacı da konuşmasında ülkede farklı branşlarda faaliyet yürüten, organize eden tek federasyon olduklarını belirterek,  her yıl bin 200’ün üzerinde sporcuya madalya takdimi, farklı alanlarda spor yapma ve öğrencilere diğer üniversitelerdeki öğrencilerle tanışma imkanları sunduklarını söyledi.

Kınacı, federasyonun faaliyetleri hakkında da bilgiler sundu.

1464247508.jpg
 

NADİRİ: “SPOR OYUNLARINA EV SAHİPLİĞİ YAPMANIN MUTLULUĞUNU YAŞADIK”

UKÜ Rektörü Prof. Halil Nadiri ise üniversite olarak 15. KKTC Üniversite Spor Oyunları’na ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Ülkede 1970’li yıllarda temeli atılan yüksek öğretim alanında bugün 13 üniversite ve 80 bini aşan öğrenci ile bir yüksek öğrenim adası olma yönünde ciddi bir ivme yakalandığını ifade eden Nadiri, bu oranın ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 25’ini oluşturduğu ve bunun dünyada örneği bulunmadığını kaydetti.

Konuşmaların ardından başarılı takımlara ödülleri verildi, teşekkür plaketleri sunuldu ve ödül töreni havai fişek gösterisiyle sona erdi.

1464247533.jpg

1464247534.jpg