Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2016-17 yıllarında bir çözüme ulaşılmaması halinde görüşmelerin biteceği yönündeki söylemlere de katılmadığını kaydederek görüşmelerin bundan sonra da devam edeceğine inanç belirtti.

Türkiye ile elektrik konusunda anlaşma imzalanacağını da açıklayan Başbakan, elektrik konusunda imzalanacak anlaşmanın hem ekonominin hem de sanayinin gelişeceğini vurguladı

Başbakan Hüseyin Özgürgün BRT’de açık gündem programına katılarak iç ve dış gelişmeler ile Kıbrıs konusunu değerlendirdi.

Konuşmasına basındaki gelişmelerle başlayan Başbakan, görsel ve yazılı basının geliştiğini ifade ederek bunun demokratik bir süreç olduğunu söyledi.

Yeni yasama yılının da bugün başladığını anımsatan Başbakan Özgürgün, Meclisin gündeminde önemli tasarılar ve hükümetin aldığı kanun gücünde kararnemelerin bulunduğunu ve bunların yasalaşması gerektiğini ifade etti.

Meclisin çalışmasının, demokrasinin çalışması anlamına geldiğini ifade eden Başbakan, yeni yasama yılının hayırlı olmasını temenni etti.

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Başbakan, Kıbrıs konusunda Rum tarafının tutumuna bakılması gerektiğini ifade ederek, Türk tarafında hiçbir anlaşmaya hayır çıkmadığına dikkati çekti.

2004’te yapılan referandumda Rumlardan hayır çıktığına ve bu planların ona benzediğine dikkati çeken Başbakan, müzakerelerde Annan planının ötesine geçilmesi halinde bile iki tarafın vazgeçemediği konular bulunması nedeniyle referandumda hayır çıkacağına dikkati çekti.

Kıbrıs’ta iki halkın da kabul etmediği konular bulunduğunu bunların arasında iki kesimlilik ve garantiler konusu olduğunu ifade eden Başbakan,yönetim ve güç paylaşımında da kabul edilmeyen konular bulunduğunu ve bu konulara evet denilmeyeceğini söyledi.

Başbakan Özgürgün, mülkiyet meselesinde Rum tarafının taleplerinin kabul göreceği bir anlaşma olması halinde Kuzey Kıbrıs’taki ekonominin çökeceğini söyledi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, çözümle ilgili parametrelerin hala çözümlenmediğine dikkati çekerek çözümün çok yakında olacağı söylemlerine katılmadığını belirtti.

Kıbrıs Türk halkının yıllarıdır eşitlik istediğine dikkati çeken Başbakan, “biz yine eşitlik diyoruz onlar hayır diyor hepsini istiyor. Bizim azınlık olarak kalmamızı istiyorlar” dedi.

İki liderin görüştüğünü ancak iki ülke Dışişleri Bakanları’nın görüşme yapamadığını ifade eden Başbakan, bunun Rumların Kıbrıslı Türkleri azınlık görmesinden kaynakladığını vurguladı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2016 yılında bir çözüme ulaşılmaması halinde görüşmelerin biteceği söylemlerine de katılmadığını belirtti.

Görüşmelerin yıllardır sürdüğünü çünkü uluslararası toplumun bunu istediğini kaydeden Başbakan, Kıbrıs sorunun uzamasının Uluslararası gücün işine geldiğini ve sürecin devam edeceğini ifade etti.

Türkiye-KKTC ilişkilerine de değinen Başbakan Özgürgün, 5 aylık hükümet dönemlerinde Türkiye ile birçok konuda yakın işbirliğine gidildiğini ve muhatapları ile yoğun görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Türkiye’den getirilen Su’yun çok önemli bir proje olduğuna dikkati çeken Başbakan, suyun, tarımsal sanayinin gelişmesini, tarımsal ürünlerin çeşitlenmesini ve önemli bir bütçe yükünü oluşturan kuraklığın ortadan kalmasını sağlayacağını söyledi.

Limanların özelleştirilmesi konusunun hükümet programında yer aldığını ve bunların da ekonomiye ve ülkeye fayda getireceğini belirten Başbakan Özgürgün, yol alt yapı projelerin de bulunduğunu açıkladı.

Başbakan, hapisane, hastane ve rehabilitsayon merkezi yapımlarının da gündemlerinde olduğunu ve bu konularda da önemli mesafeler aldıklarını söyledi.

Elektrik konusunda ise Başbakan, fiber optik hatlarının bağlanması ve diğer konulardaki sıkıntıların ortadan kalktığını belirterek elektrik konusunda yapılan çalışmaların yürürlüğe girmesi halinde halkın düşük ücrete elektrik satın alma imkanı yaşayacağını söyledi.

Türkiye ile elektrik konusunda anlaşma imzalanacağını ifade eden Başbakan, elektrik konusunda imzalanacak anlaşmayla, hem ekonominin hem de sanayinin gelişeceğini vurguladı.