Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının haksız yere gasp edilen Kıbrıs Cumhuriyeti’nden nemalanma adına yıllardır ayak sürüyen Rum’un insafına kalmış çözüme mahkum olmadığını vurguladı.

Başbakan Özgürgün bugün yaptığı yazılı açıklamada, Rum tarafının, 1968 yılında başlayan ve kesintiler yaşansa da 48 yıldır süren müzakere sürecinin her safhasında,  adada bir anlaşma niyeti olmadığına tanıklık eden Kıbrıs Türk halkını bu kez de yanıltmadığını söyledi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Rum lider Nikos Anastasiades’in BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yürüttüğü 16 aylık çalışmaların ardından mutabakata varıldığını iddia ettiği konuları açıklarken çözümün önündeki engel olmayı ısrarla sürdüreceklerini bir kez daha tekrarladığını belirtti.

Özgürgün, “Türk tarafının, Kıbrıs Türklerinin haklarını gözeten ancak Rum halkının haklarını da dışlamayan adil, kalıcı ve yaşayabilir bir anlaşma arayışına rağmen, Rumların 48 yıllık müzakere sürecinde böyle bir niyeti hiç olmadığı, olacağına dair bir ihtimal de görülmediği bilinen bir gerçektir” dedi.

2016 yılı başında bu konudaki öngörülerine dikkat çekerek, müzakere sürecinin takvimlenmesini defalarca ve ısrarla talep ettiklerini anımsatan Başbakan Özgürgün, şöyle devam etti:

“16 aydan bu yana sürdürdüğü müzakere süreci sonrasında çözümün ön şartı olarak ileri sürdüğü ve Kıbrıs Türk halkı tarafından kabul edilemez taleplerini New York’ta da yineleyen ve müzakere sürecine ilişkin takvimleme, hakemlik ve beşli konferansa karşı olumsuz tavır sergileyen Rum lider Anastasiades yine zamana oynamıştır. Kıbrıs Türk Halkı, New York zirvesinden ne mucize, ne de ‘garantörlük kalkmazsa çözüm olmaz’ diyerek efelenen Rum lider Anastasiades’e zaman kazandırılmasını beklerdi.”

Başbakan Özgürgün, bütün bu gerçekler ortada iken, halka çözüm umudu pompalamaktan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.