İbrahim Diran

Dünyada ilk kez KKTC’de yer alacak olan Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Oyunları (IUSAR Games) 2016’nın açılış töreni, bu akşam, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda (ÖDTÜ KKK) yapıldı.

Açılış törenine Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da katıldı.
   
Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konseyi işbirliğinde düzenlenen ve yarın başlayıp 29 Nisan’a kadar sürecek oyunlara 10 ülkeden 20 üniversiteden ekip katılacak. Oyunlar 09.00-18.00 saatleri arasında yapılacak.

Araç ve enkazdan kurtarma, havai hat kurarak kurtarma, harita kullanarak hedef bulma, gece boyu iz sürme olmak üzere 5 parkur bulunan oyunlarda altı kişilik ekipler araç gereç kullanma, doğru hareket, ekip çalışması, güvenli hareket etme üzerinden yarışacak. Yarışlar yarın sabahtan itibaren Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın Esentepe Sosyal Tesisleri’nde yer alacak.

ODTÜ KKK’nde yer alan teknik toplantı ve kura çekimi sonrasında ODTÜ KKK Spor Salonu’nda açılış törenine geçildi.

Ekiplerin kortej yürüyüşü ile başlayan törende şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin Özgürgün yaptığı konuşmada, Sivil Savunma Teşkilat’ının KKTC’nin yüz akı kurumlarından biri olduğunu söyledi.

Sivil Savunma Teşkilatı’nın, her ihtiyaç duyulduğunda halkın yanında olduğunu defalarca gösterdiğini kaydeden Özgürgün, teşkilatın her kesimin haklı takdir ve sevgisini kazandığını ifade etti.

Başbakan Özgürgün, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’na çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

1461521964.jpg

YARIMBAŞ

Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Fatih Yarımbaş da, arama - kurtarmanın temelde insan hayatını esas aldığından tüm dünyada kabul gören ulvi bir değere sahip olduğunu, bu değere üniversite gençlerinin sahip çıkmasının arama kurtarma oyunlarını daha da anlamlı kıldığını söyledi.

KKTC olarak oyunlara ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduklarını belirten Yarımbaş, oyunların belirlenecek zaman aralıklarıyla geleneksel hale getirilmesinin en büyük arzuları olduğunu belirtti.

Yarımbaş, oyunlar esnasında kurulacak dostlukların, büyük eksikliği her gün daha çok hissedilen dünya barışına katkı sağlayacağına inandığını belirtti ve tüm ekiplere başarı diledi.

1461521912.jpg

ERDEM

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi (IUSAR) Başkanı Prof. Dr. Günhan Erdem, amaçlarının; üniversite öğrencilerinde, acil durum veya afet anında yardıma muhtaç insanların yardımına hızlı ve bilinçli şekilde koşabilecek potansiyel bir güç yaratmak olduğunu söyledi.

Erdem, oyunların; yalnızca ekipler arasında en iyi olanının belirlenmesine yönelik olmadığını, tüm ekiplerin en iyi hale gelmesine yardımcı olmaya vesile olması için düzenlendiğini kaydetti.

Teknik toplantıda IUSAR Games 2016’nın Genel Sekreteri Metin Gezgin ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Girne Bölge Müdürü İbrahim Çağlar da yaptıkları konuşmalarda oyunlar hakkında bilgi verdi

1461522124.jpg

GEZGİN

Teknik toplantıda yaptığı konuşmada Metin Gezgin, IUSAR’ın 2012’de, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı yapılanması içerisinde KKTC üniversitelerinin gayretleri ile, tamamen insani bir amaç, üniversite öğrencilerini arama kurtarma konusunda bilgi, beceri ve deneyimle donatmak için kurulduğunun altını çizdi.

ÇAĞLAR

İbrahim Çağlar da konuşmasında, oyunların düzenlenmesindeki amacın; yarışmacı bir ortam yaratmak değil, arama - kurtarma gönüllülerinin sayısının arttırılması olduğunu söyledi.

Törende OTDÜ KKTC Latin Dans Ekibi, Türk Maarif Koleji Dans Grubu, Alsancak Belediyesi Halk Dansları Ekibi dans gösterisi sundu.

1461521928.jpg

1461522067.jpg

1461522102.jpg