Rahme Çiftçioğlu   

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin elini bir anlaşma için uzatmış durumda olduğunu kaydederek, “Bu eli tuttukları takdirde Kıbrıs’ta bir anlaşmanın çok rahat şekilde yapılabileceği bellidir” dedi.

Özgürgün, KKTC’nin 33’üncü kuruluş yıldönümü kapsamında KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti (TC) Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile TC Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’yı kabul etti. Görüşmede TC'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da hazır bulundu.

Kabulde ilk sözü alan Kasırga, Kıbrıs Türk halkının Cumhuriyet Bayramını kutlayarak, “Burada olmaktan onur duyduk” dedi.

Kasırga, KKTC’ye Türk halkından ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan selam getirdiklerini de söyleyerek, “Daha güzel ve kalkınmış günlerde de birlikte olmayı arzu ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin her zaman KKTC’nin ve Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu ve olacağını belirten Kasırga, burasını kendi ülkelerinden ayrı tutmadıklarını söyledi.

Çözüm sürecinin de olumlu sonuçlanmasını temenni ettiklerini dile getiren Kasırga, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir barış sağlanması dileklerini yineledi.

Kasırga’dan sonra söz alan TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, KKTC’nin kuruluş yıldönümü etkinliklerine katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Buradaki güzel havayı birlikte teneffüs etmekten mutluyuz” dedi.

KKTC’ye Türk hükümetinin muhabbet, sevgi ve başarı dileklerini gerdiklerini söyleyen Türkeş, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmelerine de değindi.

Akıncı’nın Türkiye’nin sürece desteğini moral ve motivasyon kaynağı olarak gördüğünü ve bunu duymaktan memnun olduklarını ifade eden Türkeş, süreçle ilgili de değerlendirme yaptı.

Rum tarafının kafasının net olmadığını söyleyen Türkeş, “Umuyor ve diliyoruz ki Rum tarafının kafası netleşir, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılır” dedi.

Kıbrıs’ta bir çözüm tesis edilsin edilmesin, KKTC’de huzur içinde demokrasiyi yaşatan bir yönetim oluşturulduğunu vurgulayan Türkeş, “KKTC, Ortadoğu’da kan ve gözyaşı olmayan belki de tek örnektir. Sizi kutluyor, bundan kıvanç duyuyoruz” ifadesine yer verdi.

ÖZGÜRGÜN: “SİZLERDEN HER ZAMAN GÜÇ VE MORAL ALIYORUZ”

Başbakan Hüseyin Özgürgün ile Türk hükümetinden yetkililerin KKTC’ye ziyaretinden her zaman güç ve moral aldıklarını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının KKTC kurulmadan önce büyük mücadeleler verdiğini ifade eden Başbakan, Türkiye’nin her zaman Kıbrıslı Türklerin yanında olduğunu kaydetti.

Özgürgün,  KKTC’nin ekonomik, siyasal ve sosyal alanlarda aldığı yola da işaret ederek, “İstikrarız bir bölgede önemli istikrar unsuru olarak Kıbrıs Türk halkı demokrasiye sıkı sıkı sarıldı” dedi.

Türk tarafının Kıbrıs’ta bir anlaşma sağlanmasından yana olduğunu ve bunu her zaman oraya koyduğunu da dile getiren Başbakan Özgürgün,  Kıbrıslı Türklerin bu ortaklıkta güçlü bir devletle yer alabileceğini her zaman söylediklerini ancak müzakerelerin Rum tarafının tavrı yüzünden sonuçlanamadığını belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının olumlu adımlarla ve Türkiye’nin desteğiyle hareket ettiğini de söyleyen Özgürgün, “Rum tarafı ve Yunanistan bugüne Kıbrıs konusundaki açılımlarıyla değil, red cevaplarıyla geldi. Ümit ederiz ki bakışları olumlu olur ve Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılır. KKTC de bu anlaşmanın eşit kurucu ortağı olur” dedi.

Başbakan Özgürgün, Türkiye’nin ülkedeki etkin ve fiili garantisinin altının kırmızı ve en kalın çizgiyle çizildiğini kaydederek, eşitlik ve iki kesimlilik vurgusunda bulundu.

“Anavatanın buradaki varlığına tahammül edemeyen Yunan ve Rum ikilisi var” diyen Özgürgün, ne Kıbrıs Türk halkının ne de Türkiye’nin Rum tarafını ve Yunanistan’ı beklemeye tahammülü kalmadığını söyledi.

Rum tarafının ve Yunanistan’ın Kıbrıslı Türkleri eşit ortak görmesi halinde Kıbrıs’ta bir anlaşmanın yakın olacağını da söyleyen Başbakan Özgürgün, “Anavatan Türkiye’nin de, bizim elimiz de bir anlaşma için uzanmış durumdadır. Bu eli tuttukları takdirde Kıbrıs’ta bir anlaşmanın çok rahat şekilde yapılabileceği bellidir” dedi.

Özgürgün, KKTC halkı ve hükümeti adına Türkiye’ye ve Türkiye’deki hükümet yetkililerine selam ve sevgilerini gönderdiklerini belirtti.