Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, parti tüzüğünde yapılacak değişiklikle, milletvekillerinin görev sürelerinin 15 yılla; parti genel başkanı dahil tüm yönetim kadrolarındakilerin görev sürelerinin de 5 olağan kurultayla yani 10 yılla sınırlandırılacağını söyledi.

UBP Tüzüğü’nde gidilecek değişikle, kurultaylarda delege sistemi yerine üyelik sistemine geçileceğini açıklayan Özgürgün, yapılan değişikliğin parti içi demokrasinin de bir örneği olduğunu vurguladı. 

Cumhuriyet Meclisi’nde 18 milletvekiliyle temsil edilen ana muhalefet UBP, cumartesi günü tüzük kurultayına gidiyor. Lefkoşa’da saat 10.00’da Elysium Park’ta yer alacak kurultayda, tüzükte öngörülen madde madde onaya sunulacak. Kurultayda, oy kullanma hakkına sahip 1400 civarında delege bulunuyor.

ÖZGÜRGÜN BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, bugün Merit Otel’de düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında 6 Haziran Cumartesi günü yapılacak Tüzük Kurultayı’na yönelik açıklamalar yaptı.

Basın toplantısında Parti Genel Sekreteri Sunat Atun, Milletvekilleri, İlçe Başkanları, Belediye Başkanları, Parti Merkez Yönetim Kurulu üyeleri de hazır bulundu.

Tüzük kurultayının 31 Ağustos 2013'teki kurultaydan sonra başlatılmış bir çalışma olduğunu dile getiren Özgürgün, birçok partilinin, milletvekillerinin, parti meclisinin ve tüm partililerin katılımıyla bir sonuca ulaştırıldığını kaydetti.

Tüzüğün geldiği aşamalar hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısını düzenlediklerini dile getiren Özgürgün, uzun yıllardan beri şikayet ve problem yaratan fakat değiştirilmesi mümkün olmayan bazı maddelerin de daha çağdaş bir yapıya kavuşturulması için gerekli çalışmaların yapıldığını belirtti.

“GÖRÜŞ VE ÖNERİLER DOĞRULTUSUNDA DEMOKRATİK BİR ÇALIŞMA ORTAYA ÇIKTI”

Parti tüzüğünde yapılacak değişikliklerle ilgili partililerin yani tabanın da onayını, görüş ve önerilerini almak için birçok toplantı yaptıklarını söyleyen Özgürgün, bu çalışmalar neticesinde ortaya çok demokratik bir çalışma çıktığını kaydetti.

DELEGE SİSTEMİ KALDIRILIYOR... ARTIK PARTİ ÜYELERİ ÜST KURULLARI SEÇECEK 

Gelinen noktada en dikkat çekenin, delege sisteminde karşılaşılan problemler olduğunu gördüklerini dile getiren Özgürgün, “sistemde öncelikle delegelerin belirlenerek ayrıcalıklı hale geliyor olmaları yönündeki şikayetlerin çok fazla olduğunu, değerlendirmeler sonucunda da delege sistemini değiştirip üye sistemine geçme yönündeki önerilerin dikkate alınarak bununhayata geçmesi için gerekli çalışmaların tüzük değişikliğine eklendiğini” anlattı.

“BİR İLK”

UBP Genel Başkanı Özgürgün, bu uygulamanın bir ilk olacağını söyleyerek, tüm siyasi partilerin delege sistemiyle yetkili kurullarını seçtiğini fakat 6 Haziran’dan itibaren UBP’nin Genel Başkanı’nı ve yetkili kurullarını üye sistemiyle seçerek daha demokratik bir yapı oluşturacağını kaydetti.

Bu yapının en demokratik ve katılımcı sistem olduğuna dikkat çeken Özgürgün, “Bu sistem demokrasinin son noktasıdır. Partimiz için gurur verici ve önemli bir çalışmadır” dedi.

“KADIN VE GENÇLİK KOLLARINA CİDDİ TEMSİLİYET VERİLİYOR”
 
Kadın Kolları ve Gençlik Kolları’nın ciddi temsiliyeti konusunda yoğun taleplerin olmasından dolayı, bu kolların partinin tüm kurullarında güçlü bir şekilde temsil edilmesi konusunda hemfikir olduklarını dile getiren Özgürgün, yapılacak tüzük değişikliğiyle bütün seslerin eşit bir şekilde duyurulmasının sağlanacağını söyledi. Özgürgün, parti genel yönetim kurullarında kadın ve gençlere milletvekilleri ve belediye başkanları ile eşit temsiliyet verileceğini kaydetti.

“GÖREV SÜRELERİ SINIRLANDIRILIYOR”

Tüzükte öngördükleri diğer önemli bir değişikliğin ise, milletvekilliği, genel başkan ve tüm yetkili kurulların sürelerinin yukardan aşağıya doğru sınırlandırıldığını dile getiren Özgürgün, UBP Genel Başkanı dahil örgüt başkanlarına kadar tüm yetkili kurullardaki görev sürelerinin 5 kurultay dönemiyle; milletvekillerinin görev sürelerinin ise 15 yılla sınırlandırıldığını kaydetti. 

“HALKIN VERDİĞİ MESAJLAR DOĞRULTUSUNDA BAZI ADIMLAR ATILDI”

Son seçim sonuçlarını değerlendirdiklerinde halkın verdiği mesajlar doğrultusunda siyasi partilerin bazı adımlar atması gerektiği düşüncesi oluştuğunu dile getiren Özgürgün, bir seçime giderken siyasi partilerin kendine çeki düzen vermesi ve yani halkın siyasi partileri olma yolunda ilerlemeleri gerektiği mesajının verildiğini kaydetti.

UBP Genel Başkanı Özgürgün, halkın verdiği mesajlar doğrultusunda yola çıktıklarını, makam, mevki, koltuk veya herhangi bir şekilde bulunulan makamların daha fazla nasıl işgal edilebileceği düşüncesiyle değil, halka daha fazla nasıl hizmet verilebileceği yönünde çalışmalar yapıldığını ifade eden Özgürgün, bu düşünceyle hazırladıkları önerilere de tüm partililerin yoğun destek verdiğini belirtti.

“TÜZÜK SON HALİNE BİRÇOK DEĞİŞİKLİKLE GELDİ”

Tüzüğün ilk ortaya çıktığı günden itibaren birçok değişikliğe uğradığını, taslakların devamlı değiştiğini ve gelen görüşlerin parti meclisi toplantılarıyla değerlendirilerek son halini aldığını anlatan Özgürgün, “Bugün önemli olan, sistemin kurulmasıdır. Sistem bundan sonra bütün halkın UBP’ye veya UBP yönetimlerine gelmek konusunda çok kolay ve demokratik hayatın sistemini kurmak düşüncesiyle hareket ettik. Önemli olan tüm halkı kucaklayabilmektir ” dedi.

SORULAR...

Milletvekillerinin aday adaylık seçiminin nasıl olacağı sorusuna karşılık Özgürgün, Genel Başkan’ı adaylar arasından daha önce delegelerin seçtiğini, şimdi yapılacak değişiklikle tüm parti üyelerinin, Genel Başkanlık ve diğer yetkili kurullar için yapılacak seçimde oy kullanabileceğini söyledi.

BAŞKANLIĞA KİMLER ADAY OLABİLECEK?

Özgürgün, tüzükte öngördükleri değişikliklere göre, parti başkanlığına en az bir önceki olağan kurultayda oy verme hakkı olanların; milletvekillerinden son milletvekilliği genel seçiminde UBP listesinden seçilmiş olanlar; belediye başkanlarından ve/veya belediye meclis üyelerinden yerel seçimlerde UBP'den seçilmiş olanlar aday olabileceğini ifade etti. 

"GEREKİRSE BÖLGELERDE SANDIK KURULACAK"

Parti üyelerinin oy kullanabilmesi için gerekirse bölgelerde sandık kurulacağını veya daha geniş bir alanda tek bir seçim de yapılabileceğini belirten Özgürgün, Genel Başkan dahil tüm seçimlerin parti üyeleri arasından, çok geniş bir katılımla yapılacağını ve bunun da demokratik bir seçim olacağını kaydetti.

Bu yöntemle ayrıca genel seçimin bir nevi provası yapılacağını da ifade eden Özgürgün, bölgedeki UBP oylarının ortaya çıkacağını, sistemin tamamen önseçim olacağını kaydetti.

Genel Başkan’ın kontenjanının nasıl olacağı sorusuna karşılık Özgürgün, Siyasi Partiler Yasası’nda Genel Başkan’a her bölge için birer kontenjan verildiğini, bunun şu anda kendileri tarafından değiştirilemeyeceğini, fakat şu anda Meclis'te hazırlanan yeni Siyasi Partiler (Değişiklşk) Yasa Tasarısı’nda da Genel Başkan’a yüzde 20 kontenjan tanındığını kaydetti.

Özgürgün basın toplantısını sonunda, tüzük çalışmalarına katkıda bulunan ve destek veren herkese teşekkür etti.