Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün,  Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN) yetkililerinden oluşan heyeti kabul etti.

UBP Genel Merkezi’ndeki görüşmede ilk sözü alan Kamu Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, kamuda yetkili iki büyük sendikanın, Meclis İdari, Kamu ve Sağlık Komitesi’nde bulunan yeni Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı hakkında siyasi partilere ziyaretler başlattığını söyledi.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ile Kamu-Sen’in ortak görüşlerini içeren metni Özgürgün’e  sunan Özkardaş, ilgili tasarının 2006 yılından bu yana tartışıldığını, ancak yasa tasarısının son şeklinin ilgili sendikalarla paylaşılmadığını söyledi.

Bir çok defa yasa tasarısıyla ilgili kaygılarını dile getirdiklerini ifade eden Özkardaş, gelinen son aşamada taslağın içerisinde görüşlerinin dikkate alınıp alınmadığını bilmediklerini kaydetti.

İlgili Komite Başkanı’nın “yasa Tasarısını en geç on beş gün içerisinde madde madde oylayarak, Meclis Genel Kurulu’na havale edeceğiz” diye bir açıklamada bulunduğunu anımsatan Özkardaş, kamuda yetkili olan Kamu-Sen ve KTAMS olarak böyle bir oldubittiyi asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Özkardaş, “Sendikalardan, siyasi partilerden ve halktan kaçılarak, son şekli tartışılmadan meclise gönderilecek bir taslak, bizler için eylem nedeni sayılacaktır” dedi.

Tasarının bu haliyle geçmesinin kamuda siyasallaşmayı arttıracağını savunan Özkardaş, mevcut Kamu Görevlileri Yasası’nın düzgün şekilde uygulanması ve yapılacak küçük değişikliklerin aslında yeterli olabileceğini dile getirdi.

Yeni yasa tasarısında bulunan, “3 yılı yöneticilik olmak üzere toplamda 9 ile 12 yıl özelde çalışmışlığı olan ve lisans diplomasına sahip olan özeldeki tüm çalışanlar neredeyse tüm kadrolara başvurabilecekler” maddesine de eleştirilerde bulunan Özkardaş, taslak içerisinde anayasaya aykırı olduğunu düşündükleri bazı maddeleri de Özgürgün’le paylaştı.

Özkardaş, katılımcılık ve şeffaflık adına tasarının son şeklinin kendileriyle de paylaşılıp tartışıldıktan sonra Meclis Genel Kurulu’na gönderilmesinin sağlanması için destek istedi.

1458042165.jpg

KAPTAN

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan da, yasa tasarısında hiç bir şeyin havada kalmaması gerektiğine dikkat çekerek, ilgili komite başkanın Menteş Gündüz olduğu dönemden bu yana tasarı hakkında kendileriyle hiçbir şeyin paylaşılmadığını vurguladı.

Bunun da yaklaşık 9 ay önce olduğunu vurgulayan Kaptan, sendikalaşma konusunun kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

Kaptan, “Örgütlülüğün yaygınlaşması ve sendikalı olmanın özendirilerek, sendikaların mücadeleleri ve emekleri sonucu elde edilen kazanımlardan faydalanan her kesin nimet-külfet dengesinin gözetildiği bir sistemle, sendikalı olmanın önündeki engeller giderilmelidir” dedi.

1458042166.jpg

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, parti olarak sendikalarla görüşmeye, her türlü öneri ve işbirliğine açık olduklarını söyledi.

Kamu Görevlileri Yasası’nın önemine dikkat çeken Özgürgün, yasa konusunda kendilerinin de son derece hassas olduklarını dile getirdi.

İlgili komitede kendilerinin de iki tane üyesi bulunduğunu, yasa tasarısının tam ve doğru yapılması taraftarı olduklarını vurgulayan Hüseyin Özgürgün, yasa tasarısının mevcut şekliyle yeterli olmadığını, üzerinde çalışılması, olgunlaştırılması gerektiğini ve Meclis’ten geçirilmeye hazır olmadığını düşündüklerini söyledi.

Yasa tasarısının ilgili tarafların tatmin olacağı şekilde hazırlanması gerektiğini düşündüklerini belirten Özgürgün, yasa tasarınsın şu andaki mevcut şeklinde Anayasaya aykırı bazı maddeler bulunduğunu kaydetti.

Tasarı için ilgili komiteye sendikalar da davet edilerek, görüşlerinin alınması gerektiği konusunda hem fikir olduklarını dile getiren Özgürgün, hükümet programlarında bazı yasalar konusunda zaman sınırı olduğunu, ancak hızlı hareket edilirse konulan süre aşılmadan yasanın geçirilebileceğini vurguladı.

Özgürgün, yasa tasarısına son şeklinin verilerek, olgulaştırılması için ilgili komite başkanına sendikalarla görüşmesi çağrısında bulundu.