Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, Sabah Rotası’nın konuğu oldu.

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, ülkedeki sağlık sisteminin çökmüş olduğunu, bunu Sağlık Bakanı’nın da açıkça teyid ettiğini söyledi.

Sektörde çalışan sayısının hasta oranına göre çok kısıtlı kaldığına işaret eden Özkardaş, buna rağmen sağlık çalışanlarının ek mesai sistemine göre çalıştırıldığını anlattı.

Çalışan eksikliğinden dolayı kaza veya hasta ihbarlarına ambulans ile tek bir hemşire gönderildiğini dile getiren Özkardaş, bunun çok sayıda hayata mal olduğunu açıkladı.

Onkoloji Hastanesi’nin yakında açılacağını, ancak bu hastanede çalıştırılacak onkolog veya uzman hemşire bulunmadığını savunan Özkardaş, “Sağlıkta tasarruf yapmanın doğru olmadığını” söyledi.

Sağlık sektörünün yeni bir döneme geçebilmesi adına, Kamu-Sen olarak, “vardiya-rotasyon” başlıklı bir tüzük hazırlayıp Sağlık Bakanı’na sunduklarını dile getiren Özkardaş, bunun günümüz şartlarına uygun olduğunu kaydetti.

Özkardaş, hazırladıkları tüzüğün Sağlık Bakanı tarafından olumlu karşılandığını ve yaklaşık 10 gün içerisinde Bakanlar Kurulundan geçmesini beklediklerini de ifade etti.

Mehmet Özkardaş ekonomi konusuna da değinirken, Türk Lirası’nın döviz karşısında erimesinden kaynaklanan bir buhranın ülkede hakim olduğunu söyledi.

2007 yılından bu yana eşel-mobil dışında çalışana hiç artış yapılmadığını anımsatan Özkardaş, bu konuda tedbir alması için hükümete çağrıda bulunduklarını kaydetti.

Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu da savunan Özkardaş, özel sektör çalışanlarının aşırı çalıştırıldıkları için matematiksel olarak bu rakamı da almadıklarını iddia etti.

Açıklamalarında Kıb-tek’i de eleştiren Özkardaş, kurumun, yöneticilerin değil halkın malı olduğunu söyledi.

Kıb-Tek’in Sayıştay’ın dahi denetleyemediğini, Devlet içinde ayrı bir oluşum şekline dönüştüğünü savunan Özkardaş, bu konuda da ülkeyi yönetenleri göreve çağırdı.

Özkardaş, Kamu-Sen’in bugün Maliye Bakanı’nı ziyaret ederek, Kıb-Tek, kayıt dışı ekonomi, batık bankalar, şaibelerin araştırılması, göç yasası ile istihdam edilenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi, döviz mağdurlarının durumu ve maaş artışları ile hayat pahalılığı gibi konular üzerinde çalışma başlatması için talepkar olacaklarını söyledi.