Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Başkanı Mehmet Özkardaş vardiya ödeneğiyle ilgili son düzenlemeleri eleştirdi.

Özkardaş, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na hitaben yazdığı ve dağıtımını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Personel Dairesi Müdürlüğü’ne yaptığını kaydettiği açıklamasında vardiya ödeneğiyle ilgili geçen hafta Bakanlar Kurulu’ndan geçen tüzüğe değindi.

Tüzüğün sadece kadrolu çalışanları kapsamasını eleştiren Özkardaş, “Oysa kamuda, Özelleştirme Yasası kapsamında istihdam edilenler, sözleşmeliler, geçici memurlar ve diğer statülerde vardiya, rotasyon veya düzensiz mesai çalışanlar da vardır” dedi.

Özkardaş, vardiya ödeneğinin kamuda diğer statülerde çalışanlara da uygulanmasını ve vardiya değişimindeki birer saatlik zamanın da çalışma saatinden sayılmasını talep etti. Özkardaş,  açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Vardiyasında hasta olan, hasta izini getiren ve/veya mazeret izinlerinden alanların bu izinleri (Bazı işyerlerinde) ilgili aydaki çalışma saatlerinden sayılmamaktadır. Farklı uygulamalara ve sıkıntılara neden olan bu konuya da tüzükte açıklık getirilmelidir.

47/2010 sayılı yasa (Göç Yasası) tahtında istihdam edilenlere de yasanın emrettiği vardiya tüzüğü yapılarak yürürlüğe konulmalıdır.

Sözleşmeli,Geçici Memur, Özelleştirme Yasası ve benzeri başka statülerde olup ta vardiya , rotasyon veya düzensiz mesai çalışanlara da vardiya ödeneği  verilmesi yönünde düzenleme yapılmalıdır.

Kamu Sağlık Çalışanları ile ilgili de vardiya, rotasyon, düzensiz mesai ödeneği kurallarını (saatler, hasta izinleri  v.s dahil ) içeren bir tüzük ivedi olarak sağlıktaki yetkili sendikalarla birlikte yapılmalıdır.

Merkezi Cezaevi’nde vardiya çalışan personel gece vardiyasından çıktıktan sonra 72 saat dinlenme almaktadırlar. Yapılan bu tüzük ise yedi günlük çalışmaya kırk sekiz saat dinlenme öngörmektedir. Bu durumda Merkezi Cezaevi ve benzeri çalışma düzenlerinde de kaos yaşanacağı açıktır.”

İlgili tüzüğün amaca hizmet etmek yerine çalışanlar arasında farklı uygulamalar yaratacak ve kaosa yol açacak bir tüzük olduğunu iddia eden Özkardaş, taleplerinin dikkate alınmasını istedi.